Renovatie Woonzorgcentrum Drachten

10 februari 2021
Plastica materialen geven vorm aan nieuwe bestemming: “Een echt thuis voor bewoners met een zorgbehoefte”

Het oude schoolgebouw aan de Ringweg in Drachten heeft een gloednieuwe bestemming gekregen. Aannemer Cor Notebomer zag de potentie van het vervallen pand en gaf het vorm samen met ontwerpster Nynke Terpstra. Inmiddels is het een prachtig woonzorgcentrum voor Talant. Het biedt dertig bewoners de mogelijkheid én ruimte om zelfstandig onder begeleiding te kunnen wonen.

Aannemer Cor Notebomer ontdekte de locatie bij toeval: “Ik was vlak achter de Ringweg bezig met een gebouw voor een andere zorgstichting en reed telkens langs dit gebouw. Het was helemaal begroeid en het zag er haveloos uit. Het pand zelf had geen uitstraling, maar de locatie was wel goed. Daarom besloot ik eens een kijkje te nemen.”

De ruimte om te leven
Het pand aan de Ringweg bleek een oud schoolgebouw voor bestraters, maar die waren er al zo’n vier jaar geleden vertrokken. Sindsdien stond het gebouw er verloren bij. Cor: “Ik had al eerder een oude boerderij opgeknapt en geschikt gemaakt voor begeleid wonen. Persoonlijk vind ik dat mensen die zorg nodig hebben, ook het recht hebben om op een mooie plek te wonen en daar de ruimte te krijgen. De locatie aan de Ringweg leek mij ook geschikt voor zo’n invulling. In totaal ging het om 10.000 vierkante meter grond en dat op loopafstand van het centrum van Drachten. Ik zag er wel kansen in.”

Cor Notebomer polste vervolgens bij Nynke Terpstra wat zij ervan dacht. Nynke: “Als ontwerpster werkte ik al eerder met Cor. Als projectontwikkelaar koopt hij vaker oude panden op om er nieuw leven in te blazen. Al direct aan het begin schakelde hij me in om mee te kijken naar de mogelijkheden en de locatie. Voor hem was het natuurlijk belangrijk om te weten of dit project rendabel kon worden en hoeveel volwaardige appartementen erin zouden passen. Ik zag meteen leuke, esthetische dingen die de doelgroep zouden aanspreken. Ik heb toen het ontwerp-concept uitgewerkt en daar is Cor mee naar de gemeente gegaan om het bestemmingsplan te kunnen wijzigen. Dat is ook gelukt en toen konden we aan de slag met de volgende uitdagingen.”

Duurzame keuze voor hout
Nynke: “Het was een functioneel, saai en slecht onderhouden pand. Maar wel op een gave locatie en met een riant volume. Het was duidelijk dat er flinke ingrepen nodig waren in het pand. Cor gaf daarbij als opdracht mee dat de sfeer belangrijk was, maar dat het ontwerp ook doeltreffend moest zijn. Zo moest ik bij de materialen bijvoorbeeld ook rekening houden met het onderhoud en de duurzaamheid. Cor zorgde voor een goede bouwtechnische en -economische blik en ik keek naar de juiste look & feel.”

Cor Notebomer: “Ik werk al 50 jaar in de bouw en van vroeger uit ben ik een echte houtman. Ik vind hout een prachtig product, alleen de duurzaamheid is soms wel een puntje. Voor dit project wilde ik echt een beter product hebben en toen kwam ik het verhaal van Plastica tegen. Ik vroeg monsters op van Cape Cod en ontdekte dat dat echt een heel breed pakket was. De houten gevelbekleding is ook nog eens heel duurzaam én Plastica geeft er een goede garantie op. Nynke en ik hebben toen een afspraak gemaakt met Bianca Uilkema van Plastica en zij heeft goed met ons meegedacht. Ze heeft duidelijk uitgelegd waar we wat voor konden gebruiken en wat wel en niet paste bij het project.”

Alles viel mooi in elkaar
Nynke: “De materialen moesten bijdragen aan een warme en natuurlijke uitstraling. Daarnaast moesten ze ook passen bij de materialen die er al waren. Uiteindelijk is gekozen voor horizontale planken Cape Cod in Cedar. Daarnaast werkten we voor de puien ook met Massief NT in de tinten Tabak en Patina Tin. Dit zorgt voor een warme nuance die past bij de saaie wand die er al was, maar die ook zorgde voor een mooie overgang naar de Cape Cod. Verder is Alucopal ingezet bij de nieuwe uitbouwen en zijn aan de binnenkant ook vensterbanken van Plastica toegepast. Alles is hier heel mooi bij elkaar samengekomen.”

Cor: “Ik had van tevoren niet durven denken dat ik deze resultaten zou halen. De materialen van Plastica, dat zijn echt goede producten. Ik ben er heel tevreden over en sinds dit project doen we er veel meer mee. Ik heb ze nu echt ontdekt en dat terwijl ik al zo lang actief ben in de bouw. Ik ben begonnen toen ik 16 was en nu op mijn 68e maak ik nog steeds met heel veel plezier mooie dingen. Daar stop ik voorlopig nog niet mee.”

 Ik wil graag meer informatie over het productassortiment van Plastica.

Ik wil graag vrijblijvend product monsters aanvragen


Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan