Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Derde verdieping
Vierde verdieping
Vijfde verdieping
Zesde verdieping
Situatietekening
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Studioninedots
Begane grond
Eerste verdieping
Tweede verdieping
Derde verdieping
Vierde verdieping
Vijfde verdieping
Zesde verdieping
Situatietekening

De Jakoba

19 december 2022
De Jakoba brengt nieuwe energie in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord. In ‘Manhattan aan het IJ’, zoals de nieuwe stadswijk aan de IJ-haven tegenover het Centraal Station ook wordt genoemd, introduceren we met De Jakoba één van de twee nieuwe sociale woningbouwcomplexen. Vanuit vorm en slimme bouwmethodiek hebben we een krachtig en kwalitatief gebouw gerealiseerd: een herkenbare plek waar mensen met trots wonen en voor willen zorgen.

Binnen het rechtlijnige stedenbouwkundige plan voor Overhoeks – dat met zijn ‘campusachtige’ setting nogal on-Amsterdams is – hebben we een eigen interpretatie gegeven aan de gestelde regels. In het plan zijn voor de gebouwen setbacks gespecificeerd om de volumes vanaf het straatniveau te minimaliseren. We hebben van deze conditie gebruik gemaakt door het hele volume van De Jakoba naar binnen te buigen, waardoor het gebouw niet alleen op de bovenste verdiepingen, maar over de volledige hoogte en lengte verspringt en geleidelijk naar boven afbuigt. De vier verschillende gevels en de golvende balkons die zo ontstaan creëren rondom een herkenbaar gezicht in het gebied.

Vanwege de sculpturale vorm van het gebouw heeft elk van de 135 studiowoningen een unieke indeling. In het hart, het smalste deel van het gebouw, ligt de entreepassage die de open gemeenschappelijke tuin met de straat verbindt. Doordat het gebouw naar binnen buigt, omarmt het de tuin en creëert het een gevoel van beschutting. De tuin en de hoge multifunctionele ruimtes op de begane grond langs de Docklandsweg brengen nieuwe levendigheid op straatniveau.

We hebben de entree ontworpen om een gevoel van aankomst te creëren. De entree strekt zich uit als een glazen vide over de volle hoogte van het gebouw en voorziet vanaf alle verdiepingen een weids uitzicht op de gemeenschappelijke tuin en de nieuwe stadswijk aan het IJ.

Over kwantiteit en kwaliteit
Amsterdam breidt snel uit. De hoeveelheid woningen die de komende decennia wordt verwacht is enorm: tot 2025 52.500. Daarom is verdichting de belangrijkste strategie binnen de stad, waarbij Amsterdam-Noord voorop loopt. Vooral door de toename van eenpersoonshuishoudens wordt vooral ingezet op het aanbieden van studiowoningen. Compact wonen is alleen comfortabel als er uitgebreide voorzieningen zijn en als deze gedeeld kunnen worden. Wij geloven dat deze gemeenschappelijke ruimtes nodig zijn om sociale interactie aan te moedigen. Met de toenemende woningdichtheid biedt dit nieuwe mogelijkheden voor mensen om gemeenschappelijke ruimte te delen – in elk segment. Ook, zo niet vooral, voor sociale woningbouw hebben opdrachtgevers en architecten de verantwoordelijkheid om een sociale opdracht om te vormen tot een karaktervolle plek die een positieve bijdrage levert aan de stad.

Door in te zetten op prefab gevelelementen is De Jakoba in een zeer korte tijd gerealiseerd, waarmee niet alleen de bouwkosten sterk konden worden verlaagd, maar bewoners ook veel eerder hun woningen konden intrekken.

De heldere architectuur wordt versterkt door de toepassing van één enkel materiaal: lichtgroen beton. Het lijnenspel tussen de horizontale banden en penanten van het zachtgroene materiaal onderscheidt De Jakoba verder van de omliggende gebouwen. Doordat de smalle uiteindes van de groene betonpanelen in één beweging konden worden gepolijst, hebben we op een eenvoudige manier de gevels een aantrekkelijke detaillering kunnen geven. De materialisatie wordt verrijkt met kozijnen en balustrades met een poedercoating in zilvergoud, die een warme gloed toevoegen. De subtiel gebogen pijlers creëren een wisselend spel van licht en schaduw gedurende de dag.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Studioninedots

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Studioninedots

Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
Studioninedots
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan