LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken
LVT Drawn Lines
Copyright: Studio Beeldwerken

IKC Kloetinge

23 november 2020
IKC KLOETINGE GROEN, DUURZAAM EN INTEGRAAL

Bij hoge uitzondering spreken we dit keer niet af op de locatie in Kloetinge; de Coronacrisis laat dat niet toe. Het gesprek gaat online, met de beelden van het net opgeleverde IKC Kloetingeop het scherm. Na een week moest het gebouw weer tijdelijk dicht, maar de eerste ervaringen waren alleen maar erg positief. Het is energieneutraal en ligt prachtig in het groene lint.

Het gesprek is met accountmanager JosFranken van Interface, architect Eefje Rikhofvan Rothuizen Architecten en Erik Otte die bovenschools de portefeuille huisvesting bij de Albero scholen heeft. Erik: “Het dorp Kloetingemet ongeveer 3.300 inwoners ligt eigenlijk aan Goes vast en vormt onderdeel van de gemeente.De school is de enige in het dorp en het gebouw was aan vervanging toe. In 2018 is het project echtgoed opgepakt en in een bouwtijd van een jaar gerealiseerd. We hebben in een bouwteam gewerkten dat beviel erg goed. De oplevering was begin februari en na de voorjaarsvakantie trok de school erin. Hij was vervolgens een week open en moest toen weer dicht vanwege de Coronacrisis. We
plannen de opening nu in mei of anders in juni en dan loopt het hele dorp uit. De gemeente heeft op alle fronten positief meegewerkt en een aanvullend budget voor duurzaamheid vrijgemaakt. Het is een energieneutraal en gasloos gebouw dat zijn eigen gebruikersstroom opwekt.”

GROENE PLEK
Via een sterke pedagogische visie en een inhoudelijk verregaande samenwerking tussen KIBEO en de Kloetingse school wordt het IKC Kloetinge een plekom te spelen en te leren voor alle kinderen tussen de 0 en 12 jaar. De open instructieruimten grenzen aan de grote centrale onderwijsruimtes. Deze ‘pleinen’ worden gebruikt voor individueel onderwijs en centrale activiteiten binnen het IKC en de BSO. Eefje: “Jemerkt in het gebouw geen verschil tussen plenaire, verlengde en individuele instructie. We wilden er eenfijne plek maken waar veilig én met plezier geleerden gespeeld kan worden. Het ontwerp kenmerktzich door een metselwerk plint met daarboven driehouten volumes die in schaal en maat aansluiten bij de omringende wijk. De lessenaarsdaken brengen daglicht tot diep in het gebouw en worden gebruikt voor zonnepanelen. Door het lichte metselwerk en de verticale houten gevel delen wordt het een licht gebouw in het groen. Op deze locatie stond eerst een oude kleuterschool en een aantal omwonenden was tegen een nieuwe school. We hebben een ontwerp gemaakt waarbij het gebouw zich op een natuurlijke manier tot de omgeving verhoudt, met een maatvoering, schaal en gekozen materialen die naadloos aansluiten. Het moest ook een groene plek worden en daarom zijn mooie bomen behouden en hebben we besloten schooltuintjes gemaakt. Daarnaast zijn twee open klaslokalen tussen de hagen in het groene lint verwerkt, waar je bij mooi weer buiten les kunt hebben.” Erik: “IKC Kloetinge wordt niet door de muren begrensd. Daarom hebben we als bouwteam het civiele werk meegenomen, mede vanwege de verkeerssituatie en de veiligheid. Het schoolplein en de weg vallen nu heel mooi samen en dat zorgt ervoor dat er automatisch minder hard wordt gereden.”

NOORDELIJK LICHT
Erik: “Het ontwerp in twee lagen werd door iedereen omarmd, omdat het zo kleinschalig aanvoelt enmooie sheddaken heeft. Door die sheddaken valt er een mooi noordelijk licht in de school, waardoor de gekozen vloer prachtig uitkomt, die door het hele gebouw loopt. De wens van het IKC was om veel rust en warmte uit te stralen. Ik kende de vloeren van Interface al uit een eerder project en wist dat het heel mooi zou passen bij de lichte structuur van het gebouw. Een heel team met de directeur, de KDV en docenten hebben meegedacht in de kleurkeuze van de vloer.” Jos knikt: “Wij werken al jaren met het schoolbestuur met veel plezier samen. Hier ligt een harde en onderhoudsarme vloer, luxe vinyltegels(LVT), die we sinds 2 jaar in onze collectie hebben. Voordeel is dat je hem niet meer in de was hoeft te zetten, wat in de exploitatie voordelig is. Het is bovendien een akoestische vloer met een contactgeluid van 16 dB. Normaal is dat bij een traditionele harde vloer 3 dB. Een voordeel is verder dat alles los wordt gelegd in stroken van 1 meter bij 25 centimeter, op dezelfde manier als de tapijttegels van Interface. De stroken zijn niet 100% gefixeerd op de ondervloer, zodat een strook makkelijk vervangen kan worden. De kleuris Topaz, grijs met een beetje bruin erin. Hij oogt levendig, maar als hij ligt wordt hij heel rustig.” Eefje:  “Het is een warme, een beetje bronsachtige kleur, die goed aansluit bij de plint, de lichte wanden en de grote puien waarin de garderobes zitten. Er is bewust gekozen voor één kleur door de hele school; het is één IKC. De rustige kleur van de vloer in combinatie met de goede akoestiek zijn perfect in balans en bieden een geweldig podium voor de kinderen.”

Tekst Sibo Arbeek (Schooldomein) Fotografie Studio Beeldwerken

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Interface Nederland BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan