Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping markeren twee grote groene gevels de entree
Copyright: Sempergreen
Microcity op een toplocatie in Utrecht
Copyright: Ossip van Duivenbode
De groene gevels creëren een natuurlijk landschap binnen de stad
Copyright: Sempergreen
Het Platform - een multifunctioneel gemeenschapsgebouw
Copyright: Ossip van Duivenbode
De beplanting van de SemperGreenwall is speciaal voor dit project gekweekt
Copyright: Sempergreen
SemperGreenwall entree begane grond
Copyright: Ossip van Duivenbode
Outdoor SemperGreenwall
Copyright: Ossip van Duivenbode
Zo verlaagt het groen de omgevingstemperatuur, wat vooral in de hete zomers erg aangenaam is
Copyright: Sempergreen
De combinatie van een modern gebouw en groen is wat dit project speciaal maakt
Copyright: Sempergreen
In totaal beslaan de twee groene gevels 120 vierkante meter
Copyright: Sempergreen
De SemperGreenwall reduceert het omgevingsgeluid in de drukke stad
Copyright: Sempergreen
Een ontwerp waar wonen, werken en spelen wordt gecombineerd
Copyright: Ossip van Duivenbode
De grote weelderige groene gevel geeft het gebouw warmte
Copyright: Sempergreen
Daktuin Het Platform Utrecht
Copyright: Ossip van Duivenbode
Door het gebouw loopt een openbare route tot aan het stationsplein
Copyright: Sempergreen
Ontwerp van VenhoevenCS architecture+urbanism
Copyright: A2 Studio
Het Platform is gebouwd bovenop het nieuwe station Uithoflijn
Copyright: Ossip van Duivenbode
Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping markeren twee grote groene gevels de entree
Copyright: Sempergreen
Microcity op een toplocatie in Utrecht
Copyright: Ossip van Duivenbode
De groene gevels creëren een natuurlijk landschap binnen de stad
Copyright: Sempergreen
Het Platform - een multifunctioneel gemeenschapsgebouw
Copyright: Ossip van Duivenbode
De beplanting van de SemperGreenwall is speciaal voor dit project gekweekt
Copyright: Sempergreen
SemperGreenwall entree begane grond
Copyright: Ossip van Duivenbode
Outdoor SemperGreenwall
Copyright: Ossip van Duivenbode
Zo verlaagt het groen de omgevingstemperatuur, wat vooral in de hete zomers erg aangenaam is
Copyright: Sempergreen
De combinatie van een modern gebouw en groen is wat dit project speciaal maakt
Copyright: Sempergreen
In totaal beslaan de twee groene gevels 120 vierkante meter
Copyright: Sempergreen
De SemperGreenwall reduceert het omgevingsgeluid in de drukke stad
Copyright: Sempergreen
Een ontwerp waar wonen, werken en spelen wordt gecombineerd
Copyright: Ossip van Duivenbode
De grote weelderige groene gevel geeft het gebouw warmte
Copyright: Sempergreen
Daktuin Het Platform Utrecht
Copyright: Ossip van Duivenbode
Door het gebouw loopt een openbare route tot aan het stationsplein
Copyright: Sempergreen
Ontwerp van VenhoevenCS architecture+urbanism
Copyright: A2 Studio
Het Platform is gebouwd bovenop het nieuwe station Uithoflijn
Copyright: Ossip van Duivenbode

Nieuwbouw 'Het Platform' Utrecht

23 juni

In hartje Utrecht is ‘Het Platform’ verrezen – een multifunctioneel gemeenschapsgebouw waar wonen, werken en spelen wordt gecombineerd. Deze Microcity is gebouwd op een toplocatie in de stad, namelijk bovenop de tram- en busterminal Uithoflijn en direct grenzend aan het stationsplein.

Het ontwerp van architect VenhoevenCS architecture+urbanism is gericht op een gezonde levensstijl in een inspirerende omgeving, met veel licht, lucht en groen. Dankzij een mix van complementaire functies wil het Platform vooral autarkisch zijn. Binnen de neutrale grijstinten waaruit het gebouw is opgetrokken zijn allerlei groene accenten aangebracht, zowel in de vorm van daktuinen als door middel van twee grote weelderige groene gevels, door Sempergreen geplaatst in opdracht van BTL Realisatie

Eerste natuur-inclusieve woongebouw in Nederland op deze schaal

In de stedelijke omgeving is relatief weinig ruimte beschikbaar voor levend groen, vooral op deze unieke locatie nabij een openbaar vervoersknooppunt. Het Platform is echter ontworpen als een drager voor allerlei groen als ware het een natuurlijk landschap binnen de stad en toont hiermee haar natuur-inclusieve karakter. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping markeren twee grote groene gevels de entree. Ze bieden de bewoners en bezoekers direct een prettige ambiance. De verticale tuinen zijn een aanvulling op de vier daktuinen, waaronder een kijk-tuin, een parktuin met picknicktafels en zelfs een boomgaard. Deze tuinen bieden een fantastisch uitzicht over het stationsgebied en het historische stadscentrum. Op deze schaal is het waarschijnlijk het eerste natuurinclusieve woongebouw in Nederland dat is gerealiseerd. 

Christiaan Bakker, Sempergreen Vertical Systems:
“Met relatief weinig ruimte hebben we levend groen weten aan te brengen in de stedelijke omgeving. De combinatie van een modern en strak gebouw en de warmte van groen is wat dit project speciaal maakt.”

SemperGreenwalls voorzien van irrigatiesysteem en vorstbeveiliging
De twee groene gevels van Sempergreen zijn speciaal voor dit project gekweekt, waarbij het beplantingsschema in zorgvuldig overleg met de architect is samengesteld. Aangezien de entree een onverwarmde ruimte is, zijn beide gevels voorzien van op elkaar afgestemde buitenbeplanting. In totaal beslaan de gevels 120 vierkante meter. De gebouwbeheerder heeft geen omkijken naar de verzorging van de planten, want dit gebeurt geheel automatisch met behulp van het unieke Sempergreen Plant Care System. Dit volautomatische irrigatiesysteem voorziet de planten van de benodigde water- en voedingsstoffen. Bovendien is het systeem uitgerust met vorstbeveiliging.

Groen biedt vele voordelen in de stad
Naast het creëren van een prettige ambiance, bieden groene gevels nog veel meer voordelen voor een gebouw en haar omgeving. Zo verlaagt het groen de omgevingstemperatuur, wat vooral in de hete zomers erg aangenaam is. Ook wordt Co2 uit de lucht opgenomen en omgezet in zuurstof. Daarnaast heeft een SemperGreenwall een geluidsabsorberende werking. Het reduceert het omgevingsgeluid in de drukke stad. Tot slot verrijken de SemperGreenwalls de biodiversiteit in de stad; een groene gevel is als een oase voor bijen, vlinders en insecten. 

Minimale footprint van slechts 170m2 op het maaiveld

Aangezien Het Platform bovenop het nieuwe station Uithoflijn wordt gebouwd, heeft het totale project van ruim 18.000 m2 een minimale footprint van slechts 170 m2 op het maaiveld. Het lijkt bijna alsof het gebouw op zijn plaats is 'gegroeid'. Om de vele technische uitdagingen op te lossen, werd een ingenieuze, op maat gemaakte lichtgewicht stalen constructie met 3D-spanten ontwikkeld. Naast 200 huurwoningen voor starters, biedt het gebouw plaats aan collectieve voorzieningen zoals een restaurant, bedrijfsruimten, een fietsenstalling en veel 'sticky spaces' voor sociale ontmoetingen. Voorbijgangers worden ook uitgenodigd om van deze ruimtes te genieten. Door het gebouw loopt een openbare route tot aan het stationsplein. Een monumentale doorgang halverwege geeft toegang tot de ‘stedelijke woonkamer’. Dankzij het vele groen voelen bewoners en bezoekers voelen zich zowel thuis, als onderdeel van de bruisende stad Utrecht.

Bekijk hieronder de projectvideo van 'Het Platform':
https://www.youtube.com/watch?v=tBEh0RcTKYg&t

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Sempergreen

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan