Kleurrijke Cap Cod combinatie school Schoondijke

8 juni 2020
MFC Schoondijke met ‘wasco-streepjes’ Cape Cod
Het dorp Schoondijke heeft tegenwoordig een gloednieuw multifunctioneel centrum. Het is een bijzonder pand: duurzaam, modern, kleurrijk, compleet op de begane grond én met de bestaande, monumentale gymzaal erin opgenomen. Voor het unieke patroon in de gevelbekleding liet architect Herwig Minnen zich inspireren door de wasco-tekeningen uit zijn eigen jeugd.

Voor Schoondijke moest er een nieuw gebouw komen dat de basisschool, het dorpshuis en de kinderopvang samen konden delen. Gemeente Sluis koos hierbij voor het gezamenlijk plan van Architecten Alliantie en Leenhout’s aannemersbedrijf. Herwig Minnen: “We hadden al ervaring met multifunctionele centra en ons ontwerp kwam als beste uit de bus. De uitdaging was nog wel de oude gymzaal goed te integreren. De zaal staat op de monumentenlijst, dus die moest zeker blijven staan.”

 Verbinding tussen gebruikers
Het nieuwe gebouw is rond de gymzaal aan de Prinses Irenestraat gebouwd. In totaal ging het om 1200 vierkante meter nieuwbouw. Alles is op de begane grond; er zijn geen verdiepingen. Herwig Minnen: “Hier lag de praktische reden achter dat we niet wilden gaan heien. Er liggen op het terrein namelijk nog oude funderingen van het oude zwembad. Daarnaast is dit gebied in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd. As we wilden heien, moesten we eerst een uitgebreid en kostbaar bodemonderzoek laten uitvoeren. Het voordeel van de enkele laag is bovendien dat er meer verbinding is tussen de gebruikers van het gebouw.”

Er is nu één hoofdingang aan de Prinses Irenestraat. De entree is het hart van het gebouw en daar zit ook het dorpshuis. Door het midden van het gebouw loopt de ‘ruggengraat’, een soort straat die de kinderopvang, school en het dorpshuis met elkaar verbindt. In het hart van het gebouw zit nog een multifunctionele ruimte.

 Duurzaam en onderhoudsarm
Het MFC is modern, energieneutraal en gasloos. Op het dak staan 190 zonnepanelen en er is gekozen voor warmtepompen en driedubbel glas. Herwig Minnen: “Duurzaam beperkt zich bij ons niet alleen tot energiebesparende maatregelen. Ook materiaalgebruik en levensduur maken deel uit van het begrip duurzaam. We ontwerpen altijd kostenbewust en daarbij kijken we ook naar de onderhoudskosten. Voor de gevelbekleding kozen we voor Cape Cod. We hadden er al vaker mee gewerkt en het past hier heel goed bij de gewenste uitstraling én de duurzame insteek. Hout is een mooi materiaal, maar het moet voor ons ook onderhoudsarm zijn.”

 Spelen met kleuren
Cape Cod is een houten gevelbekleding van Noord-Amerikaans grenen uit duurzaam beheerde bossen. De gevelbekleding bewerkt volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming en is bijzonder onderhoudsarm. Het hout is bovendien leverbaar in alle mogelijke kleuren. Herwig Minnen: “De buitenzijde van het centrum is afgewerkt met Cape Cod in vrolijke kleuren zoals blauw, groen, geel en oranje. Die kleuren komen ook weer terug in het gebouw. We hebben een spel gemaakt van de kleuren, helemaal geïnspireerd op die tekeningen die je als kind maakt met wasco. Daarbij maak je eerst een laag met allemaal vrolijke kleuren en daarover breng je een zwarte laag aan. In die laag kras je  vervolgens een tekening waarbij de kleuren weer zichtbaar worden. Als je nu schuin langs de gevel van het MFC kijkt, zie je zwart. Als je er recht voor staat, zie je de streepjes kleuren. Dat geeft een heel mooi effect. Mensen reageren dan ook erg positief op het totaalplaatje.”

Overige kleuren project van de maand
ccs80016, ccs50369, ccs62537 en ccs41272

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Plastica Groep

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan