Transformatie van het oorspronkelijke achterom de

19 juni 2006
De Kettingstaat bevindt zich in de directe omgeving van de grote Passage. Zoals gebruikelijk in een historisch centrum bestaat de omgeving uit een heterogene collectie van gebouwen uit verschillen tijden. Allen onder verschillende opvattingen en stromingen gebouwd. Opmerkelijk in de omgeving zijn een aantal Art-Nouveau gebouwen uit de vorige eeuw.

Zoals bekend heeft Den Haag een orthogonale structuur gebaseerd op de strandwallen die min of meer evenwijdig met de kust lopen. In het centrum vormde één straat hier een uitzondering op: het Achterom, deze volgde de golvende lijn van een meanderend beekje. Door de bouw van de Passage in 1882 werd deze vloeiende overgang van de Kettingstraat en het Achterom veranderd in een rechte hoek. Precies op deze plek is de ‘Baljurk’ gesitueerd. Al enkele decennia is dit een verloederd stukje Den Haag en ondanks dat de locatie een beschermd stadsgezicht is, inclusief een aantal monumenten, stak niemand zijn hand uit om de omgeving op te knappen. Het Achterom, met zijn dichtgetimmerde gevels en rolluiken, werd voornamelijk als openbaar urinoir gebruikt, en daarnaast bestond de enige andere activiteit uit drugshandel. Kortom, op loopafstand van het Binnenhof was dit de schaduwzijde van de residentie.
Geste Een aantal jaren terug heeft Geste  een aantal panden / straten in de omgeving gekocht en is op eigen initiatief begonnen met een revitalisering van dit gedeelte van het centrum. De Baljurk moest de katalysator van dit proces worden. Het project beslaat acht historische winkelpanden. Boven de winkelruimten werd vroeger gewoond. Omdat winkeliers vanaf de jaren vijftig niet meer boven hun winkels wonen, staan in veel oude centra dit soort woonruimten leeg. In het ontwerp van Archipelontwerpers zijn zeven van de acht historische gevels behouden of herbouwd. Hierachter zijn aan een opgetild maaiveld, wat als gemeenschappelijk terras functioneert, de woningen gebouwd. Vanuit dit rolstoeltoegankelijke niveau worden alle woningen ontsloten. Onder dit maaiveld bevind zich een grote, nader te compartimenteren winkelruimte. Als een herinnering aan de vloeibare loop van het oorspronkelijke Achterom en met een referentie naar de Art Nouveau architectuur uit de omgeving, heeft Archipelontwerpers er voor gekozen in het achtste pand de geschiedenis door te laten lopen. Dit pand heeft de bijnaam de ‘Baljurk’ gekregen. De gevel van dit pand bestaat uit een ‘dubbele’ constructie: een glazen pui als bouwfysische huid en daar om heen is een voile van geweven staal gedrapeerd. Vanuit het interieur wordt het felle licht op deze zuidgevel gefilterd en vanuit het exterieur vertegenwoordigt deze gevel vooral het nieuwe elan wat Geste aan deze omgeving wil meegeven.

Geste

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Archipelontwerpers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Archipelontwerpers

Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan