Delftse Poort

1 februari 2021
De spanning van contrasten
Op de plek waar van 1764 tot 1940 een oude stadspoort stond, verrees in 1992 Delftse Poort. Een markant gebouw van staal en spiegelend glas. Een blikvanger. Middelpunt van het Rotterdam Central District; het zakelijk hart van de stad. Destijds met zijn 42 verdiepingen en 151 meter de hoogste wolkenkrabber van Nederland. Architect Abe Bonnema ontwierp het imposante gebouw met als uitgangspunt dat het door mensen ingekleurd zou worden. Nu 23 jaar later maakt de fiere Delftse Poort nog steeds iconisch deel uit van de Rotterdamse skyline. Weliswaar niet meer het hoogste gebouw, maar nog steeds een architectonisch hoogstandje en inmiddels geflankeerd door andere treffende landmarks zoals het nieuwe Centraal Station.

De warmte van keramiek
Van den Putten: “In 2012 startten we met het opstellen van een toekomstvisie voor Delftse Poort. Destijds was Nationale Nederlanden de enige huurder van het gebouw en was het letterlijk en figuurlijk een gesloten bolwerk. Sindsdien is de wereld compleet veranderd. De manier waarop steden worden beleefd en waarop wordt gewerkt en gewoond, is niet meer dezelfde als 25 jaar geleden. Aanpassing aan die veranderende omgeving is dus vereist. Met de ontwikkelingen meegaan en zelfs voorop durven lopen. Voor ons was het belangrijk het gebouw - mede denkend aan de visie van Bonnema destijds - terug te geven aan de stad. Iedereen kent en herkent het gebouw namelijk, maar niemand was ooit binnen geweest. Dat was voor ons een uitdaging.”

Verfijnde tegel als eye-catcher
Van den Putten: “De tijd is voorbij dat één huurder veel meters afneemt. Dat geldt ook voor Delftse Poort. Dus hebben we dit single-tenant gebouw getransformeerd tot een multi-tenant gebouw. Een gebouw waar je kunt werken, vergaderen, ontmoeten en ontspannen. Waar volop beweging is. Tijdens het proces hebben we alle partijen betrokken bij de ontwikkeling. Niet alleen de eigenaren (KanAm is samen met het CBRE Dutch Office Fund eigenaar van het gebouw) en ontwerpers, maar ook huurder Nationale Nederlanden, onze aannemer BAM, leveranciers als Mosa en bijvoorbeeld het makelaarsteam.” Beijen: “Iedereen in de keten werd in de ideevorming betrokken. We brachten al deze achtergronden, visies en voorwaarden bij elkaar en maakten op onderdelen mock-ups. Eén op één, zodat we beter konden beoordelen of ideeën ook echt goed zouden functioneren.”

Van den Putten: “Ramon nam ons bijvoorbeeld mee om verschillende vloeren en tegels te bekijken.” Beijen: “En we hebben daadwerkelijk een vloer van 60m2 geplaatst om deze te kunnen beoordelen. Dat gevoel van een grote vloer kun je vanuit moodboards toch een stuk lastiger bewerkstelligen! We liepen overigens op de Salone di Mobile in Milaan tegen de tegel van onze wensen aan. We werkten al eerder met Mosa samen, maar deze Core Collection Solids tegel was nieuw.

Werken onder druk
Van den Putten: “We zijn lang op zoek geweest naar de juiste uitstraling van het ontwerp in combinatie met de vloertegels. Toen we uiteindelijk de juiste tegel vonden, zat in de levertijd weinig speling meer. Door echter het snelle schakelen van de aannemer en de flexibiliteit van Mosa hebben we de klus kunnen klaren. Dat dynamische samenspel van continue overleggen en plannen - met overigens glasheldere uitgangspunten - was zeer typerend voor dit project. Een soort van “It takes two to tango”, maar dan met meerdere partijen.”

Duurzaamheid is toekomst
Niet alleen het interieur is aangepakt bij Delftse Poort. Ook ‘onderhuids’ is veel gebeurd. Duurzaamheid was eveneens één van de uitgangspunten voor de verbouwing. Van den Putten benadrukt dat: “Als we herontwikkelen, dan denken we meteen na over hoe afval-, transport- en energiestromen beter beheerst kunnen worden. Dat zijn zaken die we in een tender meenemen. Dit gebouw staat al sinds 1992 en door haar ligging naast het station is er geen excuus om het openbaar vervoer niet te gebruiken, maar we zijn verder gegaan. In de toekomst wordt via een speciale installatie warmte en koude opgeslagen en hergebruikt, zodat een zelfvoorzienend systeem ontstaat.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan