oostgevel (bijna gereed)
Copyright: Michael van Oosten
oostgevel (start renovatie/restauratie/transformatie)
Copyright: burobeb
westgevel
Copyright: gemeente maastricht
begane grond; kleuren schema vloeren en wanden
Copyright: burobeb
entree tochtportaal
Copyright: Michael van Oosten
infobalie ruimte
Copyright: Michael van Oosten
leslokaal
Copyright: Michael van Oosten
leslokaal
Copyright: burobeb
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: Michael van Oosten
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: burobeb
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: Michael van Oosten
uitzicht op de hofwoningen
Copyright: burobeb
verdieping; kleurenschema vloeren en wanden van de appartementen
Copyright: burobeb
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
slaapkamer voor 4 personen
Copyright: burobeb
gang vanuit woonkeuken naar slaapkamers en sanitair
Copyright: Michael van Oosten
verdiepingsgang met open deur van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
gang vanuit woonkeuken naar slaapkamers en sanitair
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
aansluiting antraciet wandprofiel met kozijn tussenstijl
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
vier persoonsslaapkamer in een appartement
Copyright: Michael van oosten
appartement toilet
Copyright: burobeb
vierde verdieping met recreatiezaal; kleurenschema
Copyright: burobeb
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
slaapkamer
Copyright: Michael van Oosten
recreatiezaal
Copyright: Michael van Oosten
recreatiezaal
Copyright: Michael van Oosten
vijfde verdieping; kleurenschema vloeren en wanden
Copyright: burobeb
gang met zicht naar een kantoor
Copyright: Michael van Oosten
vergaderzaal met mobiele wand
Copyright: Michael van Oosten
toiletgroep
Copyright: Michael van Oosten
trappenhuis
Copyright: Michael van Oosten
trappenhuis
Copyright: Michael van Oosten
doorsneden
Copyright: burobeb
verdieping met appartementen
Copyright: burobeb
principe gevel / kozijn / binnenwand aansluiting
Copyright: burobeb
principe gevel / kozijn / detail
Copyright: burobeb
kozijnen van: souterrain, begane grond, eerste verdieping
Copyright: burobeb
vogelvlucht impressie
Copyright: burobeb
oostgevel (bijna gereed)
Copyright: Michael van Oosten
oostgevel (start renovatie/restauratie/transformatie)
Copyright: burobeb
westgevel
Copyright: gemeente maastricht
begane grond; kleuren schema vloeren en wanden
Copyright: burobeb
entree tochtportaal
Copyright: Michael van Oosten
infobalie ruimte
Copyright: Michael van Oosten
leslokaal
Copyright: Michael van Oosten
leslokaal
Copyright: burobeb
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: Michael van Oosten
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: burobeb
activiteitenruimte in het werkplaatsgebouw
Copyright: Michael van Oosten
uitzicht op de hofwoningen
Copyright: burobeb
verdieping; kleurenschema vloeren en wanden van de appartementen
Copyright: burobeb
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
slaapkamer voor 4 personen
Copyright: burobeb
gang vanuit woonkeuken naar slaapkamers en sanitair
Copyright: Michael van Oosten
verdiepingsgang met open deur van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
gang vanuit woonkeuken naar slaapkamers en sanitair
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
aansluiting antraciet wandprofiel met kozijn tussenstijl
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
vier persoonsslaapkamer in een appartement
Copyright: Michael van oosten
appartement toilet
Copyright: burobeb
vierde verdieping met recreatiezaal; kleurenschema
Copyright: burobeb
woonkeuken van een appartement
Copyright: Michael van Oosten
slaapkamer
Copyright: Michael van Oosten
recreatiezaal
Copyright: Michael van Oosten
recreatiezaal
Copyright: Michael van Oosten
vijfde verdieping; kleurenschema vloeren en wanden
Copyright: burobeb
gang met zicht naar een kantoor
Copyright: Michael van Oosten
vergaderzaal met mobiele wand
Copyright: Michael van Oosten
toiletgroep
Copyright: Michael van Oosten
trappenhuis
Copyright: Michael van Oosten
trappenhuis
Copyright: Michael van Oosten
doorsneden
Copyright: burobeb
verdieping met appartementen
Copyright: burobeb
principe gevel / kozijn / binnenwand aansluiting
Copyright: burobeb
principe gevel / kozijn / detail
Copyright: burobeb
kozijnen van: souterrain, begane grond, eerste verdieping
Copyright: burobeb
vogelvlucht impressie
Copyright: burobeb

Transformatie van werkgebouw naar woongebouw

20 mei
Na een architectenselectie heeft BUROBEB de opdracht van het COA verkregen voor het ontwerp van het nieuwe AZC te Maastricht, nabij de Noorderbrug langs de Maas.  Het AZC gaat 700 bewoners huisvesten. De opdracht bestaat uit de transformatie en renovatie van een gemeentelijk monument, het voormalige PLEM gebouw en uit nieuwbouw van 38 woningen.  De nieuwe opvanglocatie aan de François de Veijestraat, zal in juni 2020 in gebruik  worden genomen.

Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) kocht vijf jaar geleden het voormalige kantoor van de PLEM, de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij, van de gemeente Maastricht. Het gebouw zal tot 2037 als vaste opvanglocatie voor asielzoekers in de Limburgse hoofdstad fungeren. Het PLEM-gebouw, een markant gebouw uit de jaren zestig, dat tot gemeentelijk monument is verklaard, stond al enige jaren leeg en was zwaar verwaarloosd. Het is nu  gerenoveerd en verduurzaamd. De bewoners van het AZC  worden deels gehuisvest in het voormalige PLEM gebouw en deels in de nieuwbouw.
In het PLEM gebouw komen 43 wooneenheden (appartementen) en daarnaast gemeenschappelijke ruimten zoals was- en droogruimten, kantoren, leslokalen en een recreatieruimte. In het werkplaatsgebouw komen de activiteitenruimten. 

Het PLEM-Gebouw is in 1964 ontworpen door architect Swinkels voor de Provinciale Limburgse Elektriciteit maatschappij. Ontworpen volgens de principes van het Nieuwe Bouwen is het in 1967 opgeleverd. Het is een gebouw van vijf verdiepingen, een souterain en een dakopbouw. Het gebouw heeft een verbijzondering gekregen door de bovenste verdieping aan de zuidzijde op te tillen: het licht hellende dak van de feest zaal. Het gebouw is Noord/zuid georiënteerd, vlak naast de Maas en gesitueerd in een groene zone. Het gebouw bestaat uit een gestorte betonconstructie met een vrijstaande kolommenstructuur en glazen gevels. De betonnen vloeren steken buiten de glazen gevelwanden uit  als glazenwasserbalkons en fungeren als passieve zonwering. Vanwege deze doorgaande balkons krijgt het gebouw een sterk horizontaal karakter. Alleen ter plaatse van de trappenhuizen en het laboratorium zijn de gevelwanden voorzien van verticale betonnen lamellen. Dwars op en verbonden aan het hoofdgebouw taat een een-laags werkplaatsgebouw met zaagtanddaken.

Uitgangspunt voor het ontwerp was om het oorspronkelijke karakter van het gebouw zo min mogelijk aan te tasten en de huidige verrommeling in en aan de gevel te vermijden na restauratie. Het gehele gebouw is in de oorspronkelijke lichtgrijze kleur teruggebracht. De nieuwe verdiepingshoge en kantoorbrede glazen gevelpuien, aangebracht in de betonnen gevel structuur refereren aan de oorspronkelijke puien met een compositie van stijlen, dorpels en te openen ramen. Ondanks dat er nu om de 1.80 meter of 3.60 meter een binnenwand aansluit op het buitengevelkozijn. Ten behoeve van de aansluiting van een binnenwand op de gevelpui is een speciaal verdiepingshoog  antracietkleurig stalen wand-aansluitprofiel ontworpen met de vereiste geluidwerende en brandwerende kwaliteit. In het gevelbeeld zijn daardoor de wandaansluitingen op de tussenstijlen  niet waarneembaar. Tevens zijn koven , screens en gordijnen in de kleur antraciet gekozen om zo min mogelijk het gevelbeeld te verstoren. 

Het gebouw bestaat uit zeven lagen, van het souterrain tot aan de vijfde verdieping. Het souterain wordt 'uitgegraven' zodat deze verdieping geschikt wordt voor bewoning. Op de begane grond komen kantoren, doktersruimten, leslokalen, balieruimten en de personeelskantine. In het souterrain en de eerste vier verdiepingen worden wooneenheden gemaakt voor acht bewoners met woonkeuken, slaapkamers en sanitair. Op de vierde verdieping wordt de bestaande feestzaal getransformeerd tot recreatieruimte. De vijfde verdieping is gereserveerd voor kantoor -en vergaderruimte voor het COA. Voor de renovatie en transformatie is het PLEM-kantoor vrijwel helemaal gestript en van asbest-onderdelen ontdaan. Helaas waren de bestaande aluminiumkozijnen voorzien van asbest houdende kit en konden zodoende niet behouden blijven. Omdat het gebouw een modern momument is, zijn alle nieuwe invullingen in pricipe weer demontabel. In verband met eventuele toekomstige indelingswijzigingen zijn de verdiepingen opnieuw ingedeeld met metalstud binnenwanden. De buitengevel is van geïsoleerd gevelstucwerk -en voorzien van nieuwe stalen kozijnen met zonwerend glas. Verder zijn er zo veel mogelijk bestaande afwerkingen en details in het gebouw  bewaard of opnieuw aangebracht, zoals de metselwerk kopgevels, natuursteenvloeren en -trappenhuizen, houten wanden in de recreatieruimte, houten binnen en -buitenplafonds en de travertin wanden bij de lifthallen. De nieuw ontworpen gangzones zijn gebruikt voor de horizontale en verticale installatiekanalen. Door hiervoor deze zone ten volle te benutten zijn de bestaande gestorte betonvloeren met de houten-planken-bekisting-structuur in de appartementen aan de onderkant als hoge plafonds waarneembaar.

 Het ontwerp voor het interieur heeft affiniteit met de principes van het Nieuwe Bouwen en is tevens gebaseerd op de nieuwe functie van het gebouw en haar nieuwe  bewoners. De plattegronden van de verdiepingen in het langgerekte gebouw met de appartementen en de vele kamers refereren aan het Nederlandse cultuurlandschap. Weilanden, sloten en kleurige bollenvelden wisselen elkaar af in een strakke orthogonale structuur. Deze inspiratie is driedimensionaal  verwerkt in een kleurenschema voor de vloeren en binnenwanden van het AZC. Van deze kleurencompositie is er overdag in het gevelbeeld nog niets van te zien, maar als 's avonds de lichten in de kamers aan gaan, zullen de verschillende wooneenheden zich presenteren met elk een eigen kleur. 

Op de voormalige parkeerplaats van het PLEM gebouw zijn vijf woonblokken met 38  grondgebonden woningen toegevoegd, rond een hof met de bestaande bomen en een nieuwe speelplaats voor kleine kinderen. Elke woning is geschikt voor acht bewoners. Deze nieuwbouw is drielaags met op de begane grond de woonkeuken en op de verdiepingen slaapkamers en sanitair. De 'Hofwoningen AZC Maastricht' worden op een eigen projectpagina van Architectenweb gedocumenteerd.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BUROBEB

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan