Gezondheidscentrum Bellestein, Ede

21 augustus
Eerstelijns gezondheidscentrum bestaande uit: fysiotherapiepraktijk, kinderfysiotherapiepraktijk, huisartspraktijken, apotheek, consultatiebureau, podotherapie en thuiszorg

Stedenbouwkundig en architectonisch statement
De eerste schetsen voor de nieuwbouw van gezondheidscentrum Bellestein, mede geïnitieerd door AAARCHITECTEN, dateren uit 2007. Het project is gelegen op een voor Ede cruciale plek, op de kruising Kastelenlaan en Slotlaan in de wijk Veldhuizen. De route naar het centrum van Ede, komend vanuit het zuiden, buigt op deze plek in Veldhuizen af in oostelijke richting. Deze belangrijke richtingsverandering in combinatie met grote contrasten in bebouwing en hoogte, vraagt om een duidelijke stedenbouwkundige ingreep. Met ons voorstel voor het nieuwe gezondheidscentrum is een helder stedenbouwkundig en architectonisch statement gemaakt. Met dit statement wordt ook het bestaande sterk naar binnen gekeerde winkelcentrum Bellestein onder de aandacht gebracht. De omgevingsvergunning voor de bouw van het gezondheidscentrum is inmiddels verleend. De bouw zal in het najaar van 2020 starten.

Functionele en visuele relatie met winkelcentrum
Om beide bouwlagen visueel en functioneel met elkaar te verbinden is een twee lagen hoge entreehal gemaakt, aan de zijde van de Slotlaan gevisualiseerd met een uitvergroot en uitgebouwd venster, ter plaatse van de knik in het volume. Aan de zijde van winkelcentrum Bellestein heeft de entree een riante luifel die aansluit op het entreeplein, gekoppeld aan de nieuw te maken route vanuit het winkelcentrum. Een vide waarin een transparante lift en trap zijn geplaatst biedt vanaf de Slotlaan een blik in het relatief gesloten gebouw. Vanuit het gebouw heeft de bezoeker op beide bouwlagen zicht op de groenstrook langs de Slotlaan. Een dag en nacht bereikbaar afhaalpunt voor medicijnen van de apotheek is als een functioneel object toegevoegd aan het gebouw. Je kunt hier droog en beschut medicijnen ophalen.

Verankering op de plek
De functionele opdeling van de plattegrond met een apotheek aan de oostzijde en een fysiotherapiepraktijk en consultatiebureau aan de westzijde en een volledige verdieping met voornamelijk huisartsen, hebben we ingezet om het gebouw zowel verticaal als horizontaal te geleden. Het volume is in de lengterichting opgedeeld in drie delen, waarbij de buitenste delen iets ten opzichte van elkaar zijn verschoven om zo de entreezone te verbijzonderen en tegelijkertijd het gebouw binnen de strakke maatvoering van het perceel te kunnen positioneren. De overdekte entreezone over twee bouwlagen vormt het accent tussen beide ‘vleugels’.

De functionele opdeling komt in de gevels tot uitdrukking in een duidelijk herkenbare horizontale plint waarin de fysiotherapieruimten en het consultatiebureau zijn ondergebracht.

De verbijzonderde eerste verdieping vormt een duidelijke ‘kop’ die gericht is op de kruising van de Kastelenlaan met de Slotlaan en markeert de stedenbouwkundige ligging van het plan. De kop aan de westzijde vormt een ‘zeembalkon’ voor de opgetilde en transparante kop en steekt uit.

Een verdiepingshoge met klimplanten begroeide groene plint onderstreept de ligging van het gebouw in de lommerrijke zone langs de Slotlaan en geeft het gebouw een duurzame en groene uitstraling, gekoppeld aan de functie van gezondheidscentrum. De gevels van het gebouw refereren met hun kleur aan de appartementengebouwen aan de overzijde van de Slotlaan.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met AAARCHITECTEN bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan