Oostkant
Copyright: studio Driedubbel
kopgevel, zuidkant
Copyright: studio Driedubbel
Zuid-oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Overzicht oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Overzicht zuid-oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Bovenaanzicht
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (achterzijde)
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (voorzijde)
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (voorzijde)
Copyright: studio Driedubbel
Oostkant
Copyright: studio Driedubbel
kopgevel, zuidkant
Copyright: studio Driedubbel
Zuid-oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Overzicht oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Overzicht zuid-oostkant
Copyright: studio Driedubbel
Bovenaanzicht
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (achterzijde)
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (voorzijde)
Copyright: studio Driedubbel
De naastgelegen tiny houses/microwoningen 'Huismus' (voorzijde)
Copyright: studio Driedubbel

Herbestemming gymzaal 'Buurten in Besoyen'

22 juli
In Waalwijk stond deze gymzaal al jaren leeg. Prachtig gelegen aan een grasveldje met een haag, in de oude wijk Besoyen. Langs een doorgaand fietspad, een voormalige spoorlijn voor de toen bloeiende schoenenindustrie in de Langstraat, die oorspronkelijk van Den Bosch naar Geertruidenberg liep, daarom ook wel de 'Halve Zolenlijn' genoemd.

De gemeente schreef in januari 2018 een prijsvraag uit voor herbestemming van dit gebiedje, waarbij de gymzaal gesloopt mocht worden. Eis was dat er duurzame, betaalbare woningen voor terug zouden komen en dat er 600 m2 groen gehadhaafd zou blijven. Echter, sloop is niet duurzaam en dit gymzaaltje, gebouwd in 1970, was uniek in zijn vormgeving doordat de sportruimte op poten staat en de gele baksteen een vrolijk element vormt in zijn omgeving en de straat naar het ziekenhuis markeert. De moeite van het herbestemmen waard, aldus studio driedubbel. Ook het grasveldje voor het gebouw blijft in het nieuwe plan zoveel mogelijk gehandhaafd, zodat het naastgelegen appartementencomplex zijn uitzicht behoudt. Zowel gemeente als buurtbewoners (buurtparticipatie) kozen het plan van studio Driedubbel als winnaar!

De gymzaal was een onderdeel van de sportaccomodatie van het Willem van Oranjecollege. Het gebouw hiervan is een aantal jaren geleden ook al herbestemd tot appartementen en op de sportvelden zijn grondgebonden woningen gebouwd. Herbestemming van dit leuke gebouwtje zou op deze lokatie dus zeker niet uit de toon vallen.

Onder de poten van de gymzaal zijn 2 (senioren)appartementen gemaakt, ieder met een ruim terras. Hiertoe worden de kleedkamers gesloopt, maar de ontvangsthal en trappenhuis blijven intact. Op de verdieping, in de vormalige gymzaal zijn 4 appartementen met 2 woonlagen gesitueerd. Deze zijn door de vorm van het gebouw allemaal iets verschillend. De hoge ramen in de gymzaal zijn gehandhaafd en bieden zo extra daglicht in de woningen. Door een vide komt er ook achterin de woningen voldoende daglicht. In de kopgevels zijn 'gaten' gemaakt, voor daglicht en een loggia. Op het dak komen zonnepanelen en de woningen worden all electric verwarmd. Hierdoor zijn de woningen (bijna) 0 op de meter.

Om de gymzaal komt een gezamenlijke tuin, die ook voor buurtbewoners toegankelijk is, vandaar dat het totaalproject de naam 'Buurten in Besoyen' heeft gekregen.

Naast de gymzaal komen 4 tiny houses of microwoningen 'Huismus', eveneens een ontwerp van studio Driedubbel.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met studio Driedubbel

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van studio Driedubbel

Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan