Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat
Copyright: Siniat

Duurzame woningen bouwen in Rochefort

4 april
  • Het duurt gemiddeld maar veertien dagen om een woning te bouwen in de werkplaats
  • Deze woningen, die op een circulaire manier worden gebouwd, bieden een resoluut milieubewust alternatief en verminderen de hoeveelheid afval en de energiekosten met 85 %
  • Het gestroomlijnde bouwproces zorgt voor een zeer hoog kwaliteitsniveau voor elke woning
Om verschillende gezinnen te helpen die getroffen werden door de overstromingen van de afgelopen zomer, bouwt de Belgische firma Etex gratis vijf duurzame woningen van hoge kwaliteit die in twee weken klaar zijn. Dit nieuwe type modulaire constructie, aangelegd in Rochefort en Pepinster, zal in de toekomst zeker vaker opgetrokken worden om zo in te spelen op de behoeften en nieuwe trends van de woonsector. Waals minister van Huisvesting Christophe Collignon juicht deze aanpak toe.

Etex, een Belgisch bedrijf gevestigd in Zaventem en wereldwijd pionier in lichtgewichtconstructie, stelt zijn expertise inzake modulaire gebouwen ter beschikking na de overstromingen van juli 2021. Het bedrijf liet zopas weten dat het, via zijn merk e-Loft, de komende weken gratis drie houtskeletwoningen zal bouwen in de gemeente Rochefort (provincie Namen), en twee additionele huizen in Pepinster (provincie Luik) binnen de volgende maanden. De drie woningen in Rochefort zijn gezinswoningen van ongeveer 85 m² met drie slaapkamers met een gelijkvloers en een verdieping.

Een van de strategische pijlers van Etex is om duurzaamheid te promoten in de manier waarop het bedrijf zijn activiteiten ontwikkelt. Daarom is de organisatie koploper op het vlak van lichte materialen en prefabconstructie. Die methoden zijn immers een stuk duurzamer, want ze gaan gepaard met minder grondstofgebruik, energieverbruik, afval en emissies. Bovendien dragen ze bij tot een grotere circulariteit op lange termijn doordat ze zich beter lenen tot deconstructie, hergebruik en recyclage.

De e-Loft-woningen van Etex combineren zo thermische prestaties met respect voor het milieu. Omdat de woningen in de werkplaats gebouwd worden, wordt bijna al het afval daar rechtstreeks gerecycled. Bovendien vermindert de snelle en eenvoudige installatie de geluids- of visuele hinder op de bouwterreinen enorm dankzij het minimale gebruik van vrachtwagens of machines. Deze aanpak vermindert de hoeveelheid afval en de energiekosten met 85 % ten opzichte van andere klassieke gebouwen.

Dat deze woningen in gemiddeld twee weken gebouwd kunnen worden en tegelijkertijd een hoge kwaliteit kunnen garanderen, is te danken aan een aantal cruciale innovaties. De componenten van elke woning worden geassembleerd op productielijnen in de werkplaats om driedimensionale modules te vormen die klaar zijn voor levering, zodat de productietermijnen binnen de perken blijven. De woningen worden vervolgens per vrachtwagen naar het bouwterrein vervoerd, waar de assemblage in minder dan 48 uur voltooid is.

Etex nam het initiatief om vijf van deze woningen aan de gemeenten Rochefort en Pepinster te schenken. De vergunningen werden zopas afgeleverd. Bij de bekendmaking van deze schenking zei Christophe Collignon, Waals minister van Huisvesting, Lokale Besturen en Steden“Ik wil bedrijven die zich inzetten voor de burgers, zoals Etex, graag feliciteren. De Waalse regering doet er alles aan om de woningkwaliteit te verbeteren en heeft een maximum aan maatregelen genomen om families te herhuisvesten. Het gebruik van hoogwaardige modulaire woningen die direct beschikbaar zijn, sluit hier perfect op aan."

Bernard Delvaux, CEO van Etex“Bij Etex zit maatschappelijk verantwoord ondernemen in ons DNA. Het was voor ons belangrijk om onze expertise ter beschikking te stellen via deze vijf circulair gebouwde woningen met een zeer lage koolstofvoetafdruk. Onze modulaire bouwtechnologieën voldoen aan tal van behoeften op het vlak van huisvesting door de snelle bouw van betaalbare, goed geïsoleerde, hoogwaardige en esthetische woonruimtes.”

(Beelden: Guy Colson en e-loft)

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Siniat

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan