Slim en energetisch gebouw Aeres Hogeschool
Copyright: HEVO | www.hevo.nl
Gevel Aeres Hogeschool Almere
Copyright: HEVO | www.hevo.nl
Aeres Hogeschool Almere
Copyright: HEVO | www.hevo.nl
Slim en energetisch gebouw Aeres Hogeschool
Copyright: HEVO | www.hevo.nl
Gevel Aeres Hogeschool Almere
Copyright: HEVO | www.hevo.nl
Aeres Hogeschool Almere
Copyright: HEVO | www.hevo.nl

Circulaire en duurzame Hogeschool Aeres Almere

21 juni 2022
Een gezonde en inspirerende leeromgeving voor Aeres Hogeschool. Met visie heeft Aeres Hogeschool een onderwijs­gebouw voor de toekomstige generatie gebouwd die passie heeft voor duurzame ontwikkelingen, onderwijs krijgt en onderzoek doet naar gezonde leefomgevingen, voedsel en energie op het Floriadeterrein. Door aanbod van kwalitatief hoogwaardig onderwijs, krijgt het vestigingsklimaat in Almere een enorme boost. In 2022 staat de stad Almere door de komst van de Floriade in het teken van het thema Growing Green Cities. 

Het onderwijsgebouw voor de toekomst
Aeres Hogeschool heeft op het Floriadeterrein een onderwijsgebouw gerealiseerd van circa 4.000 m² voor 900 studenten. Een gebouw waar lectoren, promovendi, docenten en studenten nauw met elkaar samenwerken en elkaar ontmoeten. Aeres Hogeschool is gericht op groen onderwijs, onderzoek en het delen en toepasbaar maken van kennis. De realisatie van de nieuwbouw is een ultieme match tussen het type onderwijs en onderzoek dat gegeven wordt op de hogeschool en de thema’s van de Floriade.

De nieuwbouw van Aeres en het Innovatiepaviljoen van provincie Flevoland op het Floriadeterrein vormen samen de fysieke start van Flevo Campus. De Flevo Campus gaat fungeren als een kennis- en innovatiecentrum op het gebied van stedelijke voedselvoorziening. Studenten, onderzoekers en bedrijven gaan er samenwerken om te onderzoeken en te testen hoe de voedselvoorziening in groeiende steden kan veranderen en vernieuwen. Aeres Hogeschool Almere biedt daarbij onder andere opleidingen op het gebied van biologie, voeding & gezondheid, groene stedelijke ontwikkeling, geo media & design en duurzame bedrijfskunde. Daar komen nog opleidingen bij binnen de aandachtsvelden stedelijke voedselproductie, stedelijke voedselsystemen en voeding en gedrag. Ook wordt er aan de hogeschool veel praktijkonderzoek gedaan.

Integraal duurzaam op alle fronten
Een duurzame en circulaire ambitie waar HEVO met trots aan heeft meegewerkt. HEVO heeft de Europese architectenselectie begeleid en het ruimtelijk-functioneel en technisch Programma van Eisen samen met Aeres Hogeschool opgesteld. Vervolgens heeft HEVO het bouwmanagementkosten-duurzaamheids- en onderhoudsadvies voor het ontwerp- en realisatietraject verzorgd. De bouw is in juni 2020 gestart. De nieuwbouw is met de start van het schooljaar 2021/2022 in gebruik genomen. 

Bijzonder aan dit project is dat de uitvoeringsfase op innovatieve wijze is aanbesteed door middel van circulair aanbesteden.
 
Slim, smart en energetisch
Het onderwijsgebouw is een slim en energetisch gebouw. Bovenop het dak is een tropendak gerealiseerd met zonnepanelen, om zo zelf te voorzien in energie. Afhankelijk van de positie en de oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. De gevel aan de westzijde is voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken en om zon te weren. Aan de oostzijde is de totale gevel bekleed met groen, dat prachtig meekleurt met de seizoenen. De daktuinen worden ingezet voor zowel ontspanning als onderwijs; tussen het groen is er vanaf de daken prachtig uitzicht over het Floriadeterrein en de skyline van Almere. Je ziet het niet, maar er is een waterretentiedak met een smart flow system gerealiseerd zodat het regenwater wordt opgevangen en op slimme wijze ingezet wordt voor de bewatering van het aanwezige groen. Onder het maaiveld is zelfs een enorme waterbufferingsbak gerealiseerd om ook de groene gevel te bewateren met opgevangen regenwater.

Groene long: plek voor ontmoeting, inspiratie en uitwisseling
De hogeschool is gesitueerd aan een van de hoofdwegen naar het Floriadeterrein en vormt daarmee een belangrijk ‘beeldmerk’ tijdens en ná de Floriade. Het transparante gebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan 900 studenten en 80 medewerkers. Het is een plek waar lectoren, promovendi, docenten en studenten nauw met elkaar samenwerken en elkaar ontmoeten. De groene long van de school, met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw van entree tot dak. Gevelopeningen maken de ‘groene long’ buiten zichtbaar en vormen etalages van het onderwijs. Gaandeweg moet het gebouw gaan functioneren als kennishub. Er komt een nauwe samenhang met het nabijgelegen Innovatiepaviljoen van de provincie Flevoland.

Groen geeft energie
‘Groen’ was een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw; enerzijds om de duurzame en zelfvoorzienende oplossingen en anderzijds is het letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw. Groen is niet alleen goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school, het heeft ook een educatieve waarde en het prikkelt de zintuigen. Groen geeft letterlijk en figuurlijk energie.

Van expo naar leeromgeving
De leeromgeving stimuleert activiteitgericht werken. Door de diversiteit van ruimten is er een gevarieerde mix van onderwijs-, overleg-, kantoor- en zelfstudieruimten. De doorzichten tussen verschillende verdiepingen, lokalen en werkplekken zorgen voor optimaal contact tussen alle gebruikers. Tijdens de Floriade wordt een deel van de school benut voor de ontvangst van bezoekers. Het flexibele gebouw transformeert zich gemakkelijk van expo naar werk- en leeromgeving.

Circulaire materialen
In het ontwerp van de hogeschool zijn verschillende circulaire materialen toegepast, zoals hergebruikt hout voor de trappen van Herso, gerecyclede metalstuds voor de binnenwanden, Graphenstone verf van Ekotex, circulair betongranulaat voor de betonnen constructie, tweedehands hout voor de zitelementen en houten elementen op het dak. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf hergebruik van materialen in de toekomst mogelijk. 

Studenten
De studenten zijn dagelijks bezig met onderstaande thema’s en het is vanzelfsprekend dat het gebouw aansluit bij deze thema’s en circulair en energieneutraal wordt:

  • Greening: parken, tuinen en openbaar groen maken steden aantrekkelijker om in te wonen.
  • Feeding: oplossingen voor voedselproductie en -veiligheid zijn nodig om voor iedereen voldoende, betaalbaar en gezond voedsel beschikbaar te hebben.
  • Energizing: duurzame energieoplossingen, maar ook de bijdrage die groene ruimten leveren aan de vitaliteit van een stad.
  • Healthying: groen in de stad draagt bij aan een gezonde leefomgeving, maar ook aan de fysieke en mentale vitaliteit van inwoners.
Bekijk hier het projectboek.

Relatiemagazine
In het relatiemagazine 360° van HEVO, najaar 2021, is een artikel opgenomen over nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere: De ultieme match tussen gebouw, verhaal en locatie.

Lees verder

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan