Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte in het verlengde van de natuur
Copyright: KOW
Aula van rouwcentrum Haagse Duinen in relatie met aangrenzend water en groen
Copyright: KOW
Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte
Copyright: KOW
Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte in het verlengde van de natuur
Copyright: KOW
Centrale entree naar het rouwcentrum en het crematorium
Copyright: KOW
Ontvangst- en koffieruimte Haagse Duinen
Copyright: KOW
Plattegrond begane grond
Copyright: KOW
Isometrie begane grond
Copyright: KOW
Stiltetuin met overdekte omgang naar het crematorium
Copyright: KOW
Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte in het verlengde van de natuur
Copyright: KOW
Aula van rouwcentrum Haagse Duinen in relatie met aangrenzend water en groen
Copyright: KOW
Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte
Copyright: KOW
Interieur nieuwe aula en herdenkingsruimte in het verlengde van de natuur
Copyright: KOW
Centrale entree naar het rouwcentrum en het crematorium
Copyright: KOW
Ontvangst- en koffieruimte Haagse Duinen
Copyright: KOW
Plattegrond begane grond
Copyright: KOW
Isometrie begane grond
Copyright: KOW
Stiltetuin met overdekte omgang naar het crematorium
Copyright: KOW

Uitvaartcentrum ‘Haagse Duinen’

13 november 2020
Het rouwcentrum van CUVO aan de Ockenburghstraat in Den Haag is geheel vernieuwd en aangepast aan de eisen van een multifunctioneel en multicultureel uitvaartcentrum. Het bestaande uitvaartcentrum uit de jaren ’70 van de vorige eeuw was qua faciliteiten en uitstraling gedateerd en  voor crematies moest worden uitgeweken naar het naastgelegen rouwcentrum Ockenburgh.

In het nieuwe centrum ‘Haagse Duinen’ zijn het rouwcentrum, het crematorium en de begraafplaats met elkaar verbonden en hoeven nabestaanden tijdens een afscheid niet te verplaatsen. Zowel opbaren, afscheid nemen als cremeren of begraven kan nu op dezelfde locatie.

Het ontwerp
KOW heeft in samenwerking met Blink interieur architecten een ontwerp gemaakt geïnspireerd op het fraaie landschap rond de locatie. Met waterpartijen en met groen dat in de seizoenen van kleur verandert. Het nieuwe rouwcentrum Haagse Duinen sluit harmonieus aan bij die omgeving.

Het oude rouwcentrum werd gestript en de bestaande aula afgebroken. De gevel van het bestaande gebouw werd opnieuw ingedeeld en opgetrokken in een gemêleerde lichte baksteen in eenheid met de nieuwe aula en het nieuwe crematorium.

De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling, die naar binnen toe wordt doorgezet. Hoge plafonds, veel glas en hout en de zachte tinten van het meubilair zorgen voor een aangenaam en stijlvol interieur. De rechte lijnen en vlakverdeling die is doorgevoerd door het hele gebouw zorgen voor rust.

Gelamineerde liggers
Kenmerkend voor het ontwerp zijn de gelamineerde liggers op zes meter hoogte in de open ruimte van de aula en de ontvangstruimte. Deze constructie op een grid van 2,45 m1 is bepalend voor het karakter van dit nieuwe deel, zowel aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Door de bijna één meter hoge liggers ontstaat er in de aula een vrije vloeroppervlak van 12 bij 22 m1 die plaats biedt aan 400 bezoekers.

In het verlengde van de natuur
In de aula staan lange banken in lichte pasteltinten die uitkijken op een grote glazen wand waarachter het landschap zichtbaar is. Deze ruimte is ontworpen in het verlengde van de natuur. De verticale lamellen voor de gevel voorkomen dat het zonlicht te fel naar binnen schijnt of dat passanten vanaf de weg kunnen zien wat hier gebeurt. Een hoogwaardige audiovisuele installatie maakt het mogelijk om via het scherm het wegbrengen van de overledene te volgen of via een Skypeverbinding ‘live’ bij de uitvaart te zijn.

Aan de achterzijde is een overdekte arcade gemaakt. Zo kan de kist worden aangevoerd buiten het zichtveld van het publiek. Daarnaast is het ook een route die mensen na de dienst kunnen lopen om de overledene te begeleiden naar de oven.

Duurzaam
In het duurzame ontwerp van de ‘Haagse Duinen’ is het bestaande gebouw grotendeels behouden en voorzien van hoogwaardige isolatie. Het nieuwe gedeelte is zeer goed geïsoleerd; dak en wanden hebben Rc waarde van 6 m2K/W en de glasvlakken zijn voorzien van 3-bladig glas. Grote overstekken van het dak zorgen ervoor dat de zon niet direct naar binnen schijnt en de ruimtes niet te veel opwarmen.

Vanwege de sterkwisselende bezettingsgraad is de ventilatie in de publiekstoegankelijke ruimten CO2 gestuurd in combinatie met de gewenste temperatuur in deze ruimten. De gecombineerd  vloer- en luchtverwarmingsinstallatie ontvangen warmte van de crematieoven die tot 1.200 graden wordt gestookt.

De LED verlichting is voorzien aanwezigheidsdetectie en wordt centraal geschakeld. Een deel van de benodigde elektriciteit wordt opgewerkt door de 114 m2 aan PV-panelen op het dak van de aula.

Ontwerp en engineering
KOW heeft het ontwerp gemaakt en dit uitgewerkt tot en met de uitvoeringstekeningen. Het ontwerp is geengineerd  in een integraal BIM Revit model samen met het constructieve- en het installatietechnische model, met KOW als BIM coördinator. Tevens hebben wij de aanvraag van de omgevingsvergunning en de aanbesteding verzorgd. In de uitvoeringsfase maakte KOW deel uit van het bouwteam en hebben we de uitvoering esthetisch begeleid.

Bart Chabot
Op 9 april 2017 is het uitvaartcentrum ‘Haagse Duinen’ officieel geopend. De Haagse dichter en schrijver Bart Chabot was hierbij uitgenodigd om de winnaar van de door CUVO uitgeschreven dichtwedstrijd ‘O verleden in de toekomst’ bekend te maken.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met KOW Architectuur & Engineering

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van KOW Architectuur & Engineering

KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KOW Architectuur & Engineering
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan