36 terraswoningen

26 juli 2006
de situatie De bouwlocatie langs het Reitdiep maakt onderdeel uit van het gemeentelijke herstructureringsplan voor de wijk Paddenpoel in Groningen. Het plan staat in ruimtelijke opzet en vormentaal los van de rest van de wijk omdat er relatief veel groen omheen ligt. De oriëntatie op het Reitdiep is te beschouwen als een breuk met de stedenbouwkundige opzet van Paddepoel Zuid dat vreemd genoeg altijd van het water afgekeerd is geweest.

de opdracht Het stedenbouwkundige plan van De Nijl architecten uit Den Haag voorziet in 36 grondgebonden eengezinswoningen met een terrasachtige opbouw van 1 tot 4 lagen.

het ontwerp De drie villa's, waarin de woningen zijn gebundeld, hebben een buitenwand van rode baksteen en licht rood stucwerk. In combinatie met de bloedrode raamkozijnen ontstaat een warme, bijna mediterrane sfeer. Door de toepassing van een lichtere en een donkere kleur rode baksteen, de voor- en achterzijde van dezelfde steen, ontstaat er een subtiele gelaagdheid in de buitengevel die het gehele bouwvolume omvat. Deze grafische toepassing van het materiaal dat voor handen was, zorgt er mede voor dat de twaalf woningen niet afzonderlijk zijn af te lezen. De woningen zijn georganiseerd rondom een binnenerf met op de uiteinden twee bouwvolumes van vier lagen waar vier woningen zijn onder gebracht. De twee torens vormen het 'poortgebouw' van het complex, dat terrasvormig afloopt tot één bouwlaag aan de waterzijde. Alle woningen zijn volstrekt flexibel in te delen. Er kan met andere woorden, op iedere verdieping gewoond, geslapen of gekookt worden. Ondanks dat de grondgebonden woningen verankerd liggen in het buitengebied, zijn alle private buitenruimtes binnenboord gehouden. De meeste bewoners hebben hun 'privé zonnedek' op het dak van de buren. Aan een viertal woningen hangen betonnen platforms als zwevende veranda's op 'plinthoogte' boven het maaiveld. Door te kiezen voor deze oplossing ontstaat er een gedeelde verantwoordelijkheid en een grotere sociale cohesie, zo zijn de bewoners verbonden in een vereniging van eigenaren. In die zin zijn de bouwvolumes te begrijpen als verstedelijkingsmachines in het groen en wordt er radicaal gebroken met de bekende buitenwijkconventies van individuele grondgebonden woningen met een eigen tuin.

Trefwoorden

grondgebonden
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAS Groningen B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan