Orgelpark

19 januari 2007
De voormalige Parkkerk aan de Gerard Brandtstraat in Amsterdam is omgevormd tot ‘Het Orgelpark’. bd architectuur is verantwoordelijk voor het interieur van het orgelpark en de vormgeving van een nieuw orgel. Burgemeester Job Cohen verrichtte op 20 januari 2007 de feestelijke opening.

De opdrachtgever wilde een oefenruimte of studio voor organisten en componisten van orgelmuziek maken. Ook moeten er uitvoeringen gegeven kunnen worden van orgelmuziek gecombineerd met andere instrumenten, zang en dans en andere kunsten. De Parkkerk bleek een perfecte locatie. De kerk staat aan het Vondelpark, middenin Amsterdam. De akoestiek voor orgelmuziek is perfect en er stond al een mooi orgel.

Comfortabel Samen met de opdrachtgever bepaalde bd architectuur stap voor stap waar het interieur aan moest voldoen. Het orgelpark moest een feestelijk uitgaan worden, met een concertzaal waarin je niet je jas hoeft aan te houden, ook al is het in een kerk. Daarbij horen voorzieningen als een goede toegankelijkheid en facilitaire voorzieningen. In plaats van via de hoofdingang rechtstreeks in de kerkzaal te komen, kom je in de nieuwe situatie via twee nieuwe ingangen binnen. Via de garderobe en de foyer ga je naar de concertzaal.

Kleurrijk De kerkzaal had al de vorm van een theater. Deze is zoveel mogelijk in ere gelaten en de noodzakelijke ingrepen voor installaties hebben we bijna onzichtbaar kunnen realiseren. Binnen was alles witgekalkt. bd architectuur heeft er een zeer kleurrijke ruimte van gemaakt met wel veertig verschillende kleuren. Om nog een link te leggen met de oude kerk, zijn tien van de vierhonderd balkonstoeltjes gerestaureerd en in de zaal teruggezet.

Klimaat Het klimaat voor orgels mag niet te warm of te koud zijn, maar ook niet te vochtig. Alle installaties zijn zodanig gemaakt dat het ook in de winter goed toeven is in de concertzaal. Verder heeft bd architectuur voorzieningen voor theaterverlichting en geluid gemaakt. Architect-directeur Bas van Hille heeft voor het Orgelpark ook de vormgeving voor een nieuw concertorgel op het balkon ontworpen, het Verschueren-orgel. Het orgel is nieuw, maar in harmonie met de plek en de ruimte waarin het staat. Het orgel zal in 2009 worden geplaatst.

Ramen De nieuwe ramen springen direct in het oog. De oude glas-in-loodramen waren te dun en zouden te veel het geluid doorlaten. Om het geluid binnen te houden is voor driedubbele beglazing met een grote spouw gekozen. Het idee van de glas-in-loodramen hebben we vertaald door gebruik te maken van transparante en semi-transparante folie. De met foto’s en krantenknipsels bedrukte ramen vertellen de geschiedenis van de kerk, de verbouwingsgeschiedenis en het toekomstperspectief. Oftewel het verhaal van Parkkerk tot Orgelpark.

Trefwoorden

geluid concertzaal
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met bd architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan