Proeftuin Pigmenthof

18 mei
Bij het groot onderhoud van de Regenboogbuurt zijn diverse ambities geformuleerd, waaronder het tegengaan van wateroverlast en hittestress. Daarom is een experimentele proeftuin ontwikkeld met nieuwe oplossingen voor het beperken van wateroverlast, het aanleggen van klimaatbestendige en verkoelende beplantingen en bomen, om tegelijkertijd mensen bewust maken van waterbeheer en het tegengaan van bodemdaling.

Meer groen
De Pigmenthof was een grotendeels versteend gebied tussen rijen met geschakelde woningen. In de digitale watermodellering was duidelijk een potentiele wateroverlast te zien bij piekbuien. Daarnaast gaf de verstening een bron van hittestress aan tussen de woningen. Tenslotte was er sprake van forse bodemdaling. Om al deze aspecten aan te pakken, is een ontwerp gemaakt met aanzienlijk minder verharding en veel meer groen.

Onderzoek waterbeheer
Binnen het ontwerp is vooraf gekeken naar de verschillende grondwaterstanden binnen het gebied. Daarnaast is onderzocht hoeveel water opgevangen diende te worden. Tenslotte is gezocht naar noodafvoervoorzieningen voor de meest extreme neerslagsituaties. Op basis hiervan is het ontwerp gemaakt, waarbij vrijwel al het regenwater in het gebied zelf wordt geborgen en geïnfiltreerd.

Onderzoek beplanting
De beplanting zal regelmatig natte voeten hebben door de opvang van regenwater. Daarnaast kan het ook zijn dat de beplanting een lange tijd droog staat, bijvoorbeeld in de zomer. De beplanting die gekozen is, bestaat uit vaste planten en heesters die zo goed mogelijk gedijen in beide gevallen. De komende jaren monitoren we het gekozen assortiment op deze aspecten en algehele vitaliteit.

Onderzoek behoud bomen
De bestaande bomen zijn zo veel mogelijk gehandhaafd. Mensen zijn gehecht aan bomen. Zo ook de bewoners van de Pigmenthof. Ook helpen bomen bij het verlagen van hittestress. Na onderzoek is geconcludeerd dat de meeste gezonde bomen in de Pigmenthof behouden konden blijven. Deze maken deel uit van het ontwerp. Op een beperkt aantal plekken zijn nieuwe boomsoorten aangeplant. De vitaliteit van de bomen wordt de komende jaren nauwkeurig gemonitord.

Onderzoek bodemdaling
Onder een strook bestrating is een proef ingericht voor toepassing van verschillende lichtgewicht ophoogmaterialen om verdere bodemdaling zoveel mogelijk tegen te gaan. Hierbij wordt tevens gekeken naar de mogelijkheid voor waterberging in deze proefvakken.

Eindresultaat
Het is complex om in bestaande wijken maatregelen optimaal toe te passen, vooral door ruimtegebrek. Dit is bijvoorbeeld bij nieuwbouw gemakkelijker, omdat hier makkelijker ruimte in een ontwerp ingepast kan worden. In dit deelgebied in de wijk met veel kritische bewoners, heeft onze aanpak desondanks geleidt tot een positieve ommezwaai in beleving en betrokken houding van deze bewoners. De proeftuin is ingericht in het najaar van 2019. De monitoring van de diverse aspecten zal gedurende 5 jaar voorgezet worden. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met BTL

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan