jeugdcentrum Jabalya, Gazastrook

26 juli 2006
opgave Na een bezoek van burgemeester Jacques Wallage aan de Palestijnse gebieden (1999), ontving de gemeente Groningen een verzoek mee te helpen bij de opzet van een jeugdbeleid in Jabalya, een Palestijnse stad op de Gazastrook, gelegen vlak boven Gaza-stad. Eén van de belangrijkste pijlers was de bouw van een Jeugdcentrum met een sterk sociaal-cultureel programma. De eerste ontwerpopdracht werd neergelegd bij een architectenbureau uit Jabalya. Het resultaat was een traditioneel van aard; passend bij Jabalya, maar ongeschikt om het gewenste programma, bestaande uit sportvoorzieningen, een theaterzaal, cursusruimten, kantoren en een bibliotheek, in onder te brengen. Besloten werd om het ontwerp in Groningen te laten maken. AAS architecten werd benaderd om de klus tegen een 'vriendenprijsje' te klaren. Vanwege de opgelopen vertraging in het voortraject was er maar weinig tijd voor het nieuwe ontwerp: twee weken.

ontwerp Een optelsom het beperkt budget, de beschikbare tijd, de afstand Groningen Jabalya en de waarschijnlijke confrontatie met een heel andere bouwtraditie leidde al snel tot een belangrijke ontwerpinsteek: hou het simpel en eenvoudig, ofwel, vertaal het programma; maak ruimte, geen vorm. Zodoende werden de verschillende programma's haast letterlijk tegen elkaar aangeschoven en uitgezet op een grid van 3x4 meter. Hierdoor ontstonden drie beuken: één van twaalf meter breed - twee, deels drie verdiepingen hoog, - met daarin de sportzaal en de theaterzaal; een drie meter brede binnenstraat; en een negen meter brede zone voor lokalen, kantoren, een bibliotheek en een fitnessruimte, verdeeld over de eerste, tweede en derde verdieping. Constructief uitgangspunt werd een simpel betonskelet, ingevuld met betonsteen en daarna gepleisterd. Het hoogteverschil tussen de beide zijbeuken geeft de binnenstraat, de centrale ontsluiting, een heel open karakter. Langs de trappen valt zonlicht van boven naar benenden. Door sommige wanden glad en andere open te houden, wordt dit ruimtelijke effect verder versterkt. Vooral rond de trappartijen is het betonskelet zoveel mogelijk open gehouden. Hier zorgt het verschil in dikte tussen de kolommen en balken voor een haast klassiek effect. Buiten zorgt het hoogteverschil tussen sportzaal en theater en de bijbehorende schuine belijning voor een bijzondere gevel. Door het gedeeltelijk optillen van het theater ontstaat onder de tribune ruimte voor een herkenbare, bovenal overdekte entree. De overdekking zorgt dat de overgang van binnen naar buiten (richting het altijd felle zonlicht) een stuk geleidelijker en dus prettiger verloopt.

situatie Uitgangspunt was een vierkante kavel: de ene helft bestemd voor het Jeugdcentrum, de andere voor sportvelden, een zwembad en parkeren. Hoewel de omringende bebouwing en het aanliggende aardbeienveld anders doen vermoeden, ligt het kavel vlak bij het centrum van Jabalya. Rondom overheerst de grauwheid: kleurloze betonnen woongebouwen, veelal in een onaffe staat. Toch is het jeugdcentrum zo dicht mogelijk tegen de bestaande bebouwing aangezet, dit met het oog op maximale schaduwwerking. Met de lichte zandkleur, een verwijzing naar de woestijnachtige bodem, en de grote aandacht voor de architectonische verschijningsvorm, geeft het Jeugdcentrum een positief signaal af aan de omgeving.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan