Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography
Copyright: BASEphotography

Vakantiewoning Caseta

25 februari
Weidse velden en water in alle windrichtingen: De Burd is in alles een typisch Fries eiland. De Burd ligt ten oosten van Grou en heeft een heel eigen karakter. Het slotenpatroon is eeuwenoud en ook de drie windmolens zijn getuigen van het verleden. Op De Burd ligt een bijzondere vakantiewoning: Caseta. Populair bij liefhebbers van rust en ruimte, maar wel in slechte bouwkundige staat, de gehele woning is daarom vervangen. Lichtstad Architecten maakte het ontwerp voor deze nieuwbouw, met als rode draad: hoe kunnen we de beleving van de omgeving maximaal stimuleren?

Naar de oever
Omdat de oude woning mocht worden afgebroken, ontstond er een unieke kans. Herpositioneren van Caseta was mogelijk en dus werden de ligging en oriëntatie van de woning aangepast. De plek van de nieuwe vakantiewoning is op de rand van het eiland op de scheiding tussen land en water. Op deze nieuwe plek worden water en land onderdeel van de horizon. De woning ligt in het riet en de beweging van het water; het dalen en stijgen van het waterniveau is merkbaar. Steigers naar alle kanten versterkt het gevoel van het verblijven langs de oever.

De prachtige omgeving komt nog meer tot z’n recht, zeker in combinatie met de grote raampartijen. Zonlicht krijgt letterlijk de ruimte, de buitenwereld mag binnenkomen. Beschutting door dichte geveldelen en vloerverschillen zorgen voor het gevoel van privacy.

Ontwerp en landschap
Het skûtsjesilen heeft het ontwerp van Caseta doen inspireren, de plek wordt omarmd door landschap en watersport. De lijnen en vormen van de zeilen zijn subtiel zichtbaar in de randen van het dak en de kromming van het dakvlak. Het mechaniek voor het openen van de gordijnen lijkt op het mechaniek voor het hijsen van de zeilen.

Als je langs Caseta vaart, verandert het ontwerp mee met de verandering van het landschap. Het gaat in vorm en compositie een spel aan met boten die voorbij komen zeilen. Ontwerp en landschap worden één.

Materiaal en techniek
Het houten casco van Caseta is van kruislaaghout. Vloer, wand en dakdelen zijn prefab naar het eiland gevaren, inclusief stalen hulpconstructie. Daardoor was de bouwtijd relatief kort en het transport efficiënt. 

Van het hout dat gebruikt is voor het transport, zijn vervolgens de eettafel en de banken gemaakt. Purperhart is gebruikt voor de houten geveldelen, terrassen en de vlaggenmast. De kozijnen zijn van aluminium en hebben een rank profiel. 

Opvallend is het gegeven dat Caseta over een eigen waterzuivering beschikt. Water wordt uit het meer gepompt, gefilterd en gebruikt voor toilet, douche en wasmachine. Vers drinkwater is beschikbaar via een aparte kraan met extra filter. 

Gebruik en beleving
In een vakantiewoning staan drie functies centraal: zitten, koken en eten. Voor iedere functie is een aparte ruimte gerealiseerd. Deze verblijfsruimtes zijn aaneengeschakeld, maar dan wel op verschillende niveaus (splitlevel). Een zitkuil gelegen tussen de rietkraag, eten op het niveau van het dijkje met steiger, en ook het kookgedeelte geeft een weids uitzicht. Op ieder niveau wordt de bewoner getrakteerd op een ander vergezicht. Waar je ook bent: de verbinding met ‘buiten’ is altijd sterk aanwezig. 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Lichtstad Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan