Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
PV-panelen
Copyright: Common Affairs
Bibliotheek
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Entree
Copyright: Jeroen Musch
Gevel
Copyright: Jeroen Musch
Doorsnede en plattegronden
Copyright: Common Affairs
Tekeningen gevels
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
Copyright: Common Affairs
PV-panelen
Copyright: Common Affairs
Bibliotheek
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Interieur
Copyright: Jeroen Musch
Entree
Copyright: Jeroen Musch
Gevel
Copyright: Jeroen Musch
Doorsnede en plattegronden
Copyright: Common Affairs
Tekeningen gevels
Copyright: Common Affairs

Bibliotheek en parkeergarage

29 juni 2021
De bibliotheek met parkeergarage is de nieuwe ontmoetingsplek in het transformerende stadscentrum. In schaal beduidend groter dan de omgeving, maar dankzij de warme oranje baksteen, de verticale ritmering en de rijkheid van details wordt de aansluiting gemaakt.

Station en Markthal
Een groot parkeerterrein en een vervallen winkelgebied was het beeld van dit deel van het centrum. In het stedenbouwkundig plan voor de Lage Zijde staat de transformatie naar een dynamisch centrumgebied voorop. Aan de zuidkant is een binnenhaven gemaakt met terassen aan het water. Het Thorbeckeplein is een groene oase in het centrum. De transformatie van winkelcentrum de Aarhof staat in de steigers. Alphen krijgt op deze plek haar nieuwe hart. De realisatie van de nieuwe bibliotheek is de sluitsteen in het project; hier is de stad van iedereen.

Bij de transformatie van het stadscentrum bleven een aantal logistieke opgaven onopgelost: de expeditie van winkelcentrum de Aarhof, de bereikbaarheid van het parkeerdek, het tekort aan parkeerplaatsen voor auto en fiets. Het was de opgave deze programmaonderdelen te combineren met het ontwerp van de nieuwe bibliotheek en een duurzaam gebouw te realiseren met een uitnodigende en dynamische uitstraling rondom.

Naast de bibliotheek biedt het gebouw onderdak aan het Erfgoedcentrum, het Huis van de Duurzaamheid, een VVV-kantoor en een arbeidsbureau. Door deze functies uitnodigend en transparant op de begane grond en eerste verdieping te lokaliseren en zo de meer logistieke functies in te pakken, is het gelukt om hier die dynamische plek in de stad te creëren.

De parkeergarage is op de bibliotheek gestapeld en via de hellingbaan in het gebouw en het naastgelegen parkeerdek bereikbaar. Op deze prominente stedelijke hoek is de open garage voorzien van een ventilerende groene gevel. De automobilist vindt zijn weg via de spiralende vloeren naar boven en cirkelt daarbij om de groene binnentuin heen.  Op de zonbelaste gevels is de garage voorzien van PV-panelen. Ook deze gevels zijn zo ontworpen dat de garage natuurlijk kan ventileren.

Door de ongewone combinatie van de programmaonderdelen en de forse massa van het gebouw lag het niet voor de hand om voort te bouwen op de pandsgewijze opbouw die kenmerkend is voor de rest van het transformerende stadscentrum. Door te kiezen voor een idioom dat herinnert aan stations en markthallen wordt er wel een verbinding gelegd. Stoere frames in industrieel grijsgroen, gecombineerd met rijk gedetailleerd oranje metselwerk bepalen het beeld. De dubbelgekromde erker en de driehoekige bloemkozijnen zijn ingezet om de relatie tussen en binnen en buiten nog extra te versterken. De twee enorme gemetselde entreebogen vormen de uitnodigende ingangen naar de bibliotheek en de garage.

Leefbaarheid en sociale cohesie
Inspireren en verbinden van inwoners
Het interieurontwerp van het gebouw is een co-creatie met aatvos en Mars Interieurarchitecten. Het design reflecteert de missie van de bibliotheekorganisatie: het inspireren en verbinden van inwoners door hun talenten te ontwikkelen en persoonlijke groei te stimuleren. De architectonische basis daarvoor ligt in ruimtelijke compositie van de ruimte met de imposante trap, de getordeerde kolommen en het golvende plafond. Met de dramatische entree, de gebogen erker en de reeks geknikte ramen zet het gebouw maximaal in op uitnodigen en ontmoeten. Workshops met het bibliotheekteam en lokale stakeholders, vormen de basis voor het interieurconcept. Zo vormt de trap in het hart van het gebouw, samen met de aangrenzende kastenwand, een 'groen lint' dat beide verdiepingen verbindt en een organische plattegrond creëert.

Binnen deze plattegrond bevinden zich een aantal 'ankers' zoals een leescafé, een activiteitenruimte, een historisch archief, een e-lab en een kunstwerk genaamd 'Het Nest'. Deze opvallende creatie van kunstenares Femke van Gemert is gemaakt van gerecyclede stoffen, aangeleverd door Alphenaren. Zowel kinderen als volwassenen kunnen in Het Nest plaatsnemen om zich terug te trekken. Door de 'ankers' een eigen identiteit te geven, nu eens open en dynamisch, dan weer meer gesloten en intiem, komt het interieur tegemoet aan de behoeften van de verschillende gebruikers van alle leeftijdsgroepen. Verrassingen werden niet uit de weg gegaan: zo zijn er lage zones waar alleen kinderen kunnen staan.

Imperfect en persoonlijk
De volledige lay-out van de bibliotheek is sterk informeel, gedesinstitutionaliseerd en in zekere zin imperfect, om het interieur persoonlijker te maken en dichter bij de mensen te brengen. Om het 'groene' karakter van zowel de stad als het duurzame gebouw te versterken, zijn in het interieur veel groene accenten en natuurlijke materialen gebruikt, waardoor een 'parkachtig' karakter ontstaat. Een hoge dosis natuurlijk licht nodigt mensen uit om dit woud van verwondering te verkennen. De kasten zijn allemaal ongewoon vormgegeven en zien eruit als liggende takken die willekeurig in de ruimte liggen. Open zithoeken verwelkomen de bezoekers om te lezen, te vergaderen of een gesprek te voeren. Al deze unieke elementen maken de nieuwe bibliotheek tot een aangename third place met een versterkte sociale functie.

Samenwerking
Het ontwerp is in workshops en ontwerpsessies gemaakt, samen met de opdrachtgever, gebruikers en adviseurs. Common Affairs, aatvos en MARS Interieurarchitecten hebben daarbij nauw samengewerkt. Het resultaat is een gebouw dat past bij de facilitaire eisen en duurzame ambities van de gemeente; een bestemming die de missie van de bibliotheekorganisatie uitstraalt: het inspireren en verbinden van inwoners van Alphen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Common Affairs

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Common Affairs

Common Affairs
Common Affairs
Common Affairs
Common Affairs
Common Affairs
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan