Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company
Copyright: DELVA
Copyright: DELVA / Being / Powerhouse Company

Landgoed Haagwijk - Voorschoten

18 oktober
Een vernieuwde voormalige buitenplaats.

‘What is, is the great guide as to what ought to be’
Joseph Spence (1789-1866)

De uitspraak van de Engelse filosoof Joseph Spence over de landschapsstijl in de landschapsarchitectuur is voor ons nog altijd leidraad bij ons werk, zeker als dat betrekking heeft op vervallen buitenplaatsen en landgoederen die nieuw leven ingeblazen worden.

Herstel van een historische basis

Op Haagwijk was nog slechts een zwakke echo van de vroegere opzet en allure: een formele parkaanleg uit de achttiende eeuw. De oorspronkelijke, formele en royale oprijlaan is weer teruggebracht in de vorm van een eikenlaan. Aan beide zijden bevindt zich een brede sloot, die de laan extra allure meegeeft, en de laan even losmaakt van de bospercelen aan weerszijden. Het kenmerkende karakter van dit veenweidegebied, de hoge waterstand ten opzichte van het maaiveld, is direct bij het binnenkomen van Haagwijk nu ook weer zichtbaar en voelbaar. 

Aan weerszijden van de oprijlaan liggen natte broekbossen. Aan de noordzijde lag het bos er al, aan de zuidzijde zijn in het aanwezige weiland kleine bospercelen aangelegd die de scheiding vormen tussen de nieuwe bouwkavels. Hierdoor wordt de privacy van elke kavel gewaarborgd. Tegelijkertijd ontstaat in het perspectief van de laan een gesloten beeld. Vanaf deze laan bereiken de bewoners via bruggen hun eigen kavel. 


Het Grote Huis

Scharnierpunt in de aanleg is de overgang van de oprijlaan naar het parkgedeelte rondom de formele vijver, daar waar ook het oorspronkelijke huis heeft gestaan. Hier is ook het nieuwe hoofdhuis geplaatst. Een huis dat tegelijk de monumentale oprijlaan afsluit en zicht heeft op de vijver. 

Hoofdmoment in de parkaanleg van Haagwijk is de vijver, gelegen in een open boomweide met parkbomen van wisselende soort. Er is tegelijkertijd sprake van een zekere intimiteit rondom de besloten en verstilde vijver, als van uitzicht naar het weidegebied in de omgeving met op het einde van de aanleg de Vliet achter de dijk. De onderbegroeiing bestaat uit een rijk kruidenmengsel dat naadloos past in dit gebied en deze ondergrond. Hiermee vereist deze een relatief gering onderhoud. Deze parkaanleg loopt door tot aan de voet van het hoofdhuis. Het huis staat daarmee in het park en vormt, net als voorheen, het centrale punt in de aanleg, het element waar alles omheen draait.

Bestaande en nieuwe kwaliteitenDe opzet van dit vernieuwde landgoed is zo, dat bezoekers van harte welkom zijn en als vanzelf door het park worden geleid, zonder dat de bewoners daar bovenmatig last van hoeven te hebben en zonder dat er veel afscheidingen noodzakelijk zijn. 

De vernieuwde voormalige buitenplaats gaat uit van de bestaande kwaliteiten, versterkt en articuleert deze, en voegt nieuwe kwaliteiten toe. De ingreep maakt het gebied toegankelijk voor wandelaars van buiten en geeft ruimte aan nieuwe bouwkundige ontwikkelingen, die de opzet en de structuur van deze buitenplaats versterken en deze vernieuwing van Buitenplaats Haagwijk mogelijk maken. 

Bestaande en nieuwe kwaliteiten

De opzet van dit vernieuwde landgoed is zo, dat bezoekers van harte welkom zijn en als vanzelf door het park worden geleid, zonder dat de bewoners daar bovenmatig last van hoeven te hebben en zonder dat er veel afscheidingen noodzakelijk zijn. 

De vernieuwde voormalige buitenplaats gaat uit van de bestaande kwaliteiten, versterkt en articuleert deze, en voegt nieuwe kwaliteiten toe. De ingreep maakt het gebied toegankelijk voor wandelaars van buiten en geeft ruimte aan nieuwe bouwkundige ontwikkelingen, die de opzet en de structuur van deze buitenplaats versterken en deze vernieuwing van Buitenplaats Haagwijk mogelijk maken. Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met DELVA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan