Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Luchtfoto Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Maak kennis met projectsoftware YVI Ruby
Copyright: YVI Family
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Natuurlijke details in de Projectinrichting
Copyright: GAF
Natuurlijke details in de Projectinrichting
Copyright: GAF
Plattegrond uit 1649 als Projectinrichting
Copyright: GAF
Projectinrichting Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Gortemaker Algra Feenstra & YVI Family
Copyright: YVI Family
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Luchtfoto Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Maak kennis met projectsoftware YVI Ruby
Copyright: YVI Family
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Natuurlijke details in de Projectinrichting
Copyright: GAF
Natuurlijke details in de Projectinrichting
Copyright: GAF
Plattegrond uit 1649 als Projectinrichting
Copyright: GAF
Projectinrichting Deventer Ziekenhuis
Copyright: GAF
Gortemaker Algra Feenstra & YVI Family
Copyright: YVI Family

Gortemaker over projectsoftware YVI Ruby en meer

1 december 2022
Architect aan het woord: Gortemaker Algra Feenstra over het ontwerpen van ziekenhuizen, projectinrichting en  projectsoftware YVI Ruby

We spraken Gert-Jan Groeneveld, al bijna 25 jaar controller bij GAF, over de ontwikkelingen binnen de organisatie, het ontwerpen van ziekenhuizen en de projectinrichting hiervan, de impact van de coronacrisis en hoe projectmanagement software YVI Ruby bijdraagt aan de groei van bureau Gortemaker Algra Feenstra.

Sinds twee jaar werken Gortemaker Algra Feenstra en YVI Ruby samen. Gortemaker Algra Feenstra staat bekend als specialist in de gezondheidszorg, maar is ook werkzaam in andere maatschappelijke sectoren zoals onderwijs. De ontwerpen en diens projectinrichting zijn kenmerkend door de technische kennis van de projecten, de logistieke stromen en de complete afstemming op de gebruikerswensen.

Ontwikkeling naar specialist binnen de gezondheidszorg
“Gortemaker Algra Feenstra bestaat inmiddels al 102 jaar. Na de tweede wereldoorlog heeft ons bureau zich gespecialiseerd in de gezondheidssector en is inmiddels een van de grootste spelers in die markt. Door onze deskundigheid in de gezondheidszorg hebben we inmiddels ook al veel mooie projecten in het buitenland mogen ontwikkelen.

Onze betrokkenheid is daarbij een van onze belangrijkste drijfveren. Klanten zijn deze betrokkenheid gaan waarderen en dat betekent dat we vaak al aan tafel zitten voordat er een definitief programma van eisen is opgesteld. We ondersteunen onze klanten van ontwerp tot en met de oplevering van het gebouw. Doordat we alle bouwkundige disciplines in huis hebben, kunnen we onze klanten geheel ontzorgen. We maken daarbij vooral gebruik van eigen personeel, mede daardoor zijn de we laatste jaren alleen maar gegroeid.” Het Deventer Ziekenhuis is hier een perfect voorbeeld van, aangezien Gortemaker Algra Feenstra hierbij verantwoordelijk is geweest voor zowel het constructieve, architectonische én interieurontwerp, inclusief de projectinrichting!"

Ontwerp en Projectinrichting: Deventer Ziekenhuis
Het Deventer Ziekenhuis was een demonstratie project voor de Europese Commissie op het gebied van energie en ‘Duurzaam Beslissen’! Het is gelukt om een project van meer dan 50.000 m2 flexibel én duurzaam in te richten èn een vriendelijk, (landschappelijk) karakter te geven door het cultuurlandschap zo veel mogelijk intact te houden en in de projectinrichting zoveel mogelijk natuurlijke details terug te laten komen: '...verbeelding brengt je overal. Het zien van natuurlijke details biedt afleiding en ontspanning.' Het is een plek geworden waar zowel patiënt, arts als bezoeker zich prettig, veilig en thuis voelt.

Voor het architectonische ontwerp en de projectinrichting is duurzaamheid en het zogenoemde vier stromen model als uitgangspunt genomen. Dit model gaat uit van onderscheid in de behandeling tussen patiënten die acute, urgente, electieve of chronische zorg nodig hebben. Voor deze vormen van zorg zijn specifieke organisaties gevormd en routes opgezet in het gebouw, met waar nodig ook een separate entree zoals voor de acute zorg. De niet patiëntgebonden functies liggen daaromheen. Het project toont zich daarom eerder als een verzameling van gebouwen met eigen functies, dan als één massaal gebouw... en dat allemaal terwijl de energieconsumptie van het Deventer Ziekenhuis 40% lager is dan vergelijkbare ziekenhuizen!

Unieke werkwijze
“Bij het ontwerp van ziekenhuizen zijn de logistieke stromen en de vertaling van de gebruikerswensen belangrijke onderdelen. In onze ontwerpen focussen we ons op de conceptuele uitwerking. Hierin komt onze deskundigheid optimaal naar voren en daarmee hebben we al veel van onze klanten kunnen overtuigen. Ontworpen ziekenhuizen waarin we ons concept hebben kunnen realiseren zijn bijvoorbeeld: het Antonius ziekenhuis, Sint Franciscus Gasthuis & Vlietland Ziekenhuis Bernhoven en natuurlijk het Deventer Ziekenhuis (zie foto's)."

Verschuiving manier van werken en visie op ontwerpen
“Vroeger werden vrijwel alle projecten aanbesteed op de markt. Het ontwerp werd uitgewerkt tot bestekniveau en na aanbesteding gegund aan de laagste inschrijver. Tegenwoordig wordt er vaak in bouwteams gebouwd. De aannemer wordt dan vooraf geselecteerd en in een vroeg stadium betrokken, vaak al in de definitieve ontwerpfase. Zo maken we optimaal gebruik van elkaars expertise. Dat komt de kwaliteit veelal ten goede.

Er zijn de laatste jaren nieuwe duurzaamheidseisen en -wensen ontstaan. We zien daarin afwegingen tussen inzet van duurzame materialen en beheersbare exploitatiekosten. Om de exploitatiekosten te verlagen, zijn in het ontwerp vaak meer investeringen nodig. We treden hierin uiteraard op als adviseur door een brug te slaan tussen de ambities en de realisatie."

Impact corona op de organisatie

“De coronacrisis heeft in het hele land veel bedrijven geraakt en ook zijn invloed op de bouw gehad. Als bureau hebben wij geen last gehad van de coronacrisis. We zijn ondanks de situatie gestaag doorgegroeid en zijn juist gestart met nieuwe opdrachten. Een aantal projecten liepen al voordat corona zijn effect op de markt begon te krijgen en een aantal gunningen viel juist tijdens de coronaperiode. Onze opdrachtstroom heeft er niet onder geleden en met het bureau hebben we ons snel aangepast aan onder andere de thuiswerksituatie.

Natuurlijk gold voor ons vanaf dat moment ook een andere manier van communicatie. Veel meer overleg moest noodgedwongen via online platforms. Dit hebben we snel ingericht. Daar plukken we nu nog altijd de vruchten van, want de huidige hybride werkvorm is volledig geïntegreerd in onze organisatie mede met behulp van YVI Ruby. Fysieke afspraken en online vergaderingen wisselen elkaar af en dat komt de doorloop van projecten ten goede.”

Lees hier meer over de voordelen van YVI Ruby voor Architecten >>>

Kansen toekomst
“Als we kijken naar de toekomst, willen wij met ons bureau ons verder internationaliseren. We beschikken over de juiste expertise en knowhow over met name ziekenhuizen en hebben ervaren dat we onze kennis ook in andere landen goed kunnen toepassen. De Nederlandse ziekenhuizen zijn een voorbeeld voor andere landen. Vanwege de specifieke wet- en regelgevingen zullen we bij internationale projecten altijd samenwerken met lokale architectenbureaus.”

Advies voor de architect

“Een overzichtelijke projectadministratie is van belang bij het goed kunnen sturen van de voortgang van projecten. Dagelijks inzicht in de projectresultaten en de resterende budgetten per fase zijn daarvoor de basis. YVI Ruby sluit daarin aan bij onze werkwijze en geeft ons de juiste inzichten om projecten onder financieel onder controle te houden en snel te kunnen bijsturen wanneer dat nodig is. Ik zou YVI Ruby dus zeker aanraden!"

Ervaringen met projectsoftware YVI Ruby

"Uren boeken gaat in YVI Ruby heel soepel. Verder is het heel waardevol dat je per fase een percentage gereed kunt opgeven, zodat je op die manier je projectresultaat per fase zuiver kunt meten en je de facturatiemomenten goed kunt bepalen. Daarnaast is de software cloud-based, waardoor je eenvoudig thuis of op je telefoon kunt werken. De mogelijkheden in YVI Ruby zijn gedetailleerd, waardoor we ook intern nog beter gebruik kunnen maken van de beschikbare functionaliteiten. Het is daarbij prettig dat YVI Ruby realtime koppelt met financiële applicaties, zodat daarin ook de meeste recente informatie beschikbaar is."

Benieuwd geworden? Maak kennis met YVI Ruby: de complete projectsoftware die werkt voor architecten en ontdek hoe YVI Ruby  het projectbeheer van A tot Z binnen jullie architectenbureau vereenvoudigt, automatiseert, inzichtelijker maakt en zorgt voor tijd en budget besparing! Als branchespecialist (> 25 jaar ervaring en service partner van de BNA) weten wij waar jullie - als architectenbureau - tegenaan lopen en hoe YVI Ruby hierbij optimaal kan ondersteunen.

Download gratis en vrijblijvend ons digitale whitepaper: Hoe selecteer je projectsoftware die perfect bij jullie Architectenbureau past?

Of download hieronder gratis onze brochure / neem contact op via onderstaand formulier!

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met YVI Application Family

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan