Copyright: Rijkswaterstaat
Vispassage
Zoet-Zout overgang
Habitat herstel
Copyright: Rijkswaterstaat
Vispassage
Zoet-Zout overgang
Habitat herstel

Dubbele dijkzone Eemsmonding

15 september
In het uiterste noordoosten van ons land word een stukje innovatieve dijk aangelegd die zijn gelijke in het land nog niet kent. Het stuk zeedijk van twaalf kilometer tussen Delfzijl en Eemshaven is het eerste in ons land dat volgens de nieuwste veiligheidsnormen én aardbevingsbestendige uitvoering versterkt wordt.

Dit gebied kent grote uitdagingen voor de toekomst: de slechte ecologische staat van de troebele Eemsmonding, bodemdaling en verzilting van het achterland, en teruglopende economische dragers. De nieuwe dijk kan meerwaarde bieden voor deze economische en ecologische problemen in het gebied. En aangezien dit traject het eerste is in een lange reeks van dijkverbeteringstrajecten langs de Waddenzee, is het een uitgelezen kans voor het testen van een drietal innovatieve oplossingen opdat de overige trajecten slimmer, sneller en goedkoper kunnen worden uitgevoerd.

Daarom heeft de Provincie Groningen aan BoschSlabbers en Alterra Wageningen UR gevraagd een ruimtelijke verkenning en haalbaarheidsstudie uit te voeren naar het concept ‘dubbele dijkzone’ tussen Eemshaven en Delfzijl.

Drie innovaties samengebracht
Drie innovaties zijn onderzocht: de Rijke Dijk, de Dubbele Dijk en de Overslagbestendige Dijk. Het basisprincipe van de Rijke Dijk is het creëren van een natuurlijker overgang tussen de dijk en het water. Bij de Dubbele Dijk wordt een dijk niet opgehoogd, maar leggen we een tweede dijk achter de huidige dijk aan. De Overslagbestendige Dijk kan meer overslaand water verwerken zonder dat een gat in de dijk ontstaat.

Deze innovaties zijn samengegoten en uitgewerkt in één nieuw dijkontwerp voor de kering ten zuiden van Eemshaven.

De nieuwe ‘dubbele dijkzone Eemsmonding’ bestaat uit een overslagbestendig gemaakte zeedijk aan de waterkant en een tweede dijk landinwaarts, die samen minstens zo robuust zijn als één primaire kering. De overslagbestendigheid word gecreëerd doordat de bekleding van de dijk en het binnentalud versterkt wordt. De tweede dijk wordt gemaakt van materiaal uit het gebied tussen de dijken. In de zeedijk komt een getijdeduiker, waardoor tussen de twee dijken een gebied met eb en vloed ontstaat, het ‘tussengebied’.

Tussenruimte onder invloed van getij
De ‘tussenruimte’ tussen de dijken is toegankelijk voor getijdeninvloeden en biedt tal van meekoppelkansen voor economie en ecologie. Het tussengebied wordt beschikbaar gesteld voor de teelt van zilte groenten, aquacultuur (de teelt van bijvoorbeeld vissen, schaaldieren, schelpdieren en waterplanten) en de invang van slib uit de Eems-Dollard. Want de te troebele Eems-Dollard heeft een groot overschot aan slib. Deze slibwinning wordt zorgt tevens voor de ontwikkeling van extra getijdenatuur.

Er wordt buitendijks een palenbos voor mosselen aangelegd en er komt een hoogwatervluchtplaats voor vogels. De verwachting is dat deze Rijke Dijk kan leiden tot een vermindering van de golfoploop. Op die manier draagt dit concept bij aan de waterveiligheid. Daarnaast kunnen op de Rijke Dijk planten en dieren goed gedijen.  In de getijdenpoeltjes blijft het water staan bij eb. Flora en fauna van het wad blijven zichtbaar bij laag water.

Dubbeldijk in aanbouw
De uitkomsten van de haalbaarheidsstudie en ruimtelijke verkenning zijn ingebracht bij de nadere uitwerking van de dijkversterkingsplannen door het Waterschap Noorderzijlvest in 2015. Begin 2018 is consortium Ommelanderdiek gestart met het aanleggen van de tweede dijk en het versterken van de zeedijk. Vanaf 2019 is de provincie aan de slag gegaan met de inrichting van het tussengebied.

Meer informatie is te vinden op:

www.provinciegroningen.nl/projecten/dubbele-dijk/
www.noorderzijlvest.nl/dijkeemshavendelfzijl
eemsdollard2050.nl/dubbele-dijk/

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BoschSlabbers

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan