Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Delft Centraal Station

1 februari 2021
Station met zuilen in Delfts Blauw
Het eerste dat opvalt, is een enorm uitvergrote plattegrond in het plafond van de ruime stationshal, uitgevoerd in Delfts Blauw tinten. Het roemrijke keramiek vormde ook de inspiratie voor de bekleding van kolommen en wanden. Dit leidde uiteindelijk tot een moderne Gaudi-vertolking met stukjes gebroken tegel in de tinten van het oude voorbeeld.

Eindelijk is het zover: Het oubollige station van Delft krijgt een andere functie. Het nieuwe zusje lijkt een architectonische blikvanger met keramiek als troef. Tot eind februari bleven de deuren van de bouwplaats potdicht. Maar toen was het zover. De deuren naar de stationshal openden zich. De conclusie luidt direct: Architectenbureau Mecanoo deed er alles aan om de historische nalatenschap van deze prinsenstad in het ontwerp te laten uitkomen. Dat werd extra gevoed omdat het architectenbureau even verderop in Delft staat.

Trompetvorm
In de ontwerpfase speelde architect Francine Houben nog met de gedachte van volledig keramische zuilen. Tot aan het plafond bekleden met keramiek, vroeg gezien de organische vorm van de stationshal om driedimensionaal gebogen tegels. Heel lastig te realiseren en onevenredig kostbaar. Mozaïek was de oplossing om de trompetvormige kolommen te voorzien van een moderne interpretatie van Delfts Blauw tegelwerk. De optie om met traditioneel mozaïek te werken lag voor de hand. Maar een dergelijke uitvoering paste niet bij het beeld dat de architecte voor ogen had. Het gebroken mozaïek, ooit groots ingezet door Gaudi, bleek voor haar de beste oplossing.

Verhoudingen
In die fase werd samen met Mosa de juiste kleurencombinatie samengesteld. Oogmerk was om de reizigers zo veel mogelijk de associatie van Delfts Blauw mee te geven. Daarvoor onderzocht het architectenbureau de verhoudingen van de verschillende blauwtinten in de originele voorbeelden in combinatie met het wit. Het werd uiteindelijk 58% wit en 42% een mengsel van licht-, middel- en donkerblauw. Uitgangspunt daarvoor werd de bekende serie Colors van Mosa (150 x 150 mm), die bij veel architecten als afwerking van toiletgroepen en keukens wordt toegepast. Hier in Delft gebeurde nu iets ongekends. In samenspraak met de tegelproducent gaf Mecanoo de grootte van de stukjes aan. Bij de eerste opzet staken meerdere randjes scherp uit op de kleinere cirkel van de ronde zuilen. Dit vroeg om een kleinere afmeting in die situaties.

Breken
Voor de verwerking kwam de vraag: wie gaat er breken en hoe komen we aan een zo gelijkmatig mogelijk patroon? De gedachte om de tegelstukjes los aan te leveren, werd al gauw van tafel geveegd. In Maastricht mochten ze dat oplossen. Daar zijn de tegels gebroken, op grootte geselecteerd en in de juiste verhouding op matjes 30 x 30 cm verlijmd. Het opzetten van een proef op locatie bewees zijn nut. In eerste aanleg was de maat van de netjes nog te herkennen. Mosa heeft de randen zo op elkaar laten ingrijpen, dat er nu niks meer van te zien valt. Het eindresultaat is een levendig en tegelijk harmonieus beeld. Wat dat betreft een moderne vertaling van Delfts Blauw, op een nuchtere Nederlandse wijze. De uitgesproken aanpak die we van Gaudi kennen, zou ongetwijfeld misstaan hebben in een Nederlands station annex stadskantoor.

Matjes
De aanlevering op matjes bleek tevens een belangrijke schakel voor de verwerking. Zo was het voor Unimar Tegelwerken mogelijk het hele werk met twee man in negen weken uit te voeren. Zouden de tegeltjes los zijn aangeleverd dan was dat nooit gelukt. Tegelijk wilde de architect de voeg zo klein mogelijk houden. Ook dat was in het ‘mozaïek-lab’ van Mosa beter voor elkaar te krijgen dan op de bouwplaats.

Het werk is inmiddels feestelijk opgeleverd en het station geopend. Maar daarmee is het gehele project nog niet afgerond. Het aangrenzende gemeentehuis moet nog worden gerealiseerd. Deze krijgt een directe verbinding met de stationshal. Ook in die volgende fase worden de speciale zuilen doorgetrokken. En ook deze krijgen het moderne Delfts Blauw als bekleding. Voor de eerste fase kreeg 340 m2 deze afwerking, daar komt straks nog eens 170 m2 bij. Dat tegelwerk in de stadshal staat voor medio 2016 gepland. De totale afronding van het project met kantoren en infrastructuur ligt in 2017.

Toegepaste producten

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Gebouwtype
v
Impressie van waar je naar op zoek bent
Clear selectionBrowse...
Namens
v
E-mailadres
Voornaam
Achternaam
Waar ben je naar op zoek?
Bij iedere uitvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met geselecteerde bedrijven. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan