Zuidoever
Copyright: meijeske fotografie
Entree Zuidoever
Copyright: meijeske fotografie
Entree - verticaal groen
Copyright: meijeske fotografie
verticaal groen
Copyright: meijeske fotografie
entree
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijk woonkamer
Copyright: meijeske fotografie
zitgedeelte met uitzicht op de kas
Copyright: meijeske fotografie
De kas
Copyright: meijeske fotografie
het groen loopt door tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijke keuken, eetkamer en zitgedeelte
Copyright: meijeske fotografie
keuken begane grond
Copyright: meijeske fotografie
bijzondere (herkenbare) wandbekleding
Copyright: meijeske fotografie
tactiliteit is een thema dat door het hele gebouw loopt
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijke woonkamer met uitzicht op de kas en tuin
Copyright: meijeske fotografie
groene sfeer
Copyright: Peter Baas
tactiele wanden
Copyright: meijeske fotografie
tactiele wanden en wandkleden in de woongroepen
Copyright: meijeske fotografie
geen doodlopende gangen maar loopcircuits
Copyright: Peter Baas
herkenbaarheid van het eigen appartement: wandkleed en vitrine voor persoonlijke spullen
Copyright: meijeske fotografie
keuken op de tweede verdieping
Copyright: meijeske fotografie
materialencontrast
Copyright: meijeske fotografie
looptcircuits rond 'eilanden'
Copyright: meijeske fotografie
elke verdieping is herkenbaar aan gebruik van materialen, kleuren en lichtintensiteit
Copyright: meijeske fotografie
detail materiaal
Copyright: meijeske fotografie
chique belettering
Copyright: meijeske fotografie
entree
Copyright: Tangram Architekten
De Kas
Copyright: Tangram Architekten
Plattegrond
Copyright: Tangram Architekten
doorsnede middenzone met kas
Copyright: Tangram Architekten
1-persoons en familie-appartement
Copyright: Tangram Architekten
Zuidoever
Copyright: meijeske fotografie
Entree Zuidoever
Copyright: meijeske fotografie
Entree - verticaal groen
Copyright: meijeske fotografie
verticaal groen
Copyright: meijeske fotografie
entree
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijk woonkamer
Copyright: meijeske fotografie
zitgedeelte met uitzicht op de kas
Copyright: meijeske fotografie
De kas
Copyright: meijeske fotografie
het groen loopt door tot aan de bovenste verdieping
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijke keuken, eetkamer en zitgedeelte
Copyright: meijeske fotografie
keuken begane grond
Copyright: meijeske fotografie
bijzondere (herkenbare) wandbekleding
Copyright: meijeske fotografie
tactiliteit is een thema dat door het hele gebouw loopt
Copyright: meijeske fotografie
gemeenschappelijke woonkamer met uitzicht op de kas en tuin
Copyright: meijeske fotografie
groene sfeer
Copyright: Peter Baas
tactiele wanden
Copyright: meijeske fotografie
tactiele wanden en wandkleden in de woongroepen
Copyright: meijeske fotografie
geen doodlopende gangen maar loopcircuits
Copyright: Peter Baas
herkenbaarheid van het eigen appartement: wandkleed en vitrine voor persoonlijke spullen
Copyright: meijeske fotografie
keuken op de tweede verdieping
Copyright: meijeske fotografie
materialencontrast
Copyright: meijeske fotografie
looptcircuits rond 'eilanden'
Copyright: meijeske fotografie
elke verdieping is herkenbaar aan gebruik van materialen, kleuren en lichtintensiteit
Copyright: meijeske fotografie
detail materiaal
Copyright: meijeske fotografie
chique belettering
Copyright: meijeske fotografie
entree
Copyright: Tangram Architekten
De Kas
Copyright: Tangram Architekten
Plattegrond
Copyright: Tangram Architekten
doorsnede middenzone met kas
Copyright: Tangram Architekten
1-persoons en familie-appartement
Copyright: Tangram Architekten

Nieuwbouw woon-zorginstelling

30 juni
Zuidoever is de eerste locatie van De Oevers, een nieuw concept van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Het is een woon-zorggebouw met een hoogwaardige uitstraling. De bewoners zijn ouderen met vergevorderde dementie of een ernstige somatische aandoening.
Zuidoever breekt rigoureus met de bestaande bouwtraditie van verzorgings- en verpleeghuizen. Het sluit mensen in de laatste fase van hun leven niet op, maar omarmt ze met warmte. Zorg wordt er verenigd met een hoge kwaliteit van leven, wat tevens leidt tot een lagere zorgvraag. Het gebouw biedt comfort en privacy, maar ook contact met de buitenwereld en medebewoners. Een leven zoveel mogelijk zoals de bewoners dat gewend waren, in een accommodatie die zich aan hun aanpast in plaats van andersom.

Locatie
Zuidoever staat op de Kop Zuidas van Amsterdam, in de oksel van de A10 afslag RAI. De keuze voor deze locatie - midden in de bruisende stad - is niet toevallig. Echte stadsmensen moet je als ze oud en hulpbehoevend worden niet verkassen naar een buitengebied. De stad met haar drukte en vele faciliteiten is zeker in de eerste fase van de ziekte nog een belangrijke basis voor de leefomgeving.
De buurt waar Zuidoever staat heeft een prettige schaal met veel groen en voorzieningen op loopafstand. Het gebouw sluit aan op de bestaande blokkenstructuur op de Kop Zuidas en het vriendelijke karakter van de buurt. Het heeft graduele overgangen van publiek naar privé, een alzijdige kwaliteit en biedt veel ruimte aan groen en water.
Hoewel programmatisch kleinschalig oogt Zuidoever robuust. Om het gebouw qua schaal en maat aan te laten sluiten op de grotere blokken in de directe omgeving, is Zuidoever opgebouwd naar de hoeken. Het is een ‘uitgehold’ blok dat van de buitenzijde stedelijk is en naar binnen toe zacht organisch. De getrapte ‘uitholling’ zorgt ervoor dat het gebouw veel daglicht binnenkrijgt, wat zeker voor ouderen belangrijk is. 

Natuurlijke sfeer met veel daglicht
De kas in de middenzone (het ‘uitgeholde’ deel) is essentieel voor Zuidoever. De glazen overkapping verbindt de blokken met elkaar, zorgt voor veel daglicht in het gebouw en biedt het jaar rond bescherming tegen geluid, regen, wind en kou. De bewoners kunnen in dit tussenklimaat het hele jaar naar buiten en elkaar ontmoeten. Ook vinden er allerlei activiteiten plaats. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat het nooit te warm wordt. ’s Winters werkt de kas als een buffer tegen kou en andere weersinvloeden. Dat levert een flinke energiebesparing op.
Mede door de glazen overkapping is Zuidoever een groene oase. De tuinen beginnen op straatniveau, lopen door tot in de kas en verspringen als een groene cascade tot aan de bovenste verdieping. Alle bewoners wonen daardoor aan ‘groen’. Binnen is sterk met buiten verbonden. Voor de inrichting van de tuinen is rekening gehouden met drie basisprincipes: prikkeling, herkenning en veiligheid.

Robuust van buiten, zacht van binnen
De ‘harde‘ buitenschil van het gebouw staat in groot contrast met de ‘zachte’ binnenkant waar zorg en welzijn centraal staan. Bij de entree verraden grote vlakken verticaal groen de tuinatmosfeer van Zuidoever. Eenmaal binnen opent zich een lichte, ‘natuurlijke’ wereld waarin de bewoners zich maximaal kunnen bewegen. 
Het graduele verschil in lichtintensiteit op de verdiepingen is kenmerkend voor Zuidoever. Hoe hoger je in het gebouw komt, hoe lichter het wordt. Het interieur is daarop aangepast, het wordt donkerder, of juist lichter als er minder buitenlicht op de woonlagen schijnt. 

Leefringen
In Zuidoever wonen zowel ouderen met dementie als ouderen met een somatische aandoening. De ene groep heeft vooral te maken met geestelijke achteruitgang,  de andere met voornamelijk fysieke beperkingen. Dat stelt hoge eisen aan de woon-zorgomgeving. Mensen met fysieke beperkingen willen graag contact met anderen en de buitenwereld, terwijl dementerenden juist baat hebben bij een meer besloten en veilige omgeving. Binnen Zuidoever kan het allebei: het biedt een grotere buitenwereld én kan zich verkleinen tot een veilige, huiselijke plek.
Bij het ontwerp is in ‘leefringen’ gedacht zodat mensen met verschillende actieradius op een natuurlijke manier met elkaar in contact kunnen komen. Nergens zijn doodlopende gangen, de traditionele gangstructuur is vervangen door ruimtes met ‘eilanden’ waar omheen gelopen kan worden. Met behulp van domotica kan de leefwereld op maat worden aangepast. Die kan zich vergroten of verkleinen, afhankelijk van wat men nodig heeft of nog kan. Die ontmoetingen leveren veel winst op want men kan elkaar helpen, sterker maken en aanvullen. Dat maakt dat ze zich gelukkiger voelen en vaak minder zorg nodig hebben. Het gebouw zorgt daarbij voor openheid, lichtheid, warmte en optimisme.

Mental map
Zuidoever heeft 54 appartementen verdeeld over vier woonlagen. Een aantal is geschikt om met een partner te wonen. De appartementen zijn met elkaar verbonden door de eerder genoemde loopcircuits rond ’eilanden’ . In de eilanden zijn voorzieningen voor het personeel verwerkt. Geen eiland is hetzelfde, wat de herkenbaarheid vergroot. Belangrijk, want veel bewoners moeten zich op intuïtie, tastzin en lichtintensiteit kunnen oriënteren. Als oriëntatiepunten zijn er onder meer speciale wandbekledingen en een vitrine voor eigen spulletjes bij de woningentree. Deze ‘mental map’ geeft de bewoners houvast.
Elke verdieping heeft eigen voorzieningen zoals een centrale keuken, een eetruimte, een kleine bibliotheek en zitgedeelten (woonkamers). Ook hier zijn verschillende materialen en kleuren toegepast.
Op de begane grond is er een muziekruimte en zijn er ruimtes voor zorgfuncties zoals fysiotherapie en ergotherapie.

Toekomstbestendig
Zuidoever is niet alleen een gebouw, het verbindt architectuur met een visie over zorg, personeelsbezetting en duurzaamheid. Het is zo ontworpen dat het flexibel kan worden ingedeeld. Als de woon-zorgvraag in de toekomst verandert kan het zich aanpassen. Zo is er ook een opzet mogelijk waarbij zelfstandig kan worden gewoond in grotere appartementen. Het gebouw is daarnaast ook technisch duurzaam. Het heeft een lagere EPC dan wettelijk vereist (<0,15), een speciaal ventilatiesysteem houdt de temperatuur stabiel, het maakt gebruik van warmte/koude opslag in de bodem en een warmtepomp, en is bovendien zeer goed geïsoleerd. Daarnaast liggen er 190 zonnepanelen op het dak.
Door de hoge restwaarde van het gebouw is de investeringsmogelijkheid vergroot. Het was daarom mogelijk om Zuidoever kwalitatief hoogwaardig af te werken. Daarvan profiteren de huidige bewoners.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Tangram architectuur en stedelijk landschap

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Tangram architectuur en stedelijk landschap

Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Tangram architectuur en stedelijk landschap
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan