Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Wedstrijdbad in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Therapiebassin in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Doelgroepenbad in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Entree zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Wedstrijdbad in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Therapiebassin in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Doelgroepenbad in zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.
Entree zwembad Den Ekkerman in Veldhoven.

Nieuwbouw Zwembad Den Ekkerman

15 januari
Het consortium onder leiding van Van der Horst aannemers uit Mill is geselecteerd voor het ontwerpen, realiseren en onderhouden van het nieuwe zwembad Den Ekkerman in Veldhoven in een Design, Build & Maintain overeenkomst. Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture uit Amsterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het ontwerp draagt bij aan de duurzaamheidsambitie van de Gemeente Veldhoven en aan NOAHH’s ambitie om toekomstgerichte en verbindende architectuur te ontwerpen.

Zwempaviljoens verankert in het groene landschap
Door de strategische keuze om het zwembad ten zuiden van de sporthal te plaatsen komt het gehele complex aan het Bur­germeester Elsenpark te liggen. De uitnodigende entree ligt volledig aan het Burgermeester Elsenpark. Door de transparante verbinding met het park geeft het zwembad een kwalitatieve impuls aan de groene leefomgeving. Het park loopt van buiten naar binnen door in het gebouw; de centrale entreeruimte en de horecaruimte zijn hiermee een visuele voortzetting van het park.  

Het zwembadcomplex is een verzameling paviljoens waar lange zichtlijnen tussen liggen. Hierdoor komt het zwembadcomplex optisch los te liggen van de sporthal. Door de speelse meanderende raamopeningen is er over de gehele gevel een prachtig panoramisch beeld op het omliggende park mogelijk.

Het integrale ontwerp voor het gehele complex sluit naadloos aan op de nabijgelegen bebouwde omgeving. De bouwmassa is lager aan de woonzijde en hoger aan de parkzijde; de baden zijn in de grond verdiept aangebracht om de impact op de omgeving te minimaliseren. Tevens is de kleur van gevel gekozen om het groene omliggende park het beste tot haar recht te laten komen en wordt er op deze wijze aanslui­ting gezocht bij de bestaande baksteen­kleur van de woningen in de directe omgeving.

Verbinding en identiteit
Het groen van het park komt terug in de botanische entree. Hierdoor wordt de entreeruimte het centrale punt waar duur­zaamheid in de vorm van groen, ecologie en klimaatadaptatie samenkomt; een sfeervolle ruimte met verblijfskwaliteit in een natuurlijke omgeving aan het park. De entree is open en transparant waardoor het voor alle gebruikers, zoals zwemmers, sporters en toeschouwers, meteen duidelijk is waar je moet zijn. De entree werkt als verbindend element tussen de sporthal en het zwembadencomplex. Hiermee wordt de bestaande sporthal op natuurlijke wijze met het zwembadcomplex verbonden, en wordt de maat en schaal ervan doorgezet in het gehele complex en ontstaat er een grote mate van integraliteit.

Omdat alle baden specifieke eigenschappen en functies hebben, heeft ieder bad - het Therapiebassin, het Doelgroepenbad en het Wedstrijdbad - haar eigen identiteit. Dit wordt versterkt doordat de verschillende baden allen een eigen maat, schaal en hoogte hebben.

Duurzaamheid voorop
In het ontwerp voor het nieuwe zwembad heeft het ontwerpteam zich gericht op belangrijke thema’s op het gebied van duurzaamheid: energie, klimaatadaptatie, circulariteit en gezondheid. Om te komen tot een zo laag mogelijke energievraag is uitgegaan van een compacte gebouwopzet en een hoogwaardige thermische schil van het gebouw. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen, zoals warmtepompen met als bron buitenlucht en zonnepanelen op het dak, evenals bijvoorbeeld energiezuinige pompen. Ten aanzien van de materiaalkeuzes worden duurzame, bewuste materiaalkeuzes gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor de onderhoudsarme, antraciet geanodiseerde aluminium kozijnen. Ook is de gang afgewerkt met plafonddelen vanuit het bestaande zwembad. Hiermee ontstaat er een circulaire verbindingsgang en duurzaam hergebruik en is tevens een herkenbare knipoog naar het oude bad.

Daarnaast moet een duurzaam, gasloos, energie efficiënt zwembad een aangename omgeving zijn waar het comfortabel, gezond en veilig verblijven is. Naast de architectonische kwa­liteit speelt daarbij vooral het comfort in al haar facetten een belangrijke rol: hoe ervaren gebruikers en bezoekers het gebouw? In het ontwerp staat de kwaliteit van het binnenmilieu en het thermisch, akoestisch en visueel comfort centraal. Het gebouw heeft een GPR score van 8,4

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met NOAHH | Network Oriented Architecture

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van NOAHH | Network Oriented Architecture

NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
NOAHH | Network Oriented Architecture
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan