Districtsbureau Zuid politie regio IJsselland

22 januari 2007
De regiopolitie IJsselland bracht haar organisatie in een aantal nieuwe gebouwen onder. Het grootste bureau, het hoofdkantoor, is gelegen te Zwolle. Het tweede dat is gerealiseerd, is het gebouw voor district Noord in IJsselmuiden/Kampen. Het derde bureau voor district Zuid in Deventer werd op 8 juli 2004 opgeleverd. Dit derde gebouw ziet er van buiten anders uit dan de andere twee maar heeft ook veel karakteristieken van de andere bureaus.

Stedenbouw
Het politiebureau in Deventer is gelegen in een driehoekig gebied waarin ook een school en een aantal kantoren worden gebouwd. Het politiegebouw vormt de schakel tussen die twee werelden en is daarom ook in de vorm van een driehoek ontworpen. Door het gebouw direct aan de doorgaande weg te plaatsen heeft het een prominente en karakteristieke plek gekregen. Het feit dat het programma voor de begane grond groter is dan voor de twee verdiepingen, hebben wij
benut om de architectuur aan de Holterweg een levendig beeld te geven met uitbouwen en inspringingen.

Materialen
Het politiebureau wordt gedomineerd door enerzijds gestuukte gevels en anderzijds door zinken gevels. De gevel van de begane grond aan het binnenterrein is uitgevoerd in metselwerk. Tussen het metselwerk van de andere gebouwen wordt daarmee het districtsbureau zeer herkenbaar.
Om de betrekkelijk kwetsbare stucgevels te beschermen is hiervoor een waterpartij aangebracht zoals in Zwolle.

Een veelzijdige organisatie
De organisatie van de regiopolitie IJsselland vormt ook hier de belangrijkste inspiratiebron.
In het gebouw zijn verschillende afdelingen met een eigen karakter geconcentreerd. De verschillende afdelingen doen werk dat behoorlijk van elkaar afwijkt. Naast kantoren zijn daarvoor onder andere projectruimten en werkplaatsen nodig en in dit districtskantoor ook een cellencomplex met verhoorafdeling.

Publieksruimten
De entree voor het publiek ligt aantrekkelijk aan de zijstraat van de Holterweg. In een uitholling in de gestuukte gevel is de royale entree gelegen, die men bereikt tussen de waterpartij door.
De centrale hal, die drie lagen hoog is, heeft een grote glasgevel op het zuiden. Om te voorkomen dat te veel zonlicht binnenkomt zijn grote vaste zonweringpanelen aan de buitenkant aangebracht, die de gevel een eigen karakteristiek geven. Vanuit de ingang vindt de bezoeker aan de rechterkant het front office onder het verlaagde plafond in een daardoor beschutte ruimte. Wachtruimten zijn in de hoge hal gesitueerd. Aan een aparte gang liggen de spreekkamers.

Een flexibel gebouw gericht op communicatie
De maatvoering van de bouwdelen en de constructie zijn er op gericht zoveel mogelijk flexibiliteit in het complex te brengen. De gebouwen met een breedte van 14.40 meter zonder middenkolommen laten de inrichting toe voor zowel het traditionele kantoor als voor het dynamische en communicatiekantoorconcept. In de andere richting wordt een stramien van 2.10 meter aangehouden. Deze maat is groot genoeg om een concentratiewerkplek te realiseren.
Voor Deventer is het communicatiekantoor toegepast, dat wij voor het kantoor in Zwolle hebben ontwikkeld. Dit houdt in: betrekkelijk kleine kamers met vaste ‘bewoners’ langs de gevels en grote gemeenschappelijke ruimten in het midden voor informeel overleg, koffiedrinken, gemeenschappelijke documentatie en archief, snelle notities maken, wachtruimte en dergelijke.

Trefwoorden

politiebureau

Neem contact op met bd architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Aanhef
v
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
AGROB BUCHTAL GmbH
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett Nederland
TRILUX - Simplify Your Light
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Sedus Stoll B.V.
Q-railing
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
Forster
Performance in Lighting
Sempergreen
Cladding Point B.V.
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex BV
OJMAR, S.A.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Ruys Vloeren B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Häfele Nederland
ROCKFON / ROCKWOOL B.V.
Baars & Bloemhoff
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
ROCKPANEL Group
Renson
Metaglas B.V.
Hi-Con | Bruil prefab
MOSO International BV
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Van Besouw Tapijt
Grijsen Park & Straatdesign
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Kingspan Unidek B.V.
Saint-Gobain Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Optigroen Dak-en Gevelbegroeiing
Derako International B.V.
Desso BV
Tektoniek
Bolon - Brandt Design Flooring
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan