Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane

Woongebouw in Venlo met duurzaam verticaal groen

8 november 2022
In de buurt van  Maaswaard in Venlo, siert een prachtig gebouw de skyline. Het is een wooncomplex met 95 zelfstandige appartementen en het eerste circulaire woongebouw van Venlo. De groene gevel is getooid met zeven verschillende plantsoorten, verspreid over 97m2, middels een gepatenteerd MobiPanel systeem van Mobilane. 

Ontwerp Kraaijvanger Architects uit Rotterdam
Het complex is ontworpen door Kraaijvanger Architects uit Rotterdam, die ook het naastgelegen Stadskantoor hebben ontworpen. Het is ontwikkeld door B-Right Urbanliving en Janssen de Jong projectontwikkeling, en gebouwd door Janssen de Jong bouw zuid. De gemeente heeft haar duurzaamheidsambities in 2020 in kaart gebracht. Vervolgens zijn deze door Kraaijvanger Architects vertaald naar een schetsontwerp, wat resulteerde in dit bijzondere circulaire woongebouw met groene gevel.

MobiPanel maakt natuurinclusief bouwen mogelijk
MobiPanel is speciaal ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen nog toegankelijker te maken. Het groene gevel systeem is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte, alle componenten zijn daarom demontabel, remontabel en recyclebaar. De plantcassettes zijn voorzien van twee ruime sleuven voor planten van diverse afmetingen. Het MobiPanel groene gevel systeem leent zich hierdoor voor een breed scala aan planten. De planten nemen water op uit de interne waterbuffering via een capillair microvezeldoek. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een evenwichtige watervoorziening en efficiënt waterverbruik in de groene gevel.

Inspelen op trend kleinere huishoudens
Tommi Helgason, plancoördinator Janssen de Jong bouw zuid: “Het gebouw staat naast het stadskantoor van Venlo, hier is grootschalig gebruik gemaakt van groengevel in een circulair gebouw. De architect heeft het woongebouw geïntegreerd in het ontwerp van het stadskantoor met de groengevel. Iedereen is zeer content met het resultaat, het ziet er prachtig uit.”

De nieuwe woningen zijn tegen het stadskantoor aangebouwd. Het gebouw is een circulaire weerga van dit Cradle to Cradle overheidsgebouw, maar dan op het niveau van wonen: comfortabel, ambitieus en volgens biophilic design. Het woonprogramma bestaat onder meer uit 80 tweekamerappartementen en 15 studio’s. Hiermee wordt ingespeeld op de steeds groter wordende doelgroep één- en tweepersoonshuishoudens in Venlo.

Natuur integreert met gebouw
Om de nieuwbouw naadloos aan te laten sluiten op het bestaande stadskantoor werd met hetzelfde materialenpalet gewerkt, bestaande uit hout, aluminium en beton (deels gerecycled). Het woongebouw is ook voorzien van groene gevels. Hiermee wordt de natuur als het ware in delen van het woongebouw geïntegreerd en wordt er ook een plek voor vogels, insecten en andere diersoorten gecreëerd. De zeven verschillende soorten beplanting, waaronder Campanula poscharskyana ‘Stella’, Bergenia ‘Bressingham White en Geranium ‘Rozanne’, geven het geheel een prachtige paarse gloed wanneer de bloemen in bloei staan.

Groene gevel ter verbetering van buitenlucht
“Het woongebouw beschikt, net als het stadskantoor, over een opvallende groene gevel”, vertelt Hashmat Fagirzada, projectleider en ontwerper bij Kraaijvanger Architects. “Het uitgangspunt van deze groene gevel is om de buitenlucht in Venlo te verbeteren. De planten in de groene gevel zijn daarom gekozen voor hun effect op de buitenlucht. Ze zetten kooldioxide (CO2) om naar zuurstof, filteren fijnstof en absorberen stikstofoxiden en ozon. Het groen vormt tevens een natuurlijke isolatie voor hitte, kou en geluid. Ze zorgen voor biodiversiteit want het groen van het appartementenblok sluit aan bij het groen op straatniveau. Hierdoor wordt de natuur op verschillende niveaus versterkt. Ook bevochtigen de planten de lucht in het gebouw.”
Een andere manier waarop duurzaamheid betrekking heeft op de bewoners is door middel van sociale duurzaamheid. De gezamenlijke groene ruimten zoals de binnentuin, de wasruimte en de ontmoetingsruimte stimuleren de bewoners om contact met elkaar te houden. Een mooie bijkomstigheid voor de kleinere huishoudens.


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mobilane

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan