Hergebruikte sandwichpanelen voor BlueCity

12 november 2020
De lineaire economie van produceren, consumeren en afval weggooien heeft haar beste tijd gehad. Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. We moeten op zoek naar andere oplossingen. De bouw heeft hierin een belangrijke sleutelrol. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven in de keten van grondstof tot eindproduct die kiezen voor producten met een positieve CO2-footprint. Of projecten die meer gebruikte materialen opnieuw inzetten op een andere plek. Een mooi voorbeeld is BlueCity in Rotterdam. BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie, gevestigd in voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana. Tropicana werd in 1988 gebouwd en 22 jaar later, in augustus 2010, weer gesloten. In 2015 kocht BlueCity het pand om het verlaten zwembad te transformeren naar een circulaire voorbeeldstad.

BlueCity
BlueCity is een circulaire werkplek van 12.000 m2 waar duurzame en circulaire ondernemers samenkomen om te leren, te delen en aan de slag te gaan met een duurzamere economie. Natuurlijk werd ook het gebouw zelf circulair verbouwd. Zo werd de circulaire kantoorvleugel voor 90% gerealiseerd met hergebruikt materiaal. Daarmee werd in totaal 60 ton CO2 bespaard. En wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een 100% HACCP-proof FoodHub.

Circulaire transformatie: van beautycentrum tot FoodHub
BlueCity en BAM Bouw en Techniek zijn eerder dit jaar gestart met de circulaire transformatie van het voormalige beautycentrum tot FoodHub. Het ontwerp voor de FoodHub komt van architectenbureau Superuse Studios waarmee BlueCity samenwerkt. Het is niet een keihard bestek, maar een soort richting waar de ruimte en onderdelen aan moeten voldoen. Op basis daarvan maakt BAM Bouw en Techniek een raming met daarin aangegeven welke materialen worden toegepast. En welke tweedehands producten worden ingezet. Materiaal is dus leidend in het bouwproces. Deze werkwijze vraagt veel flexibiliteit en vakmanschap van zowel leveranciers als van uitvoerders. “Een duurzame toekomst krijgen we alleen door samen te werken. Zo leren we van elkaar en sturen we de bouwwereld in stapjes de juiste richting op”, aldus Jeroen Zandboer, Manager Duurzaamheid bij BAM Bouw en Techniek – Regio Zuidwest.

Coldstore sandwichpanelen voor de gecombineerde koel- en vriescel
In de FoodHub realiseert BAM Bouw en Techniek onder meer een gecombineerde koel- en vriescel. Hiervoor zijn 125mm dikke koelvries sandwichpanelen van Kingspan hergebruikt. Deze hebben een werkende breedte van 1180mm, een QuadCore® isolatiekern en een Rc-waarde van 6,50. Om een vergelijkbare Rc-waarde te behalen met een PIR sandwichpaneel is al snel een kerndikte van 140mm noodzakelijk. Dat zijn 12% dikkere sandwichpanelen en ook 12% meer grondstoffen bij productie. Duurzame grondstoffen, waar we in een circulaire economie zuinig mee om moeten gaan. Coldstore sandwichpanelen van Kingspan zijn speciaal ontworpen voor de voedings- en drankindustrie (vrieshuistoepassingen van 0°C tot -40°C). Dankzij de brandwerende eigenschappen zijn de panelen tevens uiterst geschikt als brandscheidende constructie.

Kosteloze terugnamegarantie
Kingspan biedt standaard een totaalgarantie tot 40 jaar op de structurele en thermische prestaties van haar panelen en een garantie tot 40 jaar op haar coatings. Om het circulaire gedachtegoed van BlueCity te ondersteunen heeft Kingspan aan BAM Bouw en Techniek daarnaast een kosteloze projectspecifieke terugnamegarantie voor de sandwichpanelen afgegeven. Kingspan garandeert daarmee dat de sandwichpanelen aan het einde van de levensduur weer worden teruggenomen.

Circulariteit
Bij velen leeft nog de vraag: wat is circulariteit? Wat is circulair bouwen? En wat betekent dat voor mij? Circulariteit staat voor het 100% elimineren van afval: de producten van nu zijn de grondstoffen voor later. Circulariteit gaat over het zuiniger omgaan met grondstoffen door anders te denken over producten en productieprocessen. Als we minder grondstoffen gebruiken aan het begin van de totale bouwketen, hebben we aan het einde van de bouwketen minder afval. Circulariteit gaat ook over het hergebruik van een product, over reparatie en onderhoud van producten en, uiteindelijk pas in de laatste fase, over het verwerken en hergebruiken van materialen (recyclen).

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Circulair bouwen is een begrip afkomstig vanuit de circulaire economie. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer grondstoffen en materialen in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar bijvoorbeeld lucht, water en bodem.
Vrijwel alles dat we in een circulaire economie gebruiken, wordt steeds opnieuw gebruikt. We stappen af van de lijn ‘produceren, consumeren en daarna weggooien’ en maken de cirkel rond. Zo sparen we behalve onze grondstoffen ook het milieu en dragen we bij aan andere grote uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering. In het Rijksbrede programma Circulaire Economie: ‘Nederland Circulair in 2050’ schetst het kabinet hoe we onze economie kunnen ombuigen naar een duurzaam gedreven, volledig circulaire economie in 2050.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Kingspan Geïsoleerde Panelen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Kingspan Geïsoleerde Panelen

Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
Kingspan Geïsoleerde Panelen
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan