Vooraanzicht trafohuis
Copyright: Bas Gijsselhart
Vooraanzicht
Copyright: Bas Gijsselhart
Birdview trafohuis
Copyright: Bas Gijsselhart
Verzinkt stalen erkers
Copyright: Bas Gijsselhart
Verzinkt stalen erker
Copyright: Bas Gijsselhart
Koelribben erker
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, keuken
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, keuken
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer open
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer gesloten
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer gesloten
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer open
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, slaapkamer
Copyright: Bas Gijsselhart
Vooraanzicht
Copyright: Bas Gijsselhart
Tekening
Copyright: Lautenbag Architectuur
Vooraanzicht trafohuis
Copyright: Bas Gijsselhart
Vooraanzicht
Copyright: Bas Gijsselhart
Birdview trafohuis
Copyright: Bas Gijsselhart
Verzinkt stalen erkers
Copyright: Bas Gijsselhart
Verzinkt stalen erker
Copyright: Bas Gijsselhart
Koelribben erker
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, keuken
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, keuken
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer open
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer gesloten
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer gesloten
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, badkamer open
Copyright: Bas Gijsselhart
Interieur, slaapkamer
Copyright: Bas Gijsselhart
Vooraanzicht
Copyright: Bas Gijsselhart
Tekening
Copyright: Lautenbag Architectuur

Van trafo tot trekkershut

30 april
 Even ten zuiden van Wirdum staat een opvallend transformatorhuis. Het transformatorhuis is gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw in een zakelijk expressionistische bouwstijl. Het vierkante gebouw van 4,5 x 4,5 meter is opgetrokken uit een donkerbruin genuanceerde baksteen in een kruisverband en voorzien van opvallende details. De muren van het gebouw zijn voorzien van bruin verglaasde stenen in rollagen tussen eenvoudige natuurstenen ornamenten. Boven en tussen deze rollagen ligt het metselwerk een volledige steen terug waardoor in het midden penanten ontstaan, die met een betonnen latei zijn afgedekt.
De entree is opvallend versierd met een timpaanachtige bekroning, bestaand uit metselwerk en een geprofileerde betonnen latei. De steenrode deur is voorzien van sierlijke hengen.
Het gebouw is afgetopt met een zadeldak met klein Romaanse pannen met ballonvorsten op de nok. Al deze details maken van dit transformatorhuis een uniek gebouw dat onderdeel uitmaakt van ons culturele erfgoed.

Het transformatorhuis is oorspronkelijk gebouwd om een transformator te huisvesten die Wirdum en omgeving van stroom moest voorzien. Het is destijds zo gebouwd dat het bij een eventuele brand of explosie de muren zo weinig mogelijk schade zou oplopen. Dit was belangrijk om zo snel mogelijk weer een nieuwe transformator te kunnen plaatsen. Het gebouw werd al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt voor de functie waarvoor het gebouwd is. De transformator was al weggehaald. En al die tijd is er niks meer gedaan aan onderhoud. De voormalige eigenaar wilde het gebouw slopen. De huidige eigenaar, Ronald van der Zwaag, wilde het gebouw behouden en verbouwen tot een eigentijdse trekkershut met uitzicht op het omringende landschap. Hiervoor heeft hij de samenwerking opgezocht met Diana Lautenbag. Samen hebben ze invulling gegeven aan het oorspronkelijke idee van Van der Zwaag om door middel van ‘uitbouwtjes’ meer licht en ruimte aan te brengen in dit kleine bijzondere bouwwerk.

Dit omdat de kleine interne plattegrond niet genoeg ruimte bood om de nieuwe functie comfortabel te huisvesten. Hierbij lag de focus op het behoud van bestaande hoofdvorm en details van het gebouw. De voorgevel van het gebouw werd onaangeroerd gelaten. Aan de overige drie zijden zijn de grote naar voren springende metselwerkvlakken ingezaagd. Ter plaatse van de nieuw gecreëerde openingen zijn drie stalen erkersnaar binnen geschoven. Er is gekozen voor afwijkende materialisatie en detaillering om het bestaande gebouw te respecteren en met eigentijdse elementen te versterken.

Wat we hier eigenlijk hebben gedaan, is de extra zware delen van de muren doorbreken alsof er een explosie heeft plaatsgevonden. Door deze ‘explosie’ ontstaat ruimte en licht; twee elementen die essentieel waren om de nieuwe functie mogelijk te maken. Tegelijkertijd hebben we daarmee binnen naar buiten en buiten naar binnen gebracht. Door de binnenruimte naar buiten te brengen en vervolgens het licht binnen te laten. Licht dat extra versterkt wordt door het gebruik van lichte materialen in het interieur.

De erkers zijn voorzien van een houten lattenwerk met een gespoten pur isolatie. De kopse gevelvlakken zijn ingevuld met gehard en geïsoleerd glas zonder zichtbare kozijnen. Deze glasvlakken vangen het landschap als schilderijen. De verzinkt stalen erkers zijn gemaakt uit één stuk, waarbij de zijden zijn bekleed met stalen lamellen, die refereren aan de koelvinnen van een transformator. Deze lamellen leiden het regenwater vanaf het dak gelijkmatig via de zijden naar de aarde. De erkers bedekken niet het gehele metselwerk, maar laten rondom een rand van 10 centimeter zichtbaar als referentie naar de originele vorm van het metselwerk. Dit zijn de enige zichtbare aanpassingen aan het exterieur, waarbij de oorspronkelijke details behouden blijven.

Het interieur van het gebouw bevatte, behalve de tegelvloer en de gele binnenmuur uit staande metselstenen, weinig in het oog springende elementen. De oorspronkelijke tegelvloer is behouden gebleven en maakt deel uit van de eenvoudige materialisatie van het interieur. Het interieur van voorgelakt berken multiplex wordt beschouwd als één groot houten meubel, met een eigentijdse moderne uitstraling. Het bestaande plafond is verwijderd om plaats te maken voor een mezzanine met ruimte voor een royaal tweepersoonsbed. Voor de schoorsteen is een speciale rol weggelegd. Waar die voorheen diende om gassen uit het gebouw te laten, is deze nu voorzien van een lichtkoepel om zo heel bescheiden licht binnen te laten. En bij nacht biedt het zicht op de sterren.

Door gebruik te maken van contrasterende materialen en een minimalistische detaillering hebben we getracht het oorspronkelijke gebouw te complementeren en een nieuwe functie te geven.


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Lautenbag Architectuur

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Lautenbag Architectuur

Lautenbag Architectuur
Lautenbag Architectuur
Lautenbag Architectuur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan