De wijk halverwege de renovatie
Copyright: Vastbouw
Copyright: Marcel van der Burg
Het straatbeeld vóór de renovatie
Copyright: Marcel van der Burg
Het straatbeeld vóór de renovatie
Veilig thuiskomen via de vernieuwde doorgangen onder de appartementen
Copyright: Marcel van der Burg
De onderdoorgangen vóór de renovatie
De vernieuwde relatie van de appartementen naar de binnenplaats met franse balkons en open trappen
Copyright: Marcel van der Burg
De binnenplaatsen vóór de renovatie
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Het vernieuwde trappenhuis is beschermd van buiten en alleen toegankelijk voor de bewoners
Copyright: Marcel van der Burg
Vóór de renovatie waren de trappenhuizen openbaar toegankelijk voor iedereen
De nieuwe toegang tot de appartementen, met entréehal en geïntegreerde brievenbussen
Copyright: Marcel van der Burg
Vóór de renovatie stonden de brievenbussen buiten en was er geen entréehal
De wijk halverwege de renovatie
Copyright: Vastbouw
Copyright: Marcel van der Burg
Het straatbeeld vóór de renovatie
Copyright: Marcel van der Burg
Het straatbeeld vóór de renovatie
Veilig thuiskomen via de vernieuwde doorgangen onder de appartementen
Copyright: Marcel van der Burg
De onderdoorgangen vóór de renovatie
De vernieuwde relatie van de appartementen naar de binnenplaats met franse balkons en open trappen
Copyright: Marcel van der Burg
De binnenplaatsen vóór de renovatie
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Het vernieuwde trappenhuis is beschermd van buiten en alleen toegankelijk voor de bewoners
Copyright: Marcel van der Burg
Vóór de renovatie waren de trappenhuizen openbaar toegankelijk voor iedereen
De nieuwe toegang tot de appartementen, met entréehal en geïntegreerde brievenbussen
Copyright: Marcel van der Burg
Vóór de renovatie stonden de brievenbussen buiten en was er geen entréehal

Renovatie Bloemkoowijk Bornholm

8 november 2020
Voor de bloemkoolwijk Bornholm in Hoofddorp bestonden al 10 jaar eerder plannen voor sloop en nieuwbouw. Maar jarenlang gebeurde er niets, tot grote frustratie van de bewoners. Via een architectenselectie kregen wij de kans om een nieuwe visie te ontwikkelen voor de renovatie van de 127 sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere. We gingen letterlijk de wijk in om samen met de bewoners uit te zoeken waar de problemen en vooral de kansen lagen van deze typische woonerfwijk. Dit resulteerde in een slim renovatieplan dat alle partijen overtuigde van de haalbaarheid en meerwaarde die een grondige verduurzaming van de bestaande huizen oplevert. De geslaagde renovatie laat de oorspronkelijke kwaliteiten van de wijk weer helemaal tot hun recht komen en ook de leefbaarheid is enorm vooruit gegaan. De intensieve betrokkenheid van de bewoners was een verrijking voor het project en gaf een boost aan het maatschappelijke leven in de wijk.

Bloemkoolwijken 
Meer dan een kwart van alle Nederlandse huizen staat in een van de vele ‘bloemkoolwijken’ die tussen 1970 en 1985 zijn gebouwd. De kronkelende stratenpatronen, omgeven door groene tuinen en grondgebonden woningen waren destijds hét recept voor een prettige woonomgeving. In deze woonerfwijken werd een nieuwe wooncultuur gestimuleerd met collectieve ruimtes en autoluwe woonerven, gericht op ontmoeting, kleinschaligheid en diversiteit. Maar dertig jaar later verkeren veel bloemkoolwijken in een verloederde staat met grote sociale en bouwkundige problemen. 

Frustratie 
Het Hoofddorpse Bornholm is een van deze wijken waar 77 eengezinshuizen en 50 appartementen kampten met afbrokkelend asbest, slechte isolatie, onoverzichtelijke straten en collectieve ruimtes die als onveilig werden ervaren. De van oorsprong ideale gezinswijk draagt het predicaat ‘prettig wonen’ al lang niet meer. Na jarenlang geworstel van woningcorporatie Ymere tussen sloop-nieuwbouw of grootschalig onderhoud, bleef een haalbare oplossing uit, tot grote frustratie van de bewoners. 

Slim renovatieplan 
De architecten ging de wijk in om de aanwezige gebreken en kwaliteiten nauwkeurig te analyseren en de behoeftes van de bewoners te inventariseren. Met een verfrissende visie wisten de architecten vervolgens de impasse te doorbreken en iedereen te overtuigen van de kansen van een grondige renovatie. Woningcorporatie Ymere en de huurders kozen samen voor het slimme renovatieplan dat door de architecten aan hand van duidelijke beelden en tastbare oplossingen werd gepresenteerd. 

Duurzaamheid 
Met de renovatie zijn de bestaande asbesthoudende dak- en gevelbekledingen vervangen door vlakke betonnen dakpannen en rood metselwerk. De bestaande vloeren en de nieuwe gevels, kozijnen en daken zijn extra geïsoleerd. De platte daken zijn optimaal gebruikt door het plaatsen van zonnepanelen. De toegepaste duurzame materialen zijn door de architecten zorgvuldig gedetailleerd en zorgen voor tijdbestendige gevels met een subtiele grafische verfijning. Ook de openbare ruimte rondom de appartementgebouwen is intensief aangepakt: de centrale hofjes zijn opgewaardeerd met Franse balkons, opgefriste trappenhuizen, sfeervolle beplanting en aangename verlichting. 

Vertrouwen 
De gehele renovatie van de 127 huizen moest worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Om de bewoners optimaal te informeren en voldoende vertrouwen te geven in het bouwproces zijn de werkzaamheden met het uitvoeren van een proefblok van start gegaan. Door de asbestsanering en de renovatie te ‘toetsen’ op dit compacte blok van vijf woningen konden alle bij de bouw betrokkenen partijen hun werkzaamheden integraal op elkaar afstemmen. Bovendien kregen de bewoners de unieke kans de aanstaande renovatie van hun huis reeds van te voren 1 op 1 te volgen. Uiteindelijk is het bouwteam erin geslaagd alle werkzaamheden per huis binnen slechts drie dagen af te ronden. De overlast voor de bewoners en omwonenden kon zo tot een minimum worden beperkt. 

Bewonersparticipatie 
De betrokkenheid van de bewoners trekt zich als een rode draad door het project. Vanaf het eerste begin is iedereen actief benaderd door het houden van bijeenkomsten, overleg in klankbordgroepen en veel persoonlijke gesprekken. De inbreng van de bewoners is door de architecten meegenomen in het renovatieplan en wordt duidelijk zichtbaar in de materiaalkeuzes, het aanbieden van individuele keuzemogelijkheden en veel praktische detailoplossingen. Gedurende de uitvoering werd er duidelijk geïnformeerd over de voortgang van de werkzaamheden en konden mensen met vragen of zorgen altijd bij een vast aanspreekpunt in de bouwkeet terecht.  

Leefbaarheid 
Door de geslaagde renovatie komen de oorspronkelijke kwaliteiten van de wijk weer helemaal tot hun recht en voldoen de huizen aan hedendaagse eisen. De renovatie heeft een zichtbare meerwaarde opgeleverd voor de woningcorporatie, de huurders, buurtbewoners en de gemeente Haarlemmermeer. De leefbaarheid van de wijk is enorm vooruitgegaan en dient daarmee als inspirerend voorbeeld voor andere achterstandswijken in Nederland. Voor de bewoners is het nu veilig thuiskomen, in een frisse wijk met oog voor detail, duurzame materialen, overzichtelijke toegangen en uitnodigende openbare ruimtes.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met gilles trevetin architect

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van gilles trevetin architect

gilles trevetin architect
gilles trevetin architect
gilles trevetin architect
gilles trevetin architect
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan