Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane
Copyright: Mobilane

Een groen balkon bij zorgcentrum Pennemes

17 december 2021
Pennemes fungeert landelijk als proeftuin op het gebied van productontwikkeling, onderzoek rondom groen innovaties en wilt een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de (ouderen)zorg. Onlangs is de hoofdentree van Pennemes volledig verbouwd, door aannemer Van Braam-Minnesma, en is het balkon een groen balkon geworden door het plaatsen van een plantenwand van vijftig vierkante meter.

”Het groene balkon van Pennemes is een aanwinst voor de buurt”
‘’Bewoners, omwonenden, stakeholders, familieleden en medewerkers reageren allen enthousiast omdat het groene balkon een aanwinst is voor de buurt en een eyecatcher is voor de organisatie’’, aldus Leo Groenendaal – raad van bestuur – Mennistenerf Pennemes Combinatie (MPC). ‘’ Pennemes ligt in een versteende omgeving. Een groen balkon draagt bij aan het ‘verzachten’ van deze versteende omgeving. Daarnaast helpt een groene omgeving ook tegen hitte stress en stimuleert het de biodiversiteit. Kortom een groen balkon draagt bij aan ons groene beleid en imago. We zijn tenslotte een gezondheidszorg instelling.’’

‘De architect FKG Architecten had in zijn ontwerp voor de uitbreiding een groene gevelbekleding van de luifel opgenomen. Dit sloot ook perfect aan bij de wensen en de uitstraling van Pennemes. Voor het projectteam was het ook de eerste keer dat wij zo’n gevelbekleding zouden toepassen, dus wij waren daar erg enthousiast over. Mede omdat van Braam-Minnesma duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft, waren wij erg opgetogen om dit duurzame systeem te mogen toepassen. Het toepassen van het systeem gaf wel wat extra werk aan de achter constructie en benodigde enkele extra voorzieningen, maar het resultaat mag er wezen. De bouwwerkzaamheden vonden plaats in de herfst en winter wat geen perfecte periode is voor het aanbrengen van de beplanting. Doordat dit systeem uitermate geschikt is om gefaseerd uit te voeren hebben wij ook mede voor dit systeem gekozen. De hele ophang- en irrigatie installatie is in de winter aangebracht, waarna vlak voor de oplevering in de lente de plant cassettes zijn geplaatst. De samenwerking met Mobilane en het eindresultaat van het systeem naar ieders tevredenheid geweest, aldus Erik Duisdecker werkvoorbereider bij Braam-Minnesma.’

 

Gekozen voor het LivePanel groene gevelsysteem van Mobilane
De plantenwand tegen het groene balkon van Pennemes is gemaakt met het LivePanel Outdoor gevelsysteem van Mobilane. Het LivePanel systeem is een uniek en innovatief systeem speciaal ontwikkeld voor toepassing van groen in stedelijke gebieden. De groene gevel helpt stedelijke gebieden vergroenen, stimulatie van de biodiversiteit, luchtzuivering, warmteregulatie en klimaatbestendig bouwen.

‘’Er is gekozen voor het LivePanel systeem van Mobilane omdat dit een bewezen concept is dat vol automatisch zorgt voor bewatering en meststoffen van planten en bovendien ook onzichtbaar is. Indien het toch gewenst is om planten te vervangen dan kunnen modules met planten eenvoudig gedemonteerd en vervangen worden. Daarnaast is het grote voordeel dat de modules met jonge planten in een gecontroleerde omgeving worden opgekweekt zodat de plantenwand na plaatsing vrijwel direct “volwassen” oogt.’’, aldus Leo Groenendaal.

Woon- en zorgcentrum Pennemes
Woon- en zorgcentrum Pennemes ligt in het hart van Zaanstad en verleend sinds 1677 zorg aan hulpbehoevenden in de Zaanstreek, bijna 350 jaar. Woon- en zorgcentrum Pennemes te Zaandam richt zich in haar beleid op een groene gezonde leefomgeving voor bewoners en medewerkers.

Leo Groenendaal: ‘’Dit betekend dat wij o.a. onderzoek uitvoeren naar het binnenklimaat (binnenlucht en binnenlicht), onderzoek uitvoeren naar voeding zoals het verbeteren van nutriënten in voeding door rechtstreeks groenten te betrekken bij een teler die regeneratieve landbouw bedrijft en daarnaast nog andere initiatieven ontplooien die bijdragen aan een betere aarde. Door bijvoorbeeld onderdak te bieden aan een bedreigde zwaluwpopulatie door 200 nestkasten op te hangen, 500 zonnepanelen te plaatsen waarmee 1/3 van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van Pennemes wordt opgewekt, een composteermachine om voedingsresten te composteren en een moestuin op het dak’’ Door het delen van de opgedane kennis en ervaring wil wijkzorgcentrum Pennemes andere bedrijven en organisaties inspireren.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mobilane

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan