Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow
Copyright: © Hufton+Crow

Sammy Ofer Centre

13 januari 2020
Van ontwerp naar werkelijkheid
In 2015 kreeg het architectenbureau Sheppard Robson van de London Business School de opdracht om een state-of-the-art onderwijscentrum te ontwerpen in het oude Marylebone stadhuis en in de naastliggende bibliotheek. Het ontwerp omvatte onder meer een glazen entree en foyer, die de twee gebouwen met elkaar zou verbinden, en een nieuw onderwijsgebouw. Naast het benadrukken van het historische en architectonische belang van de bestaande gebouwen zou de verbinding ook een dynamische toegang tot de London Business School (LBS) creëren. De plannen waren er, maar specialistische kennis was nodig om het ontwerp te realiseren. Octatube werd benaderd door Wates Construction na een succesvolle samenwerking aan het Victoria & Albert Museum.

Value engineering
Het ontwerp was innovatief en uitdagend tegelijk. De Mikado-achtige constructie moest lijken te  balanceren, onder het glas, terwijl het op zijn plaats werd gehouden door de twee aangrenzende monumentale gebouwen. Octatube begon met het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe ideeën om deze staalconstructie - die later een van de belangrijkste kenmerken van het Sammy Ofer Centre zou worden - te produceren en te monteren.
Verschillende (engineerings)oplossingen toonden aan dat Octatube het ontwerp binnen budget, op tijd en met een esthetisch hoogwaardige afwerking kon leveren.

Meerdere modellen
Omdat de meeste klanten uitdagingen tegenkomen in hun project, maakt Octatube vaak mock-ups in de ontwerpfase voordat begonnen wordt met productie en montage.  De  mock-ups vormen vaak een fundamenteel onderdeel van het proces. Ze geven de mogelijkheid om te zien of het technisch ontwerp voldoet aan de visie en eisen van de klant en het ontwerpteam. De mock-ups die voor LBS zijn gedaan, toonden aan dat Octatube  toereikende interface details kon maken van het primaire staal, secundaire staal, dak- en gevelelementen, stalen beglazingsrails, dragende elementen, beglazing, randliggers, goten, de doorlopende platen en alle andere elementen die in het ontwerp waren voorgesteld. De opdrachtgever kon de interfaces vanuit verschillende invalshoeken bekijken en de uiteindelijke afwerking van de beeldbepalende details zien.

Ontwerp-workshops
Als onderaannemer maakte Octatube deel uit van het bouwteam met de hoofdaannemer, de geveladviseur, de architect en de opdrachtgever. Vanaf het begin van het project organiseerden zij om de twee weken ontwerp-workshops met alle partijen. Hierdoor ontstond een open en betrouwbare samenwerking. De architect voelde aan dat zijn ontwerp werd begrepen. 

Paolo Longo, architect bij Sheppard Robson:"De samenwerking met Octatube was buitengewoon. Dit project was anders dan andere projecten. Het ontwerp was zeer specialistisch en vereiste specifieke expertise. Octatube kon dat leveren. Ik werkte graag samen met hun enthousiaste team van professionals. Ze gaven goede feedback en waren proactief in het bedenken van nieuwe ideeën en het organiseren van de designworkshops.”

Uitdaging
Het meest uitdagende onderdeel van het (bouwkundig) ontwerp was de integratie van het oude met het nieuwe. De bestaande wanden moesten het gewicht van de nieuwe staalconstructie kunnen dragen. Dit vereiste goede communicatie tussen alle partijen. In goede samenwerking zijn manieren bedacht om de nieuwe staalconstructie op de hoekpunten van de bestaande stenen muren te bevestigen. De constructie moest aan weerszijden onder de kroonlijsten worden vastgezet. De twee bestaande kroonlijsten van de oude gebouwen bepaalden de maximale hellingshoek voor het nieuwe dakontwerp. Dat bleek zeer minimaal te zijn, slechts anderhalve graden, wat constructief een zeer stijve console vereiste in de beperkt beschikbare bouwhoogte. Door samen te werken en oplossingen te bedenken heeft Octatube deze uitdagingen overwonnen en zijn ze erin geslaagd om op schema te blijven.

Creatieve oplossingen
Octatube bedachten een nieuw idee om de - door de architect gewenste - grote lasplaatelementen zodanig van de constructieve ligger te scheiden, dat de delingen van het constructiestaal volledig uit het zicht zouden zijn. Door de stalen frames te prefabriceren in hun eigen fabriek hoefde er bijna niet gelast te worden op de bouw. Het was een grote puzzel om de enorme geprefabriceerde stalen frames tussen de monumentale gebouwen in te passen.

Lex Oosterom, projectcoördinator van Octatube:"De straat langs het gebouw was te druk om langere tijd af te sluiten, dus we hebben geen mobiele kraan gebruikt. In plaats daarvan werd een torenkraan op het dak gemonteerd. Deze kraan werd vervolgens gebruikt voor de installatie van de grote stalen geprefabriceerde gevelconstructies. Dit was een grote uitdaging omdat de werkruimte voor het hijsen van zware frames tussen de monumentale gebouwen soms minder dan een centimeter breed was. Gelukkig zijn we erin geslaagd om alle elementen te installeren zonder de bestaande stenen kroonlijsten of andere bouwelementen te beschadigen. Daarna gingen de rest van de bouwwerkzaamheden voorspoedig.”

Realisatie
Het project kenmerkt zich door een hoog niveau van vakmanschap en afwerking. Naast de glazen foyer heeft Octatube een aanbouw uit de jaren zestig van het gemeentehuis vervangen. De kenmerkende centrale toren heeft een nieuwe interface met een lager gelegen, zelfdragende daklicht.
Het ontwerp Sheppard Robson voegt een moderne leeromgeving toe aan de historische gebouwen waardoor de onderwijsruimten, die de school ter beschikking heeft, worden uitgebreid.

Dave Nott, directeur bij Wates Construction: "Het Octatube team heeft gedurende de inkoop-, ontwerp-, fabricage- en installatiefases een belangrijke rol gespeeld bij het verzekeren van de succesvolle en tijdige oplevering van het Sammy Ofer Centre voor de London Business School. De algehele kwaliteit van wat geleverd is, is een bewijs voor de inspanningen van onze toeleveringsketen. Octatube is een zeer belangrijk en gewaardeerd lid van onze supply chain.”

Architect: Sheppard Robson
Opdrachtgever: Wates Construction
Jaar: 2017
Locatie: Verenigd Koninkrijk, London
Materiaal: Glas, Staal
Toepassing: Dak, Gevel, Renovatie

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Octatube

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan