interieur
Copyright: VOCUS architecten
interieur
Copyright: VOCUS architecten
interieur met zicht over voormalige vliegbasis
Copyright: VOCUS architecten
entree en overstek zuidzijde
Copyright: VOCUS architecten
overstek terras westzijde
Copyright: VOCUS architecten
zuidwestzijde paviljoen met terrassen en overstek
Copyright: VOCUS architecten
terras en gevel noordzijde
Copyright: VOCUS architecten
noordwest zijde
Copyright: VOCUS architecten
zuidwestzijde paviljoen met speelterrein en terrassen
Copyright: VOCUS architecten
Situatie
Copyright: VOCUS architecten
Begane grond
Copyright: VOCUS architecten
Verdieping
Copyright: VOCUS architecten
Gevels
Copyright: VOCUS architecten
Doorsnede
Copyright: VOCUS architecten
zuidwest zijde
Copyright: Rob van Esch
westzijde, overstek zorgt voor schaduw en beschutting
Copyright: Rob van Esch
vaste elementen in het interieur
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht rondom over de vliegbasis
Copyright: Rob van Esch
gevelmaterial binnen gelijk als buiten
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht over de omgeving
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht rondom over de vliegbasis
Copyright: Rob van Esch
noord gevel
Copyright: Rob van Esch
luifel en glas
Copyright: Rob van Esch
hout en glas
Copyright: Rob van Esch
interieur
Copyright: VOCUS architecten
interieur
Copyright: VOCUS architecten
interieur met zicht over voormalige vliegbasis
Copyright: VOCUS architecten
entree en overstek zuidzijde
Copyright: VOCUS architecten
overstek terras westzijde
Copyright: VOCUS architecten
zuidwestzijde paviljoen met terrassen en overstek
Copyright: VOCUS architecten
terras en gevel noordzijde
Copyright: VOCUS architecten
noordwest zijde
Copyright: VOCUS architecten
zuidwestzijde paviljoen met speelterrein en terrassen
Copyright: VOCUS architecten
Situatie
Copyright: VOCUS architecten
Begane grond
Copyright: VOCUS architecten
Verdieping
Copyright: VOCUS architecten
Gevels
Copyright: VOCUS architecten
Doorsnede
Copyright: VOCUS architecten
zuidwest zijde
Copyright: Rob van Esch
westzijde, overstek zorgt voor schaduw en beschutting
Copyright: Rob van Esch
vaste elementen in het interieur
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht rondom over de vliegbasis
Copyright: Rob van Esch
gevelmaterial binnen gelijk als buiten
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht over de omgeving
Copyright: Rob van Esch
vrij uitzicht rondom over de vliegbasis
Copyright: Rob van Esch
noord gevel
Copyright: Rob van Esch
luifel en glas
Copyright: Rob van Esch
hout en glas
Copyright: Rob van Esch

Café Restaurant Soesterdal

19 juni 2020
In het all-electric restaurant ontworpen op de zon genieten gasten van de weidsheid van de voormalige vliegbasis en het omringende natuurgebied.

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een ingetogen en duurzaam horecapaviljoen gerealiseerd, bestaande uit een café-restaurant met terras, omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken. Café Restaurant Soesterdal ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis. Windgesteldheid, zon-oriëntatie en materiaalkeuze waren bepalend en gericht op het realiseren van comfort en energiebesparing en een gezond gebouw.

Ontmoetingsplek als verbinder tussen vliegbasis en het dorp
De erfenis van vliegbasis Soesterberg bestaat uit een ongerept natuurgebied met recreatieve mogelijkheden. Soesterdal is onderdeel van deze nieuwe invulling. In opdracht van SEMS groep maakte VOCUS architecten een duurzaam ontwerp voor een café-restaurant met een weids uitzicht, omringd door terrassen en speelplekken en gelegen tegenover het Nationaal Militair Museum.

Het paviljoen is van veraf herkenbaar in de uitgestrekte vlakte en verwijst in vorm en materiaalgebruik naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden. Door de hoge glazen puien sluit de binnenruimte naadloos aan op de terrassen en speeltuinen rondom het paviljoen. De overstekken aan de zuid- en westzijde zorgen voor beschutting voor gasten op het terras en voor beschaduwing van het paviljoen. Dit zorgt binnen voor een aangenaam klimaat, voorkomt opwarming van het paviljoen en dus extra energieverbruik voor koeling.

Zichtlijnen en zonlicht bepalen de uitgangspunten
Vanaf de eerste schetsen voor het driehoekige kavel is rekening gehouden met de loop van de zon. Het lessenaarsdak is hellend richting het zuiden met overstekken aan de zuid- en westzijde. Deze hebben twee functies. Ze zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Daarnaast geven ze schaduw op het terras en voorkomen daarmee opwarming in de zomer.

Aan de noordzijde geeft een hoge glazen pui maximale daglichttoetreding. Deze zijde is maximaal geopend richting het vliegveld met een glazen pui van twee verdiepingen hoog. Gasten ervaren hierdoor vanuit het restaurant de indrukwekkende weidsheid van het terrein en het omringende natuurgebied. De hoogte is voor een deel benut voor een extra verdieping met een multifunctionele ruimte met ook hier zicht over de omgeving. Ook voor de bedrijfsvoering functioneert het paviljoen optimaal: vanachter de bar is er zicht over het gehele restaurant en de terrassen.

De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout die naar binnen doorlopen. Aan de binnenkant zorgt het hout voor een warme sfeer en een goede akoestiek. De stalen constructie, het glas en stalen dak geven het paviljoen een industriële uitstraling.

Duurzame ambities ruim gehaald
Het paviljoen is zeer energiezuinig door isolerend triple glas in combinatie met een slim installatieconcept. Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. En door ‘droge verbindingen’ kunnen materialen eenvoudig hergebruikt worden en voldoet het paviljoen aan het noodzakelijke streven naar meer circulariteit.

De duurzame ambitie is ook zichtbaar in de PV-panelen op het schuine dak. Deze leveren de stroom voor het allereerste all-electric restaurant in Nederland. Een restaurant zonder gasaansluiting is een unicum. Verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten zonder gebruik van fossiele brandstoffen. De rest van het dak is voorzien van sedum vegetatie. De extra massa zorgt voor een goed binnenklimaat. Door gebruik te maken van slimme oplossingen op het gebied van energie, en klimaatbeheersing staat er een gebouw dat bijdraagt aan duurzaam beheer en gebruik van het natuurgebied.  

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met VOCUS architecten bna BV

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van VOCUS architecten bna BV

VOCUS architecten bna BV
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan