Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting

Villa Belluccelli

5 november 2020
In het ruige landschap van zuid Sicilië, in de buurt van de historische stad Noto ligt bovenop een hoge heuvel Villa Belluccelli. Voor een Nederlandse opdrachtgever ontwierp studio Nuy van Noort deze vakantievilla als een wit kader in het landschap. Het strakke volume vormt een contrast met de glooiende groene heuvels met olijfboomgaarden en biologische landbouw.
De oriëntatie en architectuur van de villa benadrukken de dominante positie van de heuvel in zijn omgeving en richten de blik nadrukkelijk op het prachtige uitzicht aan de oostzijde op de ionische en middellandse zee en aan de westzijde op het stadje Rossolini. De grote openingen verbinden het interieur met het landschap. Een “toren” door het kader vormt een markant hoogteaccent.

In de vorm en indeling van de villa is heel bewust rekening gehouden met de lokale omstandigheden. De gebouwmassa en witte kleur houden de hitte in de zomer buiten. De grote overstekken beschermen tegen het intense zonlicht en zorgen voor voldoende schaduw. In de patio filtert een houten pergola het zonlicht. De woning staat loodrecht op de overheersende windrichting waardoor de wind dwars door de hele villa kan waaien voor verkoeling. De constructie is aardbeving bestendig. De villa is ontworpen en gebouwd in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, lokale architect, aannemer en ambachtslieden.

Indeling
De villa toont zich als een simpel volume van 1 verdieping, maar is opgebouwd uit drie lagen: een souterrain, begane grond en dakterras. Het witte kader zweeft iets boven de grond en ligt aan de zuidzijde op een lange wand van lavasteen. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer met open keuken, badkamer en twee slaapkamers. De leefruimte binnen loopt door op de ruime veranda’s aan weerszijden van de villa. Een patio verbindt de veranda’s met het centrale leefgedeelte en het gastenverblijf met slaapkamer en badkamer. De patio kan aan een zijde worden afgesloten door een stalen schuifpaneel gevuld met houten lamellen. Door de positie van de ramen heeft elke ruimte een eigen uniek uitzicht op de omgeving.
Een externe trap leidt vanaf de westelijke veranda naar het souterrain met extra slaapkamers, badkamer, technische ruimte en opslag. Vanaf de oostelijke veranda brengt een trap langs de toren je naar het dakterras met een geweldig uitzicht op de omgeving. Hier bevinden zich ook de PV-panelen en zonneboilers voor de duurzame opwekking van energie en warm water.
In de toren bevindt zich op de begane grond een studeerkamer met uitzicht over het dal. In de wand van de toren zijn de openhaard en schoorsteen geïntegreerd. Bovenop de toren is een platform voor uitzicht, maar ook om te slapen in de open lucht, met uitzicht op de sterren.

Landschap
De tuin is ontworpen met gebruik van lokale planten-en kruidensoorten bestand tegen het Siciliaanse klimaat. De villa wordt omringd door olijfbomen waarvan enkele al meer dan 100 jaar oud zijn en waaruit de eigen olijfolie wordt gewonnen. Door de keuze van de begroeiing loopt het omringende landschap door in tuin tot aan de villa. Het witte kader van de villa staat iets boven de grond, opgelegd op een sokkel en wand van lavasteen. Zo lijkt de villa te zweven boven het groene landschap.

Vanaf de veranda’s leiden betonnen treden naar de verschillende terrassen in de tuin, uitgevoerd in gepolijst beton. Aan de westzijde is ook het zwembad gelegen. Dit zwembad is volledig gemaakt uit in het werk gestort beton waarvan de ruwe bekisting goed zichtbaar is. Door het hoogteverschil steekt het zwembad aan de westzijde uit de heuvel en heb je al zwemmend een geweldig uitzicht over de omgeving. Een stalen pergola met rieten dak zorgt hier voor schaduw.

Materialen
Samen met de opdrachtgever is een palet van materialen samengesteld passend bij het ontwerp en de omgeving: grote tegels voor de vloer doorlopend van binnen naar de veranda’s, verschillende soorten stucwerk van fijn naar grof in wit voor het kader en wanden, en lichtgrijs voor de toren, grove vulkanische steen van de Etna voor de sokkel, grote stalen kozijnen voor een maximaal zicht op de omgeving. De zwarte kleur zorgt voor een sterk contrast met het witte stucwerk. Het hout in het schuifpaneel bij de patio, pergola en verticale lamellen op de westelijke veranda zijn van dezelfde soort en kleur voor een eenduidige uitstraling. De trapopeningen in de veranda naar het souterrain en op het dakterras worden afgeschermd met dunne zwarte stalen balustraden. De afwerking van het interieur bestaat uit een samenstelling van wit stucwerk, grof tegelwerk, eikenhout en een selectie van ingetogen stoffen. Al het meubelwerk voor de keuken, badkamers en slaapkamers is speciaal voor het project ontworpen en in samenwerking met lokale meubelmakers uitgevoerd

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met studio Nuy van Noort

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van studio Nuy van Noort

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan