Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works
Copyright: Cornbread Works

Woonlaboratorium

29 juni 2006
Zecc architecten is geïnteresseerd in nieuwe woonvormen en herinterpretaties van bestaande leefpatronen. We zien steeds meer specifieke woonwensen bij opdrachtgevers waarbij de standaard gezinssituatie niet meer van toepassing is. Hierin liggen kansen om tot nieuwe typologieën te komen. In een opslagruimte in een 19e eeuwse wijk in Utrecht is een woonlaboratorium gemaakt voor twee architecten. De laboratoriumfunctie heeft zowel betrekking op het gebruik van materialen als op de manier van wonen. Binnen het beperkte volume bestond de behoefte om een maximale ruimtebeleving te creëren. Dit heeft geresulteerd in een woning met drie ruimtelijk aan elkaar gekoppelde woonlagen met maar één binnenwand welke grotendeels opengeklapt kan worden. Ook in materiaalgebruik is geëxperimenteerd met nieuwe toepassingen. De 1e verdiepingsvloer, bestaat bijvoorbeeld uit massief eiken balken welke zowel de plafond als vloerafwerking vormen. De trap naar de 1e verdieping is opgebouwd uit massieve blokken eiken, opgelegd op een gestucte wand. Hier is het proces van drogen en krimpen van het hout van dichtbij te ervaren. De treden veranderen langzaam van strakke blokken in doorleefde treden met diverse barsten en kieren. Naast eikenhout is er gebruik gemaakt van gepatineerd zink, onbehandeld staal, gevlinderd beton en rubber.

Context
Een kleine opslagruimte in een 19e eeuwse stadswijk van Utrecht is herbestemd tot compacte woning. De twee bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt ten behoeve van een glaspui met voordeur op de begane grond en een RVS erker op de eerste verdieping. Daarnaast is de gevel een meter verhoogd ten behoeve van een borstwering van het dakterras. De bestaande, enigszins anonieme, gevel is hierdoor getransformeerd in een robuuste, karakteristieke gevel. De nieuwe gevel past qua maat en schaal bij de belendingen, maar heeft wel een eigen, hedendaagse uitstraling temidden van de woningen uit het begin van de vorige eeuw.

Ruimtelijke organisatie
De bestaande ruimtelijke condities van de locatie kende een aantal strikte randvoorwaarden. Het grondvlak van de woning meet vijf bij zes meter en heeft drie blinde muren. Alleen aan de voorgevel kunnen raamopeningen worden gemaakt. Om voldoende licht te creëren is aan de rechterzijde een lichtstraat gemaakt welke zowel op de 1e verdieping als op de begane grond voor veel licht zorgt. Na sloop van alle bestaande binnenwanden, vloeren en het dak zijn er drie woonlagen gemaakt welke ruimtelijk aan elkaar gekoppeld zijn middels trappen en vides. Het ontwerp kenmerkt zich door een eenvoudige ruimtelijke opzet waarbij alle bouwkundige elementen zoals trappen, keuken, badkamer en kastenwanden lineair langs de randen zijn gesitueerd. Hierdoor blijft steeds het midden van de ruimte vrij, binnen deze heldere opzet is gevarieerd met licht en materiaalgebruik waardoor de zintuigen geprikkeld worden. De enige binnenwand in de woning scheidt de smalle badkamer van het woongedeelte op de eerste verdieping. Deze wand is opgebouwd uit een aantal panelen waarvan er drie opengezet kunnen worden. In open toestand wordt de badkamer bij de woonkamer betrokken waardoor de badkamer van één bij vijf meter getransformeerd wordt tot een royale badruimte.

Materiaalgebruik
Zowel in het in,- als exterieur zijn voornamelijk natuurlijke materialen toegepast waarmee contrasten zijn gezocht in kleur en textuur. De buitengevel is opnieuw gestuct, de nieuwe gevelinvullingen bestaan uit glas, RVS en gepatineerd zink, de dakopbouw is in zijn geheel bekleed met zink. De rechter binnenmuur is afgebikt waardoor het oude metselwerk zichtbaar wordt. De ervaring van het ruwe oppervlak hiervan wordt versterkt door de combinatie met glad stucwerk en het strijklicht van de lichtstraat. De badkamer is aan de binnenzijde volledig bekleed met zink. Door verschillende kleuren licht is de sfeer in de ruimten te veranderen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Zecc Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Zecc Architecten

Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Zecc Architecten
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan