Centrale entree
Copyright: Ronald Tilleman
Centrale entree
Copyright: Ronald Tilleman
Gevel
Copyright: Ronald Tilleman
Iedere woning heeft een eigen pergolazitje om even buiten te kunnen zitten
Copyright: Ronald Tilleman
Iedere woning heeft een eigen pergolazitje om even buiten te kunnen zitten
Copyright: Femke Feenstra
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Een van de binnentuinen waarin de bewoners kunnen dwalen en wandelen
Copyright: Ronald Tilleman
Een van de binnentuinen waarin de bewoners kunnen dwalen en wandelen
Copyright: Ronald Tilleman
Het restaurant
Copyright: Ronald Tilleman
Zicht op de tuinkamer
Copyright: Ronald Tilleman
De muziekkamer
Copyright: Ronald Tilleman
De spelletjes kamer
Copyright: Ronald Tilleman
De woonkeuken
Copyright: Ronald Tilleman
De sport kamer
Copyright: Ronald Tilleman
De Tuinkamer
Copyright: Ronald Tilleman
Hal met zicht op de binnentuin en ruimte om te zitten
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
Trapopgang in de centrale hal
Copyright: Ronald Tilleman
Ruimte voor revalidatie
Copyright: Ronald Tilleman
Kantoren op de eerste etage
Copyright: Ronald Tilleman
Groendak
Copyright: Ronald Tilleman
Groendak met daklichten, zonnepanelen en technische ruimte
Copyright: Ronald Tilleman
Plattegrond begane grond
Copyright: Gortemaker Algra Feenstra architects
Plattegrond 1e etage
Copyright: Gortemaker Algra Feenstra architects
Centrale entree
Copyright: Ronald Tilleman
Centrale entree
Copyright: Ronald Tilleman
Gevel
Copyright: Ronald Tilleman
Iedere woning heeft een eigen pergolazitje om even buiten te kunnen zitten
Copyright: Ronald Tilleman
Iedere woning heeft een eigen pergolazitje om even buiten te kunnen zitten
Copyright: Femke Feenstra
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Een van de binnentuinen waarin de bewoners kunnen dwalen en wandelen
Copyright: Ronald Tilleman
Een van de binnentuinen waarin de bewoners kunnen dwalen en wandelen
Copyright: Ronald Tilleman
Het restaurant
Copyright: Ronald Tilleman
Zicht op de tuinkamer
Copyright: Ronald Tilleman
De muziekkamer
Copyright: Ronald Tilleman
De spelletjes kamer
Copyright: Ronald Tilleman
De woonkeuken
Copyright: Ronald Tilleman
De sport kamer
Copyright: Ronald Tilleman
De Tuinkamer
Copyright: Ronald Tilleman
Hal met zicht op de binnentuin en ruimte om te zitten
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek + een eigen voordeur.
Copyright: Ronald Tilleman
Trapopgang in de centrale hal
Copyright: Ronald Tilleman
Ruimte voor revalidatie
Copyright: Ronald Tilleman
Kantoren op de eerste etage
Copyright: Ronald Tilleman
Groendak
Copyright: Ronald Tilleman
Groendak met daklichten, zonnepanelen en technische ruimte
Copyright: Ronald Tilleman
Plattegrond begane grond
Copyright: Gortemaker Algra Feenstra architects
Plattegrond 1e etage
Copyright: Gortemaker Algra Feenstra architects

Woonzorgcentrum Zierik7

24 juni
Zierik7: Van Tehuis naar thuis. Een laatste verhuizing naar je eigen huis 

Vaak is een woonzorgcentrum de laatste plek waar mensen wonen. Dit zou volgens ons de mooiste plek moeten zijn waar je ooit gewoond hebt. De praktijk is helaas anders. 

Veel bewoners van woonzorgcentra voelen zich er niet thuis. Wat maakt eigenlijk dat een huis als een thuis voelt? Dat  gevoel onstaat in ieder geval niet wanneer je in een donkere gang op zoek moet naar je eigen voordeur, welke je vervolgens niet kunt vinden omdat alle deuren er hetzelfde uit zien. 
Ook een kamer waar alleen en bed en een stoel in passen en waar je bijna geen bezoek kunt ontvangen helpen niet mee in het gevoel van je eigen woning.  

Met het ontwerp van Zierik7 hebben we samen met de opdrachtgever een nieuwe woontypologie voor bewoners met dementie ontwikkeld. Hiermee ontstaat ook een nieuwe manier van zorg verlenen. De vraag die wij kregen van de opdrachtgever Allévo of we voor bewoners in Zierikzee niet een tehuis maar een thuis konden ontwerpen hebben wij vertaald in het geven van een eigen voordeur en het loskoppelen van leefgroep en ontmoetingsruimte. Dit geeft aan bewoners keuzevrijheid en zelfregie en hiermee een eigen thuis. 

Het woongebouw is gelegen in een publiek park aan de noordkant van Zierikzee. De nieuwbouw van Zierik7 bestaat uit 93 woningen voor langdurend verblijf en 30 studio’s voor revalidatie/kortdurend verblijf. De doelgroep bestaat voor een groot deel uit ouderen met verschillende mate van dementie.  

Het ontwerp heeft als doelstelling bewoners ook in de laatste fase van hun leven een eigen thuis te geven, een gevoel van eigenaarschap. In een omgeving die met zorg is vormgegeven en passend bij de behoefte van een eigen plek, een omgeving waar iets te kiezen is,  aandacht voor detail en dicht bij de natuur. 

De woningen voor langdurend verblijf hebben zowel eenvoordeur naar de tuin als een interne deur. Het uitgangspunt van 93voordeuren resulteert in een slingerende gebouwmassa waarbij het gebouw opgaat in het omliggende landschap. 

Een groot deel van Zierik7 bestaat uit één verdieping, die de gewenste kleinschalige inbedding in de omgeving ten goede komt. De slinger van woningen sluiten aan de binnenzijde met een deur aan op een publieke ruimte waarin verschillende ontmoetingsruimtes met leefthema’s zijn. Deze ontmoetingsruimten worden buurtkamers genoemd. 

De bewoners kunnen elkaar treffen in de verschillende buurtkamers die in het hart van het gebouw liggen aan patiotuinen. Hier is er plaats voor ontspanning, ontmoeting en therapie. Verschillende interesses van bewoners worden ondersteund met diverse leefthema’s als bijvoorbeeld de tuinkamer, de muziekkamer, de woonkeuken en de spelkamer en de verschillende inrichtingen. 

 Er zijn veel herkenningspunten opgenomen in het ontwerp om de oriëntatie te verbeteren. Door de structuur van de centrale buurtkamers en een slinger van woningen daar omheen, zijn de woningen niet verbonden aan één buurtkamer. De bewoner kan dus, afhankelijk van zijn/haar voorkeuren en mate van dementie, een ontmoetingsruimte kiezenwaar hij/zij zich thuis voelt. Het is dus niet meer de zorg, maar de bewoner die zijnplek voor ontmoeting kiest. 

 De eigen studio’s hebben allemaal een gescheiden woon- en slaapplek. Je zit bij iemand thuis ook niet in de slaapkamer als je op bezoek komt! Door middel van een kast is de studio in twee zones gescheiden. Aan de gevel heeft iedere woning naast de eigen voordeur eeneigen pergolazitje aan een brede stoep om even buiten te kunnen zitten. Beschut, dicht bij je eigen plek. Dit verlaagt de drempel voor bewoners om in beweging te komen en naar buiten te gaan.  

Voor de inhuizing mocht familie de studio’s al in gaan richten en dan is het mooi om te zien dat er met veel liefde een huis wordt gecreëerd. Dierbare kastjes worden weer opgezocht of er is gewinkeld bij Ikea. De reacties waren zo leuk om te horen; "mijn moeder krijgt eindelijk weer een eigen huis, het wordt ook echt een plek waar wij graag naar toe gaan en in het zonnetje komen zitten."

Het ontwerp geeft veel ruimte aan het maximaal toetreden van daglicht. Van de individuele studio’s waar glas tot op de vloer is en zitjes nabij het raam zijn ontworpen tot in alle routes. Door het toevoegen van daglicht aan het einde van een gang of door enkelzijdige gangen die grenzen aan patio’s, wordt daglicht ingezet om beweging en ontmoeting te stimuleren. Het is belangrijk dat bewoners vrij kunnen wandelen en niet voor dichte deuren komen te staan. Tegelijkertijd moet je bij deze doelgroep ook voorkomen dat mensen niet door het glas heen lopen. Hiervoor hebben we bij puien zogenoemde ‘vensterbanken’ ontworpen waardoor bewoners goed zien dat het geen opening is. De patiotuinen dienen eveneens als herkenningspunten, doordat iedere patio een ander soort beplanting heeft gekregen. 

Het landschappelijk ontwerp is in samenwerking met Bureau B+B gemaakt. Hierbij is de diversiteit in tuinen en de grote variatie aan wandelroutes het uitgangspunt. Bewoners worden zo gemotiveerd om meer te bewegen en kunnen hun eigen route kiezen, afgestemd op hun mobiliteit. Ook zijn er verschillende verbijzonderingen ontworpen die kunnen helpen bij de oriëntatie, zoals een leunhek bij de atletiekbaan, oeverplanten en riet bij de Ronde Weel en terrasjes aan de uiteindes van de woonvleugels. Zierik7 ligt midden tussen appartementengebouwen, de basisschool en zorg appartementen. Het plein grenst aan het schoolplein en de kinderen van de school kunnen ook gebruik maken van het plein voor de brasserie en hier een ijsje eten. De omwonenden kunnen door het publieke park wandelen. 

We wilden vooral een gebouw maken dat een nieuwe zorgtypologie introduceert maar ook een vernieuwing in de architectuur voor deze doelgroep. Duurzaam, flexibel naar de toekomst, natuurlijk. Er is voor de gevel gekozen voor prefab betonpanelen en verduurzaamd vurenhout. De gevel en het hart van het gebouw waarin de buurtkamers liggen, zijn houtbouw. Het dak van het voornamelijk éénlaagsgebouw is voorzien van een gras-kruidendak. De zonnepanelen liggen op het dak van de tweede laag. Water wordt volledig opgevangen op het eigenterrein en met hevige regen lopen de wadies in het park vol. Er is heel bewust gekozen om geen systeemplafonds en kunststof hout materialen toe te passen. We wilden echt met materialen werken die je in je eigen huis ook zou gebruiken. Hierdoor is er ruimte voor de eigen inbreng van bewoners en zorg. Zo kunnen ze zich de plek volledig eigen maken.   

In deze podcast vertelt  architect Femke Feenstra vanaf  37:12 uitgebreid over het project Zierik7.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Gortemaker Algra Feenstra architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Gortemaker Algra Feenstra architects

Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan