Uitzicht vanuit de Villa over de zolder.
Copyright: Sonia Mangiapane
Het pannendak is deels vervangen door glas zonder het oorspronkelijke karakter te verliezen.
Copyright: Sonia Mangiapane
De historische lagen blijven zichtbaar in het interieur.
Copyright: Sonia Mangiapane
De vide verbind de verschillende verdiepingen daar waar de twee gebouwen elkaar ontmoeten.
Copyright: Sonia Mangiapane
De trap gezien vanuit de vide.
Copyright: Sonia Mangiapane
Het iconische gebouw de Brug zweeft boven de historische gebouwen en is zichtbaar vanuit de vide.
Copyright: Sonia Mangiapane
Landschapskantoor onder het houten zadeldak.
Copyright: Sonia Mangiapane
De sculpturale houten trap verbindt alle niveaus.
Copyright: Sonia Mangiapane
JDWA ontwierp unieke verlichting voor Upfield.
Copyright: Sonia Mangiapane
De materialisatie van het interieur benadrukt het contrast tussen het nieuwe en het bestaande.
Copyright: Sonia Mangiapane
Landschapskantoor met uitzicht over de rivier de Maas.
Copyright: Sonia Mangiapane
Multifunctionele wanden van vergaderruimtes met pantry en telephone boots.
Copyright: Sonia Mangiapane
Informele vergaderruimte opgenomen in het meubelstuk dat de ruimte visueel verdeeld.
Copyright: Sonia Mangiapane
De karakteristieke constructie van het zadeldak is zichtbaar in het 'nieuwe' kantoorlandschap.
Copyright: Sonia Mangiapane
De meubels zijn tot in detail vormgegeven en zijn aanpasbaar naar de vraag van de gebruiker.
Copyright: Sonia Mangiapane
De kantoorruimte representeert de nieuwe identiteit van Upfield.
Copyright: Sonia Mangiapane
De identiteit van Upfield is zichtbaar in de materialisatie, de meubels en het gebruik van groen.
Copyright: Sonia Mangiapane
Alle kantoren, laboratoria, keukens, logistiek en productie gecombineerd op één locatie.
Copyright: JDWA (Johan de Wachter Architecten)
Plattegrond en snede.
Copyright: JDWA (Johan de Wachter architecten)
Uitzicht vanuit de Villa over de zolder.
Copyright: Sonia Mangiapane
Het pannendak is deels vervangen door glas zonder het oorspronkelijke karakter te verliezen.
Copyright: Sonia Mangiapane
De historische lagen blijven zichtbaar in het interieur.
Copyright: Sonia Mangiapane
De vide verbind de verschillende verdiepingen daar waar de twee gebouwen elkaar ontmoeten.
Copyright: Sonia Mangiapane
De trap gezien vanuit de vide.
Copyright: Sonia Mangiapane
Het iconische gebouw de Brug zweeft boven de historische gebouwen en is zichtbaar vanuit de vide.
Copyright: Sonia Mangiapane
Landschapskantoor onder het houten zadeldak.
Copyright: Sonia Mangiapane
De sculpturale houten trap verbindt alle niveaus.
Copyright: Sonia Mangiapane
JDWA ontwierp unieke verlichting voor Upfield.
Copyright: Sonia Mangiapane
De materialisatie van het interieur benadrukt het contrast tussen het nieuwe en het bestaande.
Copyright: Sonia Mangiapane
Landschapskantoor met uitzicht over de rivier de Maas.
Copyright: Sonia Mangiapane
Multifunctionele wanden van vergaderruimtes met pantry en telephone boots.
Copyright: Sonia Mangiapane
Informele vergaderruimte opgenomen in het meubelstuk dat de ruimte visueel verdeeld.
Copyright: Sonia Mangiapane
De karakteristieke constructie van het zadeldak is zichtbaar in het 'nieuwe' kantoorlandschap.
Copyright: Sonia Mangiapane
De meubels zijn tot in detail vormgegeven en zijn aanpasbaar naar de vraag van de gebruiker.
Copyright: Sonia Mangiapane
De kantoorruimte representeert de nieuwe identiteit van Upfield.
Copyright: Sonia Mangiapane
De identiteit van Upfield is zichtbaar in de materialisatie, de meubels en het gebruik van groen.
Copyright: Sonia Mangiapane
Alle kantoren, laboratoria, keukens, logistiek en productie gecombineerd op één locatie.
Copyright: JDWA (Johan de Wachter Architecten)
Plattegrond en snede.
Copyright: JDWA (Johan de Wachter architecten)

Transformatie - Upfield kantoor 'The Attic'

16 juni 2020
Het fabriekscomplex aan de Nassaukade was een van de eerste fabrieken op het toen nog bijna lege ontwikkelingsgebied Feijenoord op de linkeroever van de Maas. Door verschillende uitbreidingen en het continu optimaliseren van het productieproces en is de oorspronkelijke fabriek op een organische wijze uitgegroeid tot een beeldbepalend gebouwencomplex met een historisch gelaagd karakter.

JDWA transformeerde een grote ongebruikte zolder van het oorspronkelijke pand uit 1891 en enkele leegstaande verdiepingen van de naastgelegen villa uit 1915 tot nieuwe hedendaagse comfortabele kantoorruimtes. Door het contrast tussen de bestaande gebouwen en de nieuwe ingrepen ontstaat een werkomgeving met karakteristieke ruimtelijke kwaliteiten.

In 2017 heeft Unilever de margarinetak afgesplitst. Deze bedrijfstak is verder gegaan als onafhankelijk bedrijf met de naam Upfield. De panden van de site in Rotterdam moesten daarom ook fysiek gesplitst worden om beide bedrijven op de site te kunnen laten functioneren. JDWA werkt aan verschillende projecten en ingrepen in het bestaande vastgoed om te komen tot een nieuwe organisatie en logica op de site. Het uiteindelijke doel is een volledig hedendaags kantoor- en productiemilieu te creëren zodat de bestaande fabriek een nieuwe levensfase in kan gaan. Het behoud van het historisch stadsgezicht en het optimaliseren van het bestaande ruimtegebruik voor de kantoren, onderzoeksfaciliteiten en logistieke ruimten, waren hierbij de uitgangspunten.

De fabriek heeft de begane grond van de site in gebruik met ruimtes voor productie, logistieke ruimtes en magazijnen. De bovengelegen verdiepingen stonden deels leeg en JDWA heeft de potentie voor transformatie van deze ruimtes onderzocht. Door het samenvoegen en verbinden van de verschillende ruimtes ontstaat er ruimte voor een hedendaagse werkomgeving over 5 niveaus.

Alle interventies representeren de ambitie van Upfield om op een andere manier te werken. Individuele kantoren worden tot een minimum beperkt en het verbinden van de verschillende niveaus versterkt het gevoel van saamhorigheid en stimuleert samenwerking. De interieurs zijn ontworpen in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van Upfield, die verantwoordelijk zijn voor de visuele identiteit en branding, om de waarden van Upfield terug te laten komen in het ontwerp. Het standaard kantoorprogramma is aangevuld met een mix van formele en informele vergaderruimtes. Vanwege het bijzondere werk dat Upfield doet, maken ook keukens en proefstations onderdeel uit van het programma. Het resultaat is een creatieve en dynamische werkplek die flexibiliteit biedt voor de verschillende werkzaamheden.

Op de ruime zolderverdieping, onder het dubbele zadeldak wordt het landschapskantoor gesitueerd. Centraal in de ruimte, tussen de twee kappen, bevindt zich een verbindingszone waar meubelstukken met vergaderruimtes, informele vergaderruimtes en gedeelde voorzieningen worden geplaatst. De positionering van de meubelstukken verdeelt de zoldervloer in zones met verschillende afmetingen en unieke ruimtelijke kwaliteiten.

Daar waar de twee oorspronkelijke gebouwen elkaar ontmoeten, in het hart van het project, wordt een grote vide met hierin een sculpturale houten trap gerealiseerd die alle vijf niveaus zowel fysiek als visueel met elkaar verbindt. De originele gevel van de villa wordt zichtbaar en grote glazen puien en deuren geven toegang tot de vide. Om deze bijzondere ruimte te activeren zijn hier gedeelde faciliteiten in geplaatst.

Een deel van het dak is vervangen door glas om de voorzijde van de zolderverdieping te voorzien van daglicht. Tevens biedt het de medewerkers een spectaculair uitzicht over de Maas. Het tweede dak is opengewerkt door aan de achterzijde twee extra grote dakkapellen te plaatsen. In het middengebied zijn speciale daklichten ontworpen om het daglicht binnen te laten dringen. Om het ruimtegebruik verder te optimaliseren, zijn de wanden van de meubelstukken multifunctioneel uitgevoerd door er geïntegreerde functies zoals telefooncellen, kluisjes, reproductieruimtes, productdisplays en ruimte voor technische installaties in te plaatsen. De robuuste details van het interieur passen bij de schaal van de meubels en benadrukken het contrast tussen de nieuwe ingrepen en de bestaande gebouwen. Het toegepaste hout en de talrijke planten vertegenwoordigen de natuurlijke filosofie van Upfield.

Tijdens het ontwerpproces stond duurzaamheid centraal. Door intensief hergebruik, herpositionering van functies en transformatie is het ruimtegebruik geoptimaliseerd. Nu de kantoren en productieruimten op één locatie gesitueerd zijn wordt de logistiek eenvoudiger en ontstaat er flexibiliteit. De flexibiliteit is ook in het interieur doorgevoerd. Het vrijmaken en verbinden van de plattegronden zorgt voor flexibel in te delen ruimtes die in de toekomst gemakkelijk aanpasbaar is.

De bestaande gebouwschil is volledig geïsoleerd en er zijn nieuwe kozijnen met hoog isolerend glas geplaatst. Gebroken bakstenen en voegwerk zijn vervangen, constructief staal is corrosiebestendig gemaakt door het toepassen van kathodische bescherming en de ornamenten zijn hersteld en geschilderd. Naast de energetische upgrade van de gebouwschil zijn er nieuwe duurzame installaties geïmplementeerd. Deze installaties maken gebruik van de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces van de onderliggende fabriek om de kantoorruimte te verwarmen. Nu er meer daglicht de ruimtes binnen komt wordt een kwalitatieve werkomgeving gecreëerd en wordt er tegelijkertijd energie bespaard.

Op deze manier is een eigentijdse kantooromgeving gecreëerd die de nieuwe identiteit van Upfield representeert met maximaal behoud van het karakter van de historische gebouwen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Johan de Wachter Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van Johan de Wachter Architecten

Johan de Wachter Architecten
Johan de Wachter Architecten
Johan de Wachter Architecten
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan