Copyright: Knauf B.V.
Copyright: Knauf B.V.

Trajectum College Utrecht

27 september
Utrechtse school kiest duurzame oplossing voor buitengevelisolatie

De toegevoegde waarde van een buitengevelisolatiesysteem kenden ze al bij het Utrechtse Trajectum College. Dus toen het bestaande systeem aan het einde van de levensduur kwam, koos opdrachtgever gemeente Utrecht opnieuw voor een buitengevelisolatiesysteem. Belangrijkste eis was dat het duurzaam moest zijn; het moest lang meegaan, onderhoudsvriendelijk zijn en uiteraard goed isoleren. Maar! Bouwmanagement uit Hilversum, dat de gevelrenovatie begeleidde, vroeg Knauf om advies voor de renovatie. “Het mooie is dat dat al in een heel vroeg stadium was”, zegt Lizette Koorn, Project Adviseur Gevel bij Knauf. “Zo konden we een uitgebreid projectadvies maken, compleet met detailtekeningen.”

Blijvend warm

Het oude systeem was zo’n 120 mm dik en had een Rd-waarde van 2,72. Knauf adviseerde dat te vervangen door het Knauf Skin buitengevelisolatiesysteem met EPS-platen van 160 mm en een totale dikte van 170 mm. Daarmee zou de gevel weliswaar iets dikker worden dan voorheen, maar door de Rd-waarde van 5 zou Knauf Skin voor een veel betere isolatie en een aanzienlijke reductie van de stookkosten zorgen. Ook op een ander vlak is het Knauf Skin duurzaam, legt Koorn uit. “Als isolatiemateriaal vochtig wordt, dan nemen de isolerende prestaties af. Maar EPS heeft als voordeel dat het niet gevoelig is voor vocht. De hoge isolatiewaarde van EPS is dus blijvend.”

Weinig onderhoud en langdurig mooi

De opdrachtgever wilde een gepleisterde afwerking en een zelfde kleur als voorheen, zodat het gebouw niet te veel van uiterlijk zou veranderen. Knauf nam voor de afwerking Knauf Conni S op in het advies en een tweelaags verfsysteem: Knauf Protect in de blauwgrijze RAL 7046. Beide producten zijn siliconenhars-gebonden en dus perfect op elkaar afgestemd. “De combinatie van de sierpleister en de gevelverf zorgt ervoor dat de gevels van de school jarenlang niet geverfd hoeven worden”, zegt Koorn. “Conni S heeft van zichzelf al een afparelende werking waardoor vuil er niet makkelijk aan hecht. De Protect maakt het oppervlak nog gladder waardoor regenwater met vuil nog gemakkelijker van de gevel afspoelt.”

Vakkundige montage

Het werk is uitgevoerd door L&L Totaal Afbouw, een van de vakkundige verwerkers die Knauf vanwege goede ervaringen adviseerde aan de opdrachtgever. Het bedrijf uit ’s-Hertogenbosch trad op als aannemer zodat het niet alleen het Knauf Skin systeem monteerde, maar ook onder meer de steigers plaatste, het oude systeem verwijderde en de nieuwe dakrand, het nieuwe aluminium zetwerk en de luchtdichte kozijnaansluitingen maakte.
L&L heeft veel ervaring met Knauf Skin. Evengoed maakten de vakmensen dankbaar gebruik van het voorwerk door en de expertise van Knauf. “Het advies vormde een ideale basis voor de garanties die de opdrachtgever van ons wilde”, zegt bedrijfsleider Jelco Hendriks. “Door het Knauf Skin systeem precies zo te monteren als Knauf in het advies had beschreven, voldeden we aan de vereisten voor de KnaufZeker prestatiegarantie. Dat is heel belangrijk voor de opdrachtgever want die is er zo van verzekerd dat het buitengevelisolatiesysteem de beloofde prestaties levert.”

Zekerheid boven alles

Controles door de technisch specialisten van Knauf tijdens het montageproces garanderen dat de werkzaamheden inderdaad precies zo zijn uitgevoerd als in het advies staat omschreven. Dus dat bijvoorbeeld de grijze isolatieplaten niet alleen zijn verlijmd, maar ook met Knauf Thermofix slagpluggen zijn bevestigd. Hendriks over die keuze: “In een nieuwbouwsituatie is verlijmen voldoende. Hier vervingen we echter een bestaand systeem en dan kun je niet uitsluiten dat er wat oude lijmresten blijven zitten. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de hechting. Daarom adviseerde Knauf om voor de zekerheid ook met een mechanische bevestiging te werken.”

Samen puzzelen

Bij de bouwplaatsbezoeken bespraken Knauf en L&L ook de oplossing voor een tamelijk ongebruikelijk vraagstuk. Het Trajectum College wilde dat de renovatie in de schoolvakantie zou gebeuren, om de overlast voor de leerlingen zo veel mogelijk te beperken. Het werk was echter te groot om dat in één zomervakantie te realiseren. Daarom is het in twee fasen opgeknipt; fase 1 in de zomer van 2020 en fase 2 in de zomer daarop. Dat betekende wel dat in 2020 Knauf Skin op het bestaande systeem moest aansluiten en dat een jaar later de 2e fase naadloos op de 1e fase moest worden aangesloten. “De grens van de twee fasen hebben we precies op een hoek van de gevel gelegd”, zegt Hendriks. “Zo konden we mooi tussen het oude en het nieuwe systeem met een strip een waterdichte aansluiting maken. En van de aansluiting van Knauf Skin uit de eerste fase op de tweede fase is straks niets te zien.” Behalve esthetisch is het ook technisch een goede oplossing. De prima isolerende prestaties van het Knauf Skin buitengevelisolatiesysteem blijven op hoog niveau. Volgens Koorn was het vrijwel onmogelijk om deze oplossing al vooraf te bedenken en in het advies op te nemen. “Je moet de situatie in het werk beoordelen en er dan een oplossing voor bedenken. Vooraf weet je immers nooit precies wat je aantreft wanneer het oude systeem is verwijderd. En je kunt ook het beste samen zo’n oplossing bedenken, zodat wij als leverancier en L&L als verwerker er allebei achter staan.” Hendriks is het daar mee eens. “De samenwerking met Knauf is altijd goed. De lijnen zijn kort en we krijgen technisch deskundige ondersteuning.” Het levert kwalitatief goede projecten op. En tevreden opdrachtgevers, zoals het Trajectum College en de gemeente Utrecht.

https://knauf.nl/projecten/trajectum-college-utrecht

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Knauf B.V.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan