Naviduct

12 augustus 2002
De huidige Krabbegatsluis bij Enkhuizen in de dijk tussen deze stad en Lelystad heeft met name 's zomers veel te weinig capaciteit. Niet alleen de boten, maar ook de auto's moeten lang wachten omdat het wegverkeer over de sluis geleid wordt via een opklapbrug, die natuurlijk heel vaak open staat. Vanwege capaciteitsuitbreiding wordt er een nieuw sluizencomplex even verder in oostelijke richting gebouwd. De autoweg zal onder de sluis doorlopen, een configuratie die nog nergens bestaat en 'Naviduct' gedoopt werd. Er komen twee sluiskolken van ieder 120 meter lang en 12 meter breed. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar werken en worden geschikt voor zowel beroeps- als pleziervaart. Zwarts & Jansma is vanaf het begin van het ontwerp bij het project betrokken geweest en kon zich met een breed spectrum van vormgevingszaken bemoeien. Zo studeerden ze b.v. op de afwerking van de zijkanten van de sluizen, die voor de automobilist grote betekenis hebben. Ook werden voorstellen gedaan voor de vaak complexe taluds, een aantal verhardingen, randafwerkingen en hekwerken. Voor het bedieningsgebouw kreeg Zwarts & Jansma een volledige opdracht (ontwerp tot en met oplevering). De situering van dit gebouw stond vast, die is volledig bepaald door optimalisatie van zichtlijnen. Programmatisch lag het voor de hand dat we een ontwerp maakten met min of meer los van elkaar staand een onderbouw in twee verdiepingen en een bovenbouw waar de feitelijke bedieningsruimte in gehuisvest is. De onderbouw verdwijnt voor een deel, typisch Hollands, in het talud. Het gaf een zwaar, steenachtig beeld. De bovenbouw kreeg daarentegen een heel eigen, specifieke vorm die heel herkenbaar is. Ook qua afwerking heeft de bovenbouw een ander beeld: licht en bekleed met glanzend staal. Op die manier wordt bereikt dat de bovenbouw - die weliswaar voor het gehele complex van grote betekenis is, maar ten opzichte van het geheel een kleine maat heeft - toch een eigen verschijning heeft en dus van ver af herkenbaar zal zijn.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met ZJA

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan