Brandveilig dak met Triflex
Dak met Triflex dat brandveilig is
Brandveilig dak close-up
Dak Triflex brandveiligheid
Proces Triflex brandveilig dak
Brandveilig dak met Triflex
Dak met Triflex dat brandveilig is
Brandveilig dak close-up
Dak Triflex brandveiligheid
Proces Triflex brandveilig dak

Brandveilig werken aan daken

5 augustus 2020
Het brandveilig werken op daken is vandaag de dag nog steeds een belangrijk onderwerp. Zo is het alweer tien jaar geleden dat de norm met ontwerpvoorwaarden voor brandveilig werken aan daken (NEN 6050) werd ingevoerd. De aanloop was lang: al sinds eind jaren ’80 werd de focus gelegd op de problematiek van dakbranden bij het aanbrengen van dakbedekking.

Aanzienlijke vermindering aantal dakbranden

Specifieke cijfers zijn er niet, maar er is een zichtbare afname in het aantal dakbranden na invoering de van de NEN 6050. Het was niet zo dat er bij een groot deel van de werkzaamheden dakbranden ontstonden, maar een dakbrand heeft grote consequenties, wat kan leiden tot verwoesting van het gebouw en schade aan de omliggende omgeving.

Simon Zwart (Business Development Manager bij Triflex) ziet een aanzienlijke vermindering van het aantal dakbranden. “Dit komt vooral door alle ontwikkelingen en het gebruik van nieuwe en andere producten. Te denken aan zelfklevende materialen, verlijmde systemen en koud toepasbare systemen”, vertelt Zwart. Men is gewend om dakbedekking aan te brengen met open vuur, maar dat is niet per se de beste manier. Koud toepasbare en zelfklevende producten zijn een goede oplossing om toe te passen bij kritische zones van het dak.

Ontworpen voor de man op het dak
Een groot verschil met eerdere richtlijnen en publicaties is dat deze richtlijnen niet voor de man op het dak waren ontworpen. Voor de invoering van de NEN 6050 kon er pas op het dak worden bedacht of iets veilig was of niet, of dat er eventueel andere materialen nodig waren. Met de komst van deze NEN is heel duidelijk verwoord wat de eisen zijn om het risico op brand te beperken. Te denken aan de zone van 75 cm bij opstanden waarin geen open vuur gebruikt mag worden.

Wat vooral een behoorlijk positieve verandering teweeg heeft gebracht, is de bewustwording van de risico’s en het daarnaar handelen. Veel bedrijven hebben deze norm inmiddels als een bijbehorende eis omarmd en werken niet anders. Als je de NEN helemaal volgt, dan is de kans op brand nihil.

Verbeterpunten
Toch zijn er zeker nog voldoende verbeterpunten. Zo is het belangrijk dat men blijft nadenken bij het werken met hogere temperaturen. Een hoge temperatuur veroorzaakt brand. Dat er geen vlammen of vonken zichtbaar zijn, betekent niet dat er geen risico is op brand. Ook hete lucht kan voor brand zorgen. Zo wordt er soms gewerkt met apparaten die lucht verwarmen tot richting de 1000 graden en daar komt geen vlam of vonk aan te pas. Daar moet men nuchter over na blijven denken en dat staat niet in de NEN 6050.

Geen brandgevaar meer
Een goede oplossing voor het voorkomen van brandgevaar op daken is het toepassen van een koud aan te brengen systeem. Zo geven de daksystemen van Triflex elk oppervlak en ieder dakdetail een ondoordringbare afdichting. Door de koude applicatie kunnen brandgevaarlijke situaties tijdens de applicatie dus niet ontstaan. Bovendien zijn de producten brandvertragend. Ook als er een veilige situatie gecreëerd dient te worden voor mensen die op het dak moeten werken, biedt Triflex coatings met een antislip afwerking.

Referentie woningcorportaie Vidomes
Triflex heeft onder andere voor woningcorporatie Vidomes het dak volledig gerenoveerd.  In de onderstaade video wordt er uitgelegd hoe dit gedaan is en waarom deze organisatie voor Triflex heeft gekozen.
https://www.youtube.com/embed/wDbdNB9Hgdw

Informatie
Benieuwd wat Triflex voor u kan betekenen of wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Triflex bv

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan