Groene gevel Kattenlaan Amsterdam-West

30 april 2021
De entree van de Kattenlaan naar het Vondelpark is veranderd van een straat vol met graffiti naar een duurzame en groene entree met de Mobilane Kant & Klaar Haag als grondgebonde groene gevel. Een bijzonder project wat ontstaan is door een burgeriniatief via West Begroot.

West Begroot: Groene Gevel Kattenlaan
West Begroot is een online democratiseringstool die sinds 2018 bewoners betrekt bij het bepalen van de gebiedsbegroting. Eén van de thema’s waarop men jaarlijks plannen kan indienen is Groen & Duurzaam, een onderwerp waarvoor elk jaar veel ideeën worden aangedragen. Het graffiti-vrij en groen maken van de Kattenlaan bij het Vondelpark was voor de begroting 2020 één van de acht groene plannen die werd gekozen door de bewoners van 12 jaar en ouder van Stadsdeel West.

Veilige buurt met groen
Het project “Groene entree Kattenlaan” is ingediend door buurtbewoner Martijn de Potter. Een van de redenen voor het indienen van dit plan was het trieste en onveilige aanblik. De gevel op de hoek van de Overtoom en Kattenlaan werd regelmatig met graffiti beklad. Door het vergroenen van de gevel met Mobilane Kant & Klaar Hagen heeft ongewenste graffiti heeft geen kans meer.
Uit onderzoek blijkt dat mensen zich veiliger en gelukkiger voelen in een groene omgeving. Het is prettig om te verblijven in omgevingen die met aandacht zijn vormgegeven. In wijken met groen komt ook 42% minder criminaliteit voor dan wijken zonder groen.

 

 

Luchtkwaliteit
Een ander argument voor dit project was het luchtzuiverende effect van groen. Hedera zuivert fijnstof van De Overtoom. Zeer kleine fijnstofdeeltjes (PM0.1) worden als gas door de huidmondjes van de Hedera ‘helix’ Woerner hagen opgenomen en opgeslagen. Grover fijnstof (PM10) wordt op de buitenkant van de bladeren vastgelegd; bij een regenbui wordt het afgespoeld naar de grond.

De klimop hagen vangen niet alleen fijnstof af, maar produceren ook zuurstof (O2) en leggen de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) vast via fotosynthese.

In stedelijke gebieden komt, naast veel uitstoot van CO2 en luchtverontreiniging in de vorm van fijnstof (PM10/PM2,5) ook stiksotfdioxiden (NOx) en vluchtige organische stoffen (VOS) veel voor. Langs drukke weken en verkeersknooppunten zoals de Overtoom zijn de concentraties van deze stoffen erg hoog.

Bewoners meerderheid
Het voorstel heeft een een groot draagvlak onder zowel de Stadsdeelcommissie als de bewoners gecreëerd. Het voorstel werd positief ontvangen door de bewoners en heeft tijdens de stemronde alleen maar argumenten vóór dit initiatief ontvangen:

Ik ben vóór! Absoluut, directe bewoner aan het buitengewoon drukke laantje. Het gekladder werd tot nu soms wekelijks overgeschilderd door een andere bewoner. Voorbeeldig! Uit eigen zak betaald! Nu, na de vakantie, loopt het plots de spuigaten uit. De entree naar ons prachtige park, dat dagelijks! wordt onderhouden, is feitelijk verontreinigd. Trekt andere viezigheid aan. Voorkomen dus, genezen is veel duurder.

Volledig eens met andere argumenten. Dit soort graffiti heeft niets met kunst te maken, meer met low life. De Kattenlaan verdient veel beter, dus goed plan.

Vóór groen bij de entree van de Kattenlaan. Het Graffiti geeft een verpauperd beeld. Het groen helpt de fijnstof van de Overtoom te zuiveren.

Direct een groene gevel
Planindiener Martijn de Potter is blij met het resultaat: “Ik vind de wand heel mooi geworden. Nu nog wat netjes, maar het wordt vast nog veel weelderiger. Veel buren zijn ook heel enthousiast. Al met al een enorme verbetering. Met nu echt een groene entree van het Vondelpark.”
De Mobilane Kant & Klaar Haag bestaat uit een volledig met (klim)planten begroeid stalen raster. De hagen zijn ruim twee jaar duurzaam en volgens “On our Way to Planet Proof” gecertificeerd gekweekt en zorgen voor een volledig groen resultaat direct bij oplevering. De haag is gekweekt in een biologisch afbreekbare bak van kokosplano.

De hagen zijn makkelijk en snel te plaatsen, vragen weinig onderhoud, dragen bij aan een gezondere omgeving, stimuleren de biodiversiteit en voorkomen graffiti. De Kant & Klaar Haag van Mobilane is verkrijgbaar met verschillende soorten beplanting en in verschillende afmetingen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mobilane

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan