ZZG Zorggroep Griffioen te Nijmegen

26 januari
Griffioen Nijmegen is een ZZG zorggroep locatie waar zelfstandig wonen gecombineerd kan worden met zorg en ondersteuning. De buitenzijde van dit woongebouw verraadt niet dat de binnenzijde diverse verrassingen in petto heeft, zoals het speels vormgegeven atrium. Daarnaast onderging de Griffioen onlangs een heuse metamorfose waarbij het Caparol kleurconcept Lebensräume werd toegepast. Dit concept gaat over de bijzondere rol die kleuren spelen in het leven van ouderen.

Ondanks de sfeervolle vormgeving van het interieur bestond er door beperkte kleur- en materiaalgebruik een zeer monotone beleving. Kleurtoepassing in het gebouw kwam in het verleden alleen tot uiting door de kleur van de (marmoleum)vloerbedekking per verdieping te laten verschillen. De bijzondere vormgeving kwam door de monotone kleur- en materiaaltoepassing niet tot zijn recht. Daarnaast waren de lange identiek vormgegeven gangen en repeterende entreeportieken naar de woningen ronduit saai. Met deze gegevens in het achterhoofd  zijn medewerkers van Griffioen in gesprek gegaan met Caparol. Waarbij na het bepalen van enkele uitgangspunten, Caparol een kleurvoorstel heeft uitgebracht.

Kleurconcept Lebensräume
Voor dit project is gekozen voor het Caparol kleurconcept Lebensräume: Living Design & Living Environments. Caparol heeft voor dit concept uitgebreid onderzoek gedaan  naar de invloed die de omgeving heeft op ons humeur, onze productiviteit en onze gezondheid. Daarbij is ook goed nagedacht over de bijzondere rol die kleuren spelen in het leven van bijvoorbeeld ouderen. De verschillende kleurthema’s binnen Lebensräume waren perfect te combineren en te implementeren in de bestaande situatie.

Bij het kleurenvoorstel dat ondersteund is met foto bewerkte impressies, is rekening gehouden met de gebruikers en de bewoners in het bijzonder. Aansluitend is het voorstel aangeboden bij mede bepalende partijen, zoals bijvoorbeeld de cliëntenraad.

Functionele toepassing kleur en behang
Belangrijke argumenten binnen het voorstel waren om de kleuren slim en subtiel toe te passen in een bestaande vormgeving waarbij de beleving ingrijpend verbetert. Het kleurgebruik moet namelijk door bewoners als prettig worden ervaren en dient de functionaliteit van het gebouw te versterken. Naast kleurtoepassing op de diverse verdiepingsniveaus is ook de oriëntatie binnen het gebouw op subtiele wijze versterkt door in de lifthallen en bij de entree van het gebouw fotobehang aan te brengen.

Ondanks het gebruik van relatief weinig accenten was de impact enorm. Bewoners reageerden niet alleen veel vrolijker op de omgeving maar er is ook een identificering ontstaan met de woon- en gebruiksruimte binnen dit bijzondere gebouw.  

Uitvoering met sociale touch
Bij het realiseren van de werkzaamheden is door de opdrachtgever gekozen om het schilderwerk uit te laten voeren door MVO Solutions uit Nijmegen. Het Team van MVO Solutions combineert een vakmanschap opleiding met sociale vaardigheden. Daarnaast geven zij invulling aan het begrip social return.

Voor deze opdracht is gekozen voor de decoratieve producten van Caparol. Medewerkers van MVO Solutions werden daarbij opgeleid door een applicatie trainer van Caparol en leerden op deze manier bijzondere producten en schildertechnieken toe te passen. Het schilderwerk aan de wanden binnen het gebouw werd uitgevoerd met CapaTex Mat S1+. Voor de decoratieve techniek is Caparol StuccoDecor di Perla gebruikt.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Caparol

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven
Abonneren
Nee, bedankt