Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Centraal Station Dwarstunnel

1 februari 2021
Elk gebouw heeft zijn eigen oplossing nodig
Het Centraal Station in Amsterdam wordt momenteel ingrijpend verbouwd naar een ontwerp van Benthem Crouwel architects en Merk X . Merk X ontwikkelde samen met Mosa een speciale tegelvloer die past bij de uitstraling en het intensieve gebruik van het Centraal station.

Cuypers ontwierp ooit Amsterdam Centraal Station en het Rijksmuseum aan de randen van de stad. De architect kon destijds nauwelijks weten hoezeer de stad zou groeien én hoezeer deze gebouwen obstakels zouden worden naar het achterland. Het station is een gigantisch knooppunt van transport, waar geen sprake meer is van een voor- en achterzijde. En dat terwijl de achterzijde, de IJzijde, zich razendsnel ontwikkelt. Door de komst van ’t Muziekgebouw aan het IJ. Maar ook door filmmuseum Eye, dat als een vogel aan de overkant van het water ligt. Én de talloze restaurants en culturele ondernemingen.” 

Onzichtbare tegel technologie
José Maase (industrieel ontwerpster Mosa): “We hadden al vaker met Evelyne samengewerkt. Onder andere voor Ahoy. Dus toen ze ons benaderde om mee te denken over specifieke tegels voor high traffic gebieden, waar niet alleen de kleur, maar dus ook de structuur en technische eigenschappen belangrijk van waren, hoefden we niet lang na te denken.”

Merkx vult aan: “Die keuze was logisch voor me. Mosa is met haar vakmensen in staat speciale tegels te maken. Ik zoek graag die kruisbestuiving in werk op: mijn ontwerpideeën en hun techniek gaan al jaren goed samen. Voor zowel het Cuypersgebouw als de Middentunnel (de centrale tunnel onder het station) wilden we gebruik maken van speciale tegels. Qua kleuren moesten ze aansluiten bij het historische en monumentale karakter van het gebouw. 

Natuursteen versus keramische tegels
Merxk: “Bij Mosa stonden de specialisten aan de machines om per formaat tegel de juiste verhoudingen te krijgen in de gewenste strooiingen van de grondstof granulaten. We wilden zien welke percentages verkruimeld keramisch materiaal aan de basis van de tegel moest worden toegevoegd voor de juiste uitstraling. De tegels die uiteindelijk tot stand zijn gekomen, zijn technisch heel knap, want de huid van de tegel is niet stroef, maar geeft wel grip. Bovendien heeft de structuur van de uiteindelijke tegel geleid tot een totaaloplossing die Mosa nu ook in de Mosa Solid collectie toepast. Zo inspireer je elkaar dus. Ik kan wel uit de grond van mijn hart zeggen dat ik Mosa een sympathiek bedrijf vind. Ze stralen echt de goede sfeer uit. Niet alleen met hun mensen, maar ook met hun producten.”

Mosa-tegel als special
“In mijn ontwerpen let ik altijd op details. Details vallen namelijk pas op als ze slecht zijn. De afwerking moet dus vooraleerst zorgvuldig gebeuren. Daarnaast dienen de (kleur)combinaties van materialen te kloppen en moeten de kracht van oude en nieuwe elementen elkaar versterken. Ik let daarbij op de ruimtelijkheid van een gebouw. En het gebruik. Met oog voor het kleinste kun je namelijk de grootste ruimtes eigenheid geven. Verschillende ruimtes met elkaar verbinden. Hoewel nog niet alles is aanbesteed of opgeleverd, mag het resultaat in Amsterdam CS er nu dan al ook zijn. De kern is weer terug omdat we het Cuypersgebouw, die prachtige centrale hal, hoogte hebben teruggeven. De voormalige glorie is hersteld door alle tussenlagen van kantoren en horeca eruit te halen. Je ziet nu weer de treinen door de hoge ramen. Nieuwe elementen, zoals de luchtbrug of de grote lampen, geven het oude gebouw een nieuw karakter. En de aansluiting naar bijvoorbeeld de Middentunnel en zijn toegangen naar de perrons is nu ook veel logischer en meer leidend.”

Toegepaste materialen Mosa
De keramische tegels van Mosa worden gebruikt in het Cuypersbouw (centrale hal, west- en oostvleugel), de tunnels, waaronder de Middentunnel en de volledig op maat vervaardigde trappen naar de perrons. De totaaloplossing van Mosa wordt gekenmerkt door niet alleen het maatwerk in het aangeleverde ontwerpidee van Merk X, maar ook door de formaten (40 x 120 cm en 100 x 100 cm), het bijzondere micro reliëf dat zorgt voor grip en dat goed reinigbaar is, de noppen voor blinden geleiding en de kleur (oker vergrijsd en grijs). De Mosa-tegels worden gebruikt op een oppervlakte van meer dan 15.000 m2.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Gebouwtype
v
Impressie van waar je naar op zoek bent
Clear selectionBrowse...
Namens
v
E-mailadres
Voornaam
Achternaam
Waar ben je naar op zoek?
Bij iedere uitvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met geselecteerde bedrijven. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan