Genoeg ruimte om te dwalen op de binnenplaats
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Groene binnenplaats met de verschillende materialen in gevel en grond
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Effect van schuine ramen door de zitjes binnen
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Verschillende herkenbare ruimtes binnen de woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Daglicht in gang met persoonlijke vitrine
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Verschillende herkenbare ruimtes binnen de woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Zitje in het raamkozijn
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkeuken woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkamer woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Zicht op de binnentuin vanuit de kamer
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkeuken met zicht op de woonkamer
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Uitstraling, veiligheid, bereikbaarheid van de tuinen dmv gallerij
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Ruimte om te dwalen op de verdieping
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Gallerij met overdekte dwaalroute
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Dementietuin
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Gevel in het straatbeeld van Heerenveen
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Genoeg ruimte om te dwalen op de binnenplaats
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Groene binnenplaats met de verschillende materialen in gevel en grond
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Effect van schuine ramen door de zitjes binnen
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Verschillende herkenbare ruimtes binnen de woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Daglicht in gang met persoonlijke vitrine
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Verschillende herkenbare ruimtes binnen de woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Zitje in het raamkozijn
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkeuken woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkamer woongroep
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Zicht op de binnentuin vanuit de kamer
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Woonkeuken met zicht op de woonkamer
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Uitstraling, veiligheid, bereikbaarheid van de tuinen dmv gallerij
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Ruimte om te dwalen op de verdieping
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Gallerij met overdekte dwaalroute
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Dementietuin
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman
Gevel in het straatbeeld van Heerenveen
Copyright: Fotografie Ronald Tilleman

Woonzorgcentrum Marijke Hiem

30 juni
Het verzachten van de overgang van privé naar gezamenlijk, tussen binnen en buiten en tussen zorg en wonen is het uitgangspunt voor de nieuwbouw van het woonzorgcentrum Marijke Hiem in Heerenveen. Het complex omvat 10 woongroepen en centrale voorzieningen gegroepeerd rondom verschillende tuinen. Zelfredzaamheid en keuzevrijheid liggen aan de basis van het ontwerpconcept van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra.  

Door de gelaagdheid waarmee Marijke Hiem is opgezet en vormgegeven, wordt de bewoners een bepaalde mate van keuzevrijheid geboden. Door de hofjesstructuur is er geborgenheid gecreëerd zonder de bewoner het gevoel te geven dat hun vrijheid wordt beperkt. De bewoner heeft de keuze zijn dag door te brengen in de geborgenheid van de groep of juist rond te dwalen binnen de hofjes en de tuin. Bewoners zijn overal welkom en komen nooit voor een dichte deur te staan.  

Oplevering in tijden van coronacrisis 
Het opleveren van een woongebouw voor mensen met dementie heeft in de huidige tijd een extra dimensie. Ondanks de coronacrisis moeten de bewoners zich thuis voelen in hun nieuwe woonomgeving. De ruimtelijke opzet van dit woongebouw maakt het mogelijk om bezoek te faciliteren doordat er niet maar één hoofdentree is, maar meerdere entrees voor de verschillende woongroepen. Tevens is er een groot aanbod aan kwalitatieve en beschutte buitenruimte. Dit zijn voorbeelden van elementen die in de toekomst steeds meer ingezet moeten worden. 

Traditionele waarden  
Voor de doelgroep, waarbij dementie een grote rol speelt, is de aanwezigheid van traditionele waarden van belang. Deze zijn terug te vinden in het ontwerp van de gevels, woonkamers, de individuele kamers en tuinen. Iedere woongroep heeft een eigen entree en bestaat uit negen studio's en een gemeenschappelijke woonkamer. Het ontwerp voor Marijke Hiem kenmerkt zich door een ingetogen architectuur, die zich naadloos voegt in het stedelijk weefsel. Het complex sluit daarmee aan bij de rustige omgeving, bij de naastgelegen woningtypologieën, maar vooral ook bij de gebruikersdoelgroep.  
 
Comfort en herkenbaarheid in het interieur  
In het interieur wordt aandacht besteed aan het comfort en de herkenbaarheid voor de cliënten. De ontsluitingsgangen zijn ontworpen als ‘kloostergang’, dat wil zeggen als overdekte omloop naar de directe relatie met de omliggende tuinen. Iedere individuele kamer heeft naast de voordeur een vitrinekast gekregen waarin persoonlijk objecten van de bewoner opgesteld kunnen worden. Zo wordt de herkenbaarheid van de kamers vergroot terwijl dit tegelijkertijd een verlevendiging van de gang bewerkstelligd. In de individuele kamers is er een zekere mate van inrichtingsflexibiliteit, waardoor de kamers gemakkelijk gepersonaliseerd kunnen worden. De gemeenschappelijke woonkamers zijn uitwisselbaar qua functionaliteit, maar ze onderscheiden zich door een verschillende uitstraling en kleurstelling.  
 
Vrij ronddwalen in de tuin  
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp zijn de verschillende tuinen. Iedere tuin kent een eigen thema: de ene tuin nodigt uit tot rustig op een bankje naar de vogeltjes kijken, terwijl de andere tuin juist activiteit stimuleert zoals het spelen van een potje jeu de boules. Binnen de grenzen van het complex kunnen de bewoners vrij ronddwalen, waarbij de verschillende sferen in de tuinen helpen bij de oriëntatie. De buitengrenzen zijn sturend, maar onopvallend, vormgegeven door middel van hagen en poorten. De looproutes door de tuinen zijn volledig vlak uitgevoerd, zodat een rollator- of scootmobielgebruiker geen hinder ondervindt.  
 
Woonzorgcentrum met toekomstwaarde  
Een tijdloos ontwerp kenmerkt zich door de mate van aanpasbaarheid in de toekomst voor functiewijzigingen. Het ontwerp is erop voorbereid dat het gebouw eventueel omgebouwd kan worden tot onafhankelijke woningen, zodat de toekomstwaarde van het vastgoed gegarandeerd wordt. Het complex is afgewerkt met een groen dak. Dit is enerzijds duurzaam in verband met de buffering van regenwater, anderzijds zorgt dit ervoor dat het ingetogen groene ontwerp ook zo toont vanaf de omringende hogere bebouwing. 
 

Opdrachtgever Meriant heeft in het voortraject een schetsontwerp opgesteld met Buro Kade (voorheen MBVDA) dat als basis diende voor de ontwerp- en uitvoeringstender dat begin 2018 plaatsvond. De tender werd gewonnen door een consortium van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra, aannemer Aan De Stegge en installateur Harwig. De tender werd niet alleen gewonnen op prijs, maar juist om de integraliteit van het ontwerp, waarbij de visie op zorg centraal staat. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Gortemaker Algra Feenstra architects

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Gortemaker Algra Feenstra architects

Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Gortemaker Algra Feenstra architects
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan