Westerdijk Institute, Utrecht

27 augustus 2020
Uitbreiding laboratoriumgebouw met een biofysisch lab, een tweetal BSL-2 labs en een BSL-3 lab, een Cryo-vriezerruimte ten behoeve van de schimmelcollectie, een koelcel, ruimten technische dienst, apparatenkamers, koudekamer, kantoren, overlegplekken en ondersteunende ruimten

Aanduiding BSL staat voor Biosafety Level. BSL-3 is het op één na hoogste veiligheidsniveau, waarbij hoge eisen werden gesteld aan onder andere de luchthuishouding, luchtdichtheid, inrichting en afwerking van de ruimte.

Zorgvuldig ingepast programma                   

Het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, voorheen Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS), zocht naar uitbreiding en wilde zich als instituut duidelijker profileren op De Uithof in Utrecht. De uitbreiding, ingeklemd tussen een transformatorstation en het bestaande Hubrecht Instituut, diende zorgvuldig te worden ingepast en aan de strakke richtlijnen van de Universiteit Utrecht en campus De Uithof te voldoen. Naast het complexe programma van kantoren, laboratoria, stikstofopslag en ondersteunende ruimten diende ook de bestaande bibliotheek in de nieuwbouw te worden opgenomen. De bijzondere opgave werd door AAARCHITECTEN in een prijsvraagronde verworven.

Uitbreiding als zelfstandig object
Het ontwerp bestaat uit een zorgvuldig ontworpen en sterk verzelfstandigd object, wat met een nieuw glazen volume verbonden is met het bestaande Hubrecht Instituut, maar ook op afstand blijft.

Om de nieuwe uitbreiding van het Westerdijk Institute is een geperforeerde huid gespannen van geperforeerde witte aluminium panelen. Deze voile geeft het gebouw een interessante gelaagdheid en is daarmee mystiek passend bij de bijzondere functie van het gebouw. De huid is niet alleen esthetisch maar biedt ook bescherming en beveiliging.

Subtiele koppeling nieuw versus bestaand
Naast de verzelfstandiging van het volume is het ontwerp op subtiele wijze in maat en schaal gekoppeld aan het bestaande Hubrecht gebouw. De duidelijk zichtbare ‘plint‘, horizontale raamstroken en dakrand zijn in de nieuwbouw zichtbaar gemaakt door deze in hoogte exact te laten aansluiten op het bestaande gebouw. De begane grond met daarin de labruimten en stikstopslag oogt gesloten, maar kan met verticaal te openen panelen automatisch worden geopend. Door de huid ter plaatse van de raamstrook op de verdieping over de volle omtrek van het gebouw ‘te knippen’ en ‘op te tillen’, zijn de technische installaties aan het zicht onttrokken. De opgetilde voile vormt tevens de valbeveiliging tijdens het plegen van onderhoud. Tijdens het ontwerpproces is het nieuwe logo van het Westerdijk Institute in de geperforeerde huid geïntegreerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan