A4
Copyright: YourCaptain
Natuurlijke berm / Honey Highway
Copyright: Jörgen Caris
Slimme ingreep
Copyright: Jeroen Musch
Hightech vs lowtech
Copyright: ZJA
Landtunnel
Copyright: Jeroen Musch
A4
Copyright: YourCaptain
Natuurlijke berm / Honey Highway
Copyright: Jörgen Caris
Slimme ingreep
Copyright: Jeroen Musch
Hightech vs lowtech
Copyright: ZJA
Landtunnel
Copyright: Jeroen Musch

Een snelweg die je niet hoort, ziet of ruikt

15 september 2020
In de berm zoemen zacht de bijen. De grazende melkkoeien lijken er weinig van te merken dat ze naast een snelweg staan. Ze zien ’m ook nauwelijks. De snoekbaarzen, hermelijnen en de eenzame kanoër al helemaal niet. En toch steken zij evengoed de weg over als de grutto’s in de lucht – en even eenvoudig.

Van keukentafels in boerderijen tot in de Tweede Kamer: twee generaties lang is er gedebatteerd over een mogelijke A4 tussen Delft en Schiedam. In 2010 wordt de knoop doorgehakt: de snelweg komt er. Het doel: minder verkeersdrukte tussen Rotterdam en Den Haag, en een betere bereikbaarheid van Schiedam en Delft. De omwonenden stellen één belangrijke voorwaarde: zo min mogelijk overlast voor de natuur en voor henzelf.

Om dat zoveel mogelijk te bereiken, ligt de weg deels verdiept in het open polderlandschap en verdwijnt hij in het stedelijk gebied ondergronds door de aanleg van een ‘landtunnel’. Het landschap eromheen loopt tot pal aan de weg. Wat hiervoor nodig was: een integraal plan voor de vormgeving en inpassing van de snelweg in het landschap. Met volop aandacht voor beplanting en bestuivers.

Water en land steken samen overDankzij een aqua-ecoduct steken kleine dieren veilig en natuurlijk de weg over: hermelijnen, salamanders, padden, vissen en vogels. Maar ook kanoërs en wandelaars kruisen hier de A4. Het aqua-ecoduct vormt één geheel met de omgeving en ligt heel vanzelfsprekend in het landschap. Met een breedte van veertig meter is het een essentiële schakel tussen Midden-Delfland en het Groene Hart.

De aanpak
De juiste keuzes in vogelvluchtVanuit de auto is het niet te zien, want de A4 ligt verzonken in het landschap. Maar wie als een vogel boven de A4 tussen Delft en Schiedam vliegt, komt vier gebieden tegen met een heel eigen identiteit. Dat zijn: de recreatieve stadsrand van Delft; het veenweidegebied van Midden-Delfland; een verhoogd park tussen Vlaardingen en Schiedam; en tot slot knooppunt Kethelplein.

Het unieke aan elk van die gebieden is ons uitgangspunt voor het ontwerp. Dus: rechte sloten en gras in het veenweidegebied, struinpaden en identieke beplanting in de stadsrand, een stadspark met mooie bomen op het tunneldak en een markant ontwerp voor een nationaal knooppunt.

Alleen natuurlijke ingrediënten
De  inrichting langs de A4 helpt voor een belangrijk deel om de snelweg zo natuurlijk mogelijk te laten opgaan in het landschap. We kozen voor boerenhekken in plaats van slagbomen en karresporen in plaats van brede beheerswegen. Daardoor is het onderscheid tussen de ‘hightech’ snelweg en het ‘lowtech’ omliggende landschap helder gebleven.

En alleen voor beplanting die van nature in de streek voorkomt. We namen diverse genetische variaties mee in de keuze en we zorgden dat alles goed verspreid staat. Het resultaat: veel diversiteit en een bescherming tegen grootschalige uitval door ziekte of plagen. Dankzij aansluitende bloeiperiodes tijdens een groot deel van het jaar, vormt de berm van de A4 ook nog eens een rijke bron voor insecten en bestuivers.

De verwondering
De eerste ‘honingsnelweg’ ter wereld
Een paradijs voor bijen en andere bestuivers, als tegenwicht tegen de massale insectensterfte in Nederland. Dat is de zeven kilometer lange ‘Honey Highway’ langs het tracé. Een specifiek bloemmengsel van 44 streekeigen soorten is ingezaaid om de ideale habitat te creëren voor de insecten. Het is een initiatief van de stichting Honey Highway, waarvan wij sindsdien een enthousiast sponsor zijn.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BoschSlabbers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan