Bluewater Park 2020 Exterior

1 februari 2021
Zuidwestelijk van Amsterdam ligt het nieuwe Park 20|20. Tussen Schiphol, de A4 en station Hoofddorp verrijst langzaam maar zeker een zeer bijzonder bedrijvenpark waar uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en met name Cradle to Cradle op creatieve en innovatieve wijze worden aangepakt. Aan het woord drie bevlogen heren: Coert Zachariasse (directeur Delta Development), Owen Zachariasse (manager innovatie & duurzaamheid Delta Development) en Jeroen Grosfeld (architect N3O architecten).

Droom versus praktijk
Coert Zachariasse: “In één van onze herontwikkelingsprojecten werden we geconfronteerd met enorme hoeveelheden afval. Voor dit project hadden we contact gezocht met de Amerikaanse architect William McDonough, die ons als grondlegger in aanraking bracht met het Cradle to Cradle werken. Hij opende onze ogen voor de wijze waarop je met afval kunt omgaan. Zijn gedachtengoed raakte ons hart. Vol. We verdiepten ons in zijn ideeën en zagen direct het potentieel. Immers, een gebouw is feitelijk een grote collectie aan materialen en slopen op termijn kost geld. Maar als je een gebouw flexibel in elkaar zet en betere materialen gebruikt, ontstaat op den duur juist restwaarde. Bouwen volgens het Cradle to Cradle concept is echter geen eenvoudige opgave. Het is complex. We verlangen van onze leveranciers dat ze innoveren. 

Afval waarderen is waarde creëren
Coert Zachariasse: “Pas je het Cradle to Cradle concept toe, dan bouw je overigens niet alleen een extra geldstroom in, maar je krijgt op de koop toe gezondere gebouwen, omdat is nagedacht over de gebruikte materialen. Het heeft dan ook direct effect op je personeel. Op hun welzijn. En gaat dus ook veel verder dan energie besparen! Wij denken als projectontwikkelaars feitelijk na over hoe je personeel productiever kunt laten zijn, door gebouwen slim te bouwen en verder te kijken dan onze neus lang is. Maar begrijp me goed: dit is geen gemakkelijk marketingverhaal om zieltjes te winnen voor ons project Park 20|20. Dit is een onderscheidend, goed inhoudelijk concept. De crisis heeft ons in die zin een extra duw in de rug gegeven, omdat we met onze filosofie over ‘t gebruik en hergebruik van materialen en het nadenken over productiviteit, beleving en gezondheid in de werksfeer een betere business case voor onze klanten konden maken.

Kwaliteit en innovatie
Jeroen Grosfeld vult aan: “We lieten - met voorgaande ideeën in gedachten - in de opzet van Park 20|20 niets onberoerd en waren vastbesloten oplossingen te vinden die verder gingen dan duurzaam bouwen. We wilden het verschil maken en wisten een aantal haalbare opties te formuleren die nu - jaren en zovele ontwikkelingen en ervaringen later - nog steeds als leidraad gelden. Er waren destijds nog nooit gebouwen ontworpen, waarvan de materialen weer hergebruikt konden worden. Natuurlijk, er wordt wel duurzaam gebouwd, maar daarbij is de filosofie toch laten we met minder materialen en energie werken. Maar duurzaamheid is niet steeds meer met minder doen. Dat houdt een keer op. Je kleedt dan gebouwen volledig uit, zonder aan het comfort voor gebruikers te denken. Duurzaamheid voor ons betekent minimaal dat je gebouwen uit elkaar moet kunnen halen en materialen opnieuw moet kunnen gebruiken.

Business als engine voor positieve verandering
Jeroen Grosfeld: “We zijn er nog niet. We zijn nog steeds niet in staat om een 100% C2C gebouw te maken. Maar we gaan wel die kant op. Het is een continue zoektocht naar betere en slimmere producten. Park 20|20 is daarmee wereldwijd een voorloper. Heeft een voorbeeldfunctie. Niet alleen door de materiaalkeuze en gestelde eisen ten aanzien van energie, maar ook omdat het commercieel haalbaar is. Hopelijk biedt Park 20|20 anderen de overtuiging om ook op deze wijze aan de slag te gaan. Cradle to Cradle is geen hype. Het is daar om te blijven. Door Cradle to Cradle te werken creëer je een gegarandeerde restwaarde. En daar heeft iedereen voordeel bij.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan