De Nekker

1 februari 2021
Zwembad De Nekker in het Belgische Mechelen werd door VenhoevenCS en ARCHI+I ontworpen als uitbreiding op een bestaand sportcomplex en maakt onderdeel uit van recreatiecentrum De Nekker. Dit recreatiecentrum beschikt daarnaast, onder andere, over een zwem- en speelvijver, een strand, een skateramp en speeltuinen. De uitdaging van het project was met het ontwerp niet alleen een modern en duurzaam zwembad te creëren, maar ook het complete recreatiegebied nieuw leven in te blazen. De gevel van het in het oog springende gebouw kreeg een unieke uitstraling met de Terra Tones 216 van Mosa Facades.

Toegankelijkheid, landschap en milieu, dat waren de drie uitgangspunten voor het ontwerp. Het gebouw moest uitnodigend en voor iedereen toegankelijk zijn, in het landschap passen en voldoen aan hoge duurzaamheidsvereisten. De nieuwe vleugel omvat drie binnenbaden voor wedstrijden en recreatie, buitenruimtes, eetgelegenheden en een entree, die ook toegang biedt tot het sportcomplex. Een brug verbindt het oude met het nieuwe gebouw. Het indrukwekkende complex uit keramiek en glas is vormgegeven als een poort naar de rest van het recreatiegebied. In de transparante, ruime en warme architectuur zal iedereen zich welkom voelen.

"De tegels uit de Terra Tones-collectie zijn duurzaam, weerbestendig en vorstbestand en daarmee uitermate geschikt voor de buitengevel van dit gebouw."

Door voor het hele gebouw gebruik te maken van één hoofdmateriaal – keramische tegels – is een harmonieus geheel ontstaan waarin binnen en buiten mooi op elkaar aansluiten. De antraciet Terra Tones-tegels aan de buitenzijde geven het gebouw een solide en robuuste uitstraling. De natuurlijke kleur van de tegels past goed in het landschap. Met de ongeglazuurde Terra Tones-tegels in vier verschillende formaten creëerde men een speels effect dat extra kracht werd bijgezet door de subtiele kleurvariaties die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld. De tegels uit de Terra Tones-collectie zijn duurzaam, weerbestendig en vorstbestand en daarmee uitermate geschikt voor de buitengevel van dit gebouw. Door de gladde afwerking, minimale voegbreedte en het gebruik van gelijmde hoeken – hier voor het eerst op grote schaal toegepast – werd één samenhangend geheel gecreëerd.

"Met dit magnifieke spel met licht en ruimte en de indrukwekkende plafonds in zwart en wit werd een spectaculair eindresultaat bereikt."

De zwembaden zijn ondergebracht in het westelijke deel van het gebouw, de overige voorzieningen in het oostelijke deel. Bezoekers betreden het complex via een indrukwekkende entree met een 'zwevende' luifel die de hemel omlijst. Eenmaal binnen biedt een hoge transparante hal toegang tot de baden en overige voorzieningen en de trap naar de daarboven gelegen galerij en het restaurant. De tribune in de hal leent zich perfect om even op neer te strijken en door de hoge ramen van het restaurant hebben ouders uitzicht op hun kinderen beneden in het zwembad.

Met behulp van doorkijken, transparantie en materialen is er hier voor gezorgd dat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Met een mooi aangelegde binnenplaats ter hoogte van de hal is een doorkijk door het gebouw gecreëerd waardoor het daglicht rijkelijk naar binnen stroomt. En ook op de bovenverdieping zijn binnen en buiten via dit soort open ruimtes met elkaar verbonden. Een lage, doorgetrokken raampartij laat nog meer natuurlijk licht binnen en biedt vanuit de zwembaden uitzicht op het omliggende landschap. Door de variërende raamhoogtes wordt de omgeving op verschillende manieren uitgelicht en hangt binnen het gebouw op sommige plekken een open en op andere juist een intiemere sfeer. Met dit magnifieke spel met licht en ruimte en de indrukwekkende plafonds in zwart en wit werd een spectaculair eindresultaat bereikt.

"En dankzij de uitstekende elementen oogt het geheel verfijnd en subtiel in plaats van monolithisch en massief."

Passend bij de gevel is ook binnen, voor de vloeren, wanden en plafonds, gebruik gemaakt van de Terra-collectie van Mosa Facades, vooral rond de zwembaden en zelfs voor de deuren van de nooduitgangen. Dit resulteerde in een harmonieus interieur. Het is een van de eerste projecten waarbij dezelfde kleur tegel voor zo veel verschillende toepassingen is ingezet. "Door de tegels van Mosa Facades zowel voor het interieur als het exterieur te gebruiken, worden binnen en buiten met elkaar verbonden. Dat geeft dit gebouw zijn unieke uitstraling", aldus architect Manfred Wansink van VenhoevenCS. "En dankzij de uitstekende elementen oogt het geheel verfijnd en subtiel in plaats van monolithisch en massief."

Van begin af aan is er veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo kunnen de baden ’s nachts worden afgedekt om verdamping tegen te gaan en heeft het complex een energiedak met geïntegreerde zonnecollectoren en een K-peil van 17 (voor isolatie en warmteverlies). Het energieverbruik wordt continu gecontroleerd en aangepast, zodat het gebouw energieneutraal is. Ook de Mosa Facades-tegels met Cradle to Cradle Silver-certificaat leverden hieraan een essentiële bijdrage. De Terra-tegels uit puur keramiek zijn duurzaam, keihard, slijt- en krasvast en vorstbestand – eigenschappen die van essentieel belang zijn voor een lange levensduur van openbare gebouwen als De Nekker. Wansink: "De hoge duurzaamheidsvereisten van de klant waren een uitgelezen kans om ons te verdiepen in duurzame materiaaloplossingen. De tegels van Mosa Facades sluiten niet alleen perfect aan bij deze vereisten, maar vervullen ook alle esthetische wensen." Met het zorgvuldig uitgedachte complex beschikken de inwoners van Mechelen nu over een unieke plek waar ze het hele jaar door terecht kunnen voor sport en recreatie.


Locatie

Download Brochures

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan