100% houten huis
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT niet weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT wel weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT wel weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT in de gevel
Copyright: SIEGENIA
Rooster buitenkant
Copyright: SIEGENIA
100% houten huis
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT niet weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT wel weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT wel weggewerkt
Copyright: SIEGENIA
AEROMAT VT in de gevel
Copyright: SIEGENIA
Rooster buitenkant
Copyright: SIEGENIA

Houten Huis Blaricum

28 oktober 2021
Een huis dat opgaat in de bosrijke omgeving van Blaricum en vooral geen scherp contrast met de omliggende natuur. Die wens in combinatie met liefde voor de Alpen en de bijbehorende, vormde de aanleiding voor de bouw van een volledig houten huis.

De bewoners van het Blaricumse houten huis werden op slag verliefd op het Oostenrijks bouwsysteem ontwikkeld door voormalig ingenieur Dhr. Thoma. Deze had zich als levensdoel gesteld een gezond huis te bouwen voor zijn kinderen. Zijn Holz100-concept bestaat voor 100% uit massief hout, zonder toevoeging van lijm of andere materialen en won in 2000 de innovatieprijs van Salzburg. Een ontwerp dat bewijst dat je met pure grondstoffen een prachtig resultaat bereikt, dat bovendien veel voordelen biedt.

Het houten huis is allergievrij en daarmee beter voor je gezondheid. Milieuvriendelijk, dampvrij en kent een uitstekende akoestiek. Een huis dat zo duurzaam is dat het eenvoudig 200 jaar meegaat. Bij de eigenaren van het huis vielen alle puzzelstukjes in elkaar en in een ‘split second’ waren ze verkocht. Een nieuwe, moderne manier van bouwen en leven waarbij je duurzaam en zuinig omgaat met je spullen én met grondstoffen.

Het voordeel van de moderne dampopen bouwmethode

“Een houten huis bouwen dat volledig dampopen gebouwd is, sprak ons enorm aan. Dampopen bouwen is een beproefde methode die wordt toegepast om een lange levensduur van vochtgevoelige constructies te waarborgen. De gedachte is dat de hele constructie ademt. Dat is zo bijzonder. Met vurenhout uit Zuid-Duitsland dat twee jaar heeft gelegen om op natuurlijke wijze te drogen. Gekapt in de winter, omdat dat de levensduur van het hout ten goede zou komen”, zo vertelt de trotse eigenaar.

“Het is een gezondere manier van leven dan in een betonnen woning en hoewel dit niet wetenschappelijk is onderbouwd, voelt het voor ons goed. Geen lijm, noch kunststof- of houtenskeletbouw dat van binnen helemaal geïsoleerd en afgedicht wordt. We denken tegenwoordig als mensen dat we alles kunnen beïnvloeden. Maar misschien was het beter zoals het vroeger in alle eenvoud ging”, vult hij aan.

De houten bouwmaterialen die in het huis zijn toegepast hebben een hoge traagheid, dit is het vermogen om warmte of koelte op te nemen. Bij warmte buiten, duurt het langer voordat warmte in het huis trekt. Een traditioneel stenen huis is in twee tot drie dagen opgewarmd. Bij het houten huis duurt dat veel langer. Bovendien houd je in de winter de warmte goed binnen. Het Holz100-systeem biedt volop voordeel en past zeker ook in een moderne strakke vormgeving.

Geïntegreerde ventilatie zorgt voor een perfect binnenklimaat

Ondanks dat de houten constructie volgens Dhr. Thoma ‘zelf de ventilatie regelt’ en de toevoer van frisse lucht niet nodig zou zijn, kozen de huiseigenaren het zekere voor het onzekere. Na overleg met het bouwteam, gingen ze zelf op zoek naar een ventilatiesysteem dat geïntegreerd kon worden zonder opzichtige roosters. Ze wilden vooral de rust in de uitstraling behouden. Het assortiment van SIEGENIA bood hun de oplossing voor ventilatie in de gevel of langs de ramen. Op hun vraag naar geïntegreerde ventilatie en een systeem dat in elke ruimte de CO2-uitstoot meet en frisse lucht toevoert, bleek de AEROMAT  TV de ideale oplossing. Deze compacte raamventilator met warmteterugwinning, optimale luchtprestatie en uitstekende geluidswering zorgt voor een perfect binnenklimaat.

Subtiel geïntegreerd en strakke vormgeving Elke ruimte in het huis is voorzien van een ventilatiesysteem dat zorgt voor de toevoer van frisse lucht. De grote zwarte roosters zijn in samenwerking met de architect op subtiele wijze eenvoudig ingebouwd. Slechts een strakke, zwarte streep is minimaal zichtbaar. In de slaapkamer is het systeem achter de gordijnen verwerkt en volledig onzichtbaar. Het AEROMAT VT-systeem wordt door middel van een schuifsysteem handmatig bediend.

De bewoners zijn trots op hun huis! En trots op het teamverband waarin het huis werd gebouwd, met de familie in een centrale rol. “Overleg met architect, aannemer, en SIEGENIA vond prettig plaats. De communicatie was zeer soepel. De AEROMAT VT werd volledig op maat opgeleverd, met links of rechts van het raam de openingen. Het traject is bijzonder aangenaam verlopen, onder meer dankzij alle samples waarmee we ter plekke samen konden focussen op de optimale integratie van het systeem”.

“Een foto zegt veel maar lang niet alles. Eenmaal binnen beleef je de bijzondere bouwmethode pas echt. De geur, sfeer, akoestiek en het ontwerp samen zorgen voor een onopvallende maar unieke verschijning midden in het groen. Trots dat SIEGENIA een bijdrage mocht leveren aan een van de elementen die het huis maken tot wat er nu staat,” aldus Jeroen Wolters, Area Sales Manager AERO, Benelux.Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met SIEGENIA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan