Transformatie Hoornbeeck College

20 februari 2020
Voor de transformatie en uitbreiding van het reformatorisch Hoornbeeck College in Rotterdam liet ConverseArchitects zich inspireren door de stijl van de Hollandse Meesters. Kenmerkend in dit project is het horizontale lijnenspel met toepassing van oud-Hollandse bouwmaterialen en kleuren. Een opvallend tegelpatroon van Mosa in de entree creëert een pure, serene sfeer.

 De kleurrijke keramische vloer van Mosa loopt van de grote centrale entree door naar het nieuw aangebouwde multifunctionele auditorium. “Het lijnenspel van het tegelpatroon verbindt de ruimtes op een vanzelfsprekende manier”, vertelt architect Machiel Hopman. “De ruimtelijke opzet van de hal is geïnspireerd op 17-eeuwse schilderijen van kerkinterieurs. In de vloer zie je het slotenpatroon van het Hollandse polderlandschap gereflecteerd. De tegels hebben de kleuren van de lucht, water, aarde, zon, graan, gras en regen. Bij Mosa hoefden we niet lang te zoeken naar de juiste tegelmatch. Zij hebben dat typisch Hollandse in zich. Met hun puur tegeldesign en indrukwekkend breed kleurenpallet sloot Mosa naadloos aan bij onze ideeën.”

Hart van Zuid
Hoornbeeck College is een Christelijk gereformeerde beroepsopleiding, midden in de ruige volkswijk Rotterdam Zuid. De transformatie van de middelbare scholengemeenschap is onderdeel van het stedenbouwkundig herontwikkelingsplan ‘Hart van Zuid’ onder leiding van projectontwikkelaar Ballast Nedam West. In 2017 kreeg ConverseArchitects de opdracht om de onoverzichtelijke opzet van het in de loop der jaren meermalen verbouwde gebouw te verbeteren en uit te breiden met circa 3.000 vierkante meter onderwijsruimten. Hopman gebruikte de aansluiting tussen het bestaande gebouw en de nieuwe vleugel om een open centraal hart en een multifunctioneel auditorium voor lunch en meetings te creëren. Het gebouw biedt nu plek aan meer dan 1700 mbo-leerlingen.

"In de vloer zie je het slotenpatroon van het Hollandse polderlandschap gereflecteerd."

 Religieus-historische context
“De leerlingen van het Hoornbeeck College, en hun ouders, leven volgens de waarden en normen van de 17-eeuwse filosoof/theoloog Johannes Hoornbeeck”, weet architect Hopman. “Ik beschouwde het als een persoonlijke missie om het Christelijke geloof terug te laten komen in de architectuur van de school. “Als architect probeer ik altijd de identiteit en kernwaarden van de gebruiker en opdrachtgever terug te laten komen in het gebouw. Hier bood de religieus-historische context van de school nog extra mooie aanknopingspunten.”

Oude Meesters en polderlandschap
In de ontwerpfase verdiepte Hopman zich in tijdgenoten van naamgever Hoornbeeck. “Ik stuitte op werk van Oude Meesters zoals Frans Hals, Gisbertus Voetius en Pieter Jansz Saenredam. Vooral de schilderijen van serene kerkinterieurs door Saenredam fascineerden mij meteen. De hoge verticale ruimtes prikkelden om de nieuwe centrale hal over drie verdiepingen door te laten lopen. Houten loopbruggen, die het oude en nieuwe gebouw met elkaar verbinden, ademen eenzelfde sfeer als de kerken in de schilderijen van Saenredam. Naast het werk van Hollandse Meesters inspireerde ook het polderlandschap Hopman om in lijnen en lijnperspectieven te denken. Door toepassing van een lijnenpatroon in het tegelwerk van Mosa zijn diverse ruimtes rondom de nieuwe centrale hal van het Hoornbeeck College nu letterlijk met elkaar verbonden. “Mosa was voor dit project de best denkbare keramische partner”, vertelt Hopman. “We werken al jaren erg prettig samen. Net als ConverseArchitects heeft Mosa een passie voor tijdloos, functioneel en innovatief design.”

Klein tegelformaat
Voor de vloer in Hoornbeeck College koos de architect de Mosa Global Collectie in het formaat 15 x 15 centimeter. “Tijdens een eigen creatief proces legden we letterlijk verschillende maten naast elkaar om te kijken welk formaat het mooiste lijnenpatroon opleverde. 15 x 15 centimeter kwam daar als beste uit. Onze opdrachtgever was in eerste instantie minder enthousiast over een klein tegelformaat. Je moet je voorstellen: elke dag lopen er heel wat leerlingen over die vloer te morsen. Er was wat bezorgdheid over het onderhoud en de duurzaamheid van een vloer met zoveel voegen. Daar is lang en intensief over gesproken, met Mosa, en met ervaren, ambachtelijke tegelzetters die de vloer zouden leggen.”

Kunstwerk door tegelzetters
“Mosa adviseerde uitvoerig over het beste type voeg. Het is erg prettig dat Mosa die deskundigheid in huis heeft. Ze boden de opdrachtgever technische zekerheid over de uitvoering van het architectonisch ontwerp. We zijn met mensen van het Hoornbeeck College ook gaan kijken op andere scholen met een soortgelijke tegelvloer. Daarnaast zijn testvloeren gelegd waar we bij wijze van experiment flink wat koffie, thee en vuiligheid overheen gooiden. Dat was geen enkel probleem. Uiteindelijk kregen we akkoord. Voor de tegelzetters was het overigens ontzettend leuk en uitdagend om het patroon te leggen, het voelde bijna alsof ze een kunstwerk maakten.”

Sereniteit
Hoornbeeck College en Converse Architects zijn blij met het eindresultaat. Hopman: “Alhoewel een vloer natuurlijk in eerste instantie een gebruiksvoorwerp is, geeft hij deze plek duidelijk een gevoel van eigenheid. Hart van Zuid in Rotterdam is een dynamische, wereldse stadse wijk waar van alles en nog wat gebeurt. Hierbinnen vormt het Hoornbeeck College een warme, beschutte gemeenschap waar leerlingen rust vinden. Die sereniteit straalt het nieuwe schoolgebouw nu uit.”

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Mosa.

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan